artikel_kosttilskud-fyldt-med-steroider

Kosttilskud fyldt med steroider

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Et stort studie fra 2004 viste at op mod 15 % af over 600 tilfældigt udvalgte kosttilskud var forurenet med spor af anabolske steroider, for det meste forskellige prohormoner.

Et stort studie fra 2004 viste at op mod 15 % af over 600 tilfældigt udvalgte kosttilskud var forurenet med spor af anabolske steroider, for det meste forskellige prohormoner. Siden da er prohormoner blevet ulovlige på linje med anabolske steroider i næsten hele verden, hvilket man skulle tro ville afhjælpe dette problem, men der dukker fortsat sager op – f.eks. har det vist sig at Novedex XT fra Gaspari Nutrition ligeledes giver anledning til positive dopingtests og den amerikanske lægemiddel- og fødevarestyrelse, FDA, har fået tilbagekaldt et stort parti tilskud fra firmaet IDS også forurenet med spor af anabolske steroider.

Udover disse problemer med kosttilskud, der indeholder stoffer, der ikke figurerer på deklarationen, så er det også et problem at kosttilskudsindustrien forsøger at lave kosttilskud der ligner prohormoner så meget som overhovedet muligt. Antidopingagenturerne (herunder Anti Doping Danmark) og fødevarestyrelserne kan simpelthen ikke følge med i det tempo som de nye kosttilskud kommer på markedet. Typisk sælges de fra lande, som USA, hvor det er myndighederne der skal dokumentere at et kosttilskud er farligt før det kan gøres ulovligt at sælge dem, hvor man i hele Europa har den omvendte bevisbyrde, nemlig at producenten skal dokumentere at det virker og er sikkert.

Det gør at der vælter kosttilskud ud, som man i praksis ikke kan vide om kan medføre en positiv dopingtest. Disse kosttilskud er selvfølgelig ikke godkendt til salg i Danmark, hvorfor de typisk sælges fra “.com” adresser, men reelt sendes fra skjulte kældre rundt omkring i landet uden myndighedernes kontrol.

Sådan sikrer du dig mod farlige kosttilskud

Hvordan kan du som forbruger sikre dig mest muligt mod at blive ramt af et kosttilskud der er forurenet med ulovlige ting og sager, eller indeholder ting, der kan medføre positive dopingtests?

  1. Du kan sikre dig at kosttilskuddet er fra er firma der er fra Danmark. Alle virksomheder der lovligt sælger kosttilskud i Danmark har en smiley fra fødevarestyrelsen.
  2. Du kan sikre dig at dit produkt har en gennemskuelig og forståelig deklaration, hvor du kender alle indholdsstofferne.
  3. Du kan sikre dig at firmaet har et godt renommé. Jo mere et firma sælger, jo flere chancer har de for at lave fejl. Hvis et stort firma ikke har lavet alvorlige fejl, tyder det på at de har styr på deres kosttilskud.

Relateret info:

Læs her om hvad Bodylab Nutrition gør for at sikre sig mod doping i kosttilskud.
Læs mere om BST og proteinpulver her.
Læs mere om steroider og bivirkninger her.