avocado

Alt om avocado

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hvor mange purunge knægte er, i deres første møde med træningsmiljøet og internettets bodybuilderforums, blevet anbefalet at spise avocado pga. dets indhold af sundt fedt? Mange, er svaret med garanti. Hvor mange piger og kvinder har læst i deres mode- og livsstilsmagasiner, at avocado kan, og nu digter jeg lystigt, øge sexlysten, give den fineste rene og silkebløde babyhud, kridhvide tænder, flotte og stærke negle samt den herligste blomsterånde? Mange, er nok et godt bud igen. Det skulle faktisk ikke undre mig, hvis avocadoen er blevet udråbt som værende naturens egen ”Make-up of make-up artists”, for ifølge Matas kan avocadoen give spændstig hud (1). Jeg mindes desuden, flere gange, at være stødt på diverse mere eller mindre lødige artikler om avocado i forskellige dame- og træningblade. Slår man avocado op på google, så kommer der også en del små artikler frem (2 – 7). Her hyldes avocadoen bl.a. som verdens bedste frugt, gudernes frugt (8) og en superfood der kan ”sparke dit kolesteroltal i bund” (9, 10). Artiklerne er desværre ikke så omfattende, som man kunne ønske. Derfor har jeg i denne artikel gravet dybere, således at du kan blive introduceret til den reelle viden, vi i dag har om avocadoen. Vi kommer vidt omkring. Lad os starte med lidt botanik og historie.

Den gamle og helbredende alligatorpære

Avocadofrugten er et bær, bestående af et frø omgivet af smøragtigt frugtkød. Kødet indeholder 3 – 30 % olie, som både benyttes af fødevare- og kosmetikindustrien (11). Avocadoskindets tekstur, farve samt tykkelse afhænger af sorten, ligesom at avocadoerne også varierer i størrelse alt efter type. Man har registreret avocadoer med en vægt helt op til 2,3 kg (12,13).

Avocado1

Avocadoen stammer fra Central- og Sydamerika og begyndte at blive kultiveret i Mexico for mere end 2500 år siden. I dag gror træet i mange tropiske og subtropiske klimaer rundt om på kloden. Selve avocadofrugten kaldes også for avocadopære, alligatorpære og smørfrugt; kært barn mange navne. Navnet, alligatorpære, er muligvis opstået fordi skrællen ligner alligatorens tykke og nubrede skind samt at avocadoen, når den er skåret over, ligner et alligatorøje. Avocadotræet har det mere pikante navn, testikeltræ, hvilket hentyder til, at avocadoerne ofte hænger sammen to og to (14). Måske dette er forklaringen på de påståede effekter af avocado på libidoen?

Avocadofrugten samt avocadotræets blade, bark og rødder benyttes rundt omkring i verden indenfor traditionel naturmedicin og ny forskning har faktisk bekræftet en række fysiologiske effekter af ekstrakter fra både avocadotræets blade samt avocadofrugtens frø (12, 15 – 21). Stammens bark menes i Mexico, at være et afrodisiakum samt at kunne mindske blødninger. I bl.a. Brasilien, Trinidad & Tobago samt på Jamaica benyttes bladene mod forhøjet blodtryk (22, 23), hvilket er én af anvendelserne, som forskerne på det seneste har kunnet bekræfte effekten af i videnskabelige forsøg (17). Traditionelle afrikanske medicinmænd benytter desuden avocadobladene som et middel mod tuberkulose (24), epilepsi og kramper hos børn (18). Oveni dette er avocadoen blevet anvendt som middel til at fremskynde sårheling, stimulere hårvækst samt i behandlingen af tarminfektion og dysenteri. I Afrika bruges et udtræk fra bladene som et vandrivende middel. Bladene menes også at virke mod diabetes, inflammation, hoste og smerter. I andre dele af verden benyttes avocadoplanten mod bl.a. søvnløshed, bronkitis, hepatitis, mavekatar og mavesår.

I det ovenstående finder du flere gode eksempler på, at traditionel medicin samt medicinske urter af og til viser sig, at kunne noget af det, som de i mange tusinde år blevet anvendt imod. Af den simple grund bør vi værne om regnskoven. Hvem ved, måske vidundermidlet mod cancer eller nye effektive antibiotika gemmer sig i én af de eksotiske planter? Bemærk dog, at denne forskning er udført på celler, i reagensglas og på gnavere. Men ikke desto mindre ser der ud til at være et medicinsk potentiale gemt i avocadoens forskellige dele.

Anvendelserne af avocado indenfor naturmedicinen er altså mange. Men hvad med den moderne medicin? Senere i artiklen ser vi på, hvad forskerne, indenfor de sidste årtier, har fundet ud af om avocadoen. Først skal vi dog have helt styr på avocadoens indhold af næringsstoffer.

Avocadoen sprudler af energi og vitale næringsstoffer

Vi ved, at avocadospisere generelt har sundere kostvaner end den resterende befolkning, idet avocadospisere indtager mere frugt og grønt, får flere kostfibre og spiser mindre tilsat sukker. Avocadospisere er også kendetegnet ved at have et lavere BMI samt smallere talje-omkreds og højere HDL-kolesterol. Faktisk er deres risiko for at udvikle metabolisk syndrom 50 % lavere end for personer, der ikke spiser avocado (25). Spørgsmålet er så bare, om dette skyldes avocadoens sunde indholdsstoffer eller at avocadospisere på anden vis lever sundere end resten af befolkningen? Uanset hvad, så er avocadoen sprængfyldt med nærende stoffer.

Allerede helt tilbage i 1927 diskuterede videnskabsmændene avocadoens ernæringsværdi. Dengang diskturede man, hvorvidt avocadoen var en kilde til C-vitamin. På marsvin fandt man, at en diæt bestående af moste avocadoer og havre resulterede i skørbug, hvorfor avocadoen altså måtte være fattig på C-vitamin (26). I dag ved vi, at 100 gram avocado indeholder ca. 6 mg C-vitamin (27). Sammenlignet med andre frugter og bær er det ikke så meget, men det tæller alligevel med i det samlede regnskab. Det relativt lave C-vitaminindhold er dog ikke så interessant. Det er derimod alle de andre sunde plante- og næringsstoffer, som avocadoen har at byde på.Avocado2

Avocadoen indeholder ca. 100 gram delikat, fedtholdigt frugtkød, og som vi finder den i supermarkedet er den fri for konserveringsmidler, smagsforstærkere og andre tilsætningsstoffer. Avocadoen er altså en herlig, uprocessset fødevare lige til at spise.

Avocadoen har været udskældt for dens høje fedt- og energiindhold, og ja, avocadoen er rig på fedt; den sunde enkeltumættede af slagsen. Det er især oliesyre (C18:1, n-9) samt en lille smule linolsyre (C18:2, n-6) og palmitinsyre (C16:0), som findes i avocadokødet.En avocado (100 gram) indeholder, ifølge Fødevaredatabanken fra DTU, 765 kJ eller 183 kcal (27). En pæn mængde energi, som dog skal holdes op imod avocadoens mættende egenskaber (se afsnittet ”Fedme og diabetes”).

I takt med at avocadoen modner, falder indholdet af mættet fedt og indholdet af oliesyre (enkeltumættet fedt) stiger, således at den modne avocados fedtindhold nogenlunde fordeler sig på 70 % enkeltumættet fedt samt 15 % flerumættet og mættet fedt. Det præcise fedtindhold varierer med garanti fra sort til og sort og fra avocado til avocado.

Avocadoen indeholder ikke kolesterol, men derimod planterigets pendant, fytosteroler. Disse har betydning for vores sundhed og omtales senere. Indholdet af sukker i en avocado er ikke nævneværdigt. Det er indholdet af kostfibre derimod (28). Ud fra avocadoens konsistens skulle man ikke tro, at den var rig på fibre, men med et indhold på 5 gram pr. 100 gram avocado, er avocadoen næsten på højde med grønkål og langt mere fiberrig end meget andet frugt og grønt! (27). Fibrene er svære at ”fornæmme” da avocadoolien sidder i en vandholdig matrix, som maskerer for ”fiberfornemmelsen”.

Hvad angår mikronæringsstofferne så indeholder avocadoen både vitamin A, E, K, C, B1, B2, B6, niacin, folat, biotin samt kalium, magnesium og calcium (18, 27, 29 – 31), og som vi nu skal se, så er avocadoen også rig på sunde fytokemikalier.

Avocadoens fytokemikalier

Fytokemikalierne i frugt og grønt er stoffer, der bl.a. giver farve og smag, og som menes at forebygge sygdomsudvikling (32 – 34). Eksempler på fytokemikalierne i avocado er pigmentsstoffer som chlorophyll og carotenoider (35) samt fenoliske stoffer, procyanidiner, anthocyanidiner (36, 37) og plantesteroler (31, 38 – 40). Forskerne finder hele tiden nye stoffer (36), og flere af de fundne stoffer har allerede vist potentiale i forbindelse med leversygdomme, oxidativt stress samt sukkersyge og fedme (12, 41).

Avocadoens potentiale i den moderne lægevidenskab

Som vi så i indledningen, så benyttes avocadoen indenfor den traditionelle naturmedicin flere steder rundt om i verden. Derfor har forskerne interesseret sig for, om der var sandhed bag nogle af de påståede effekter, og det har vist sig, at avocadoen på flere områder kan betragtes som en rigtig medicinplante, der bl.a. ser ud til at kunne bekæmpe bakterier, virus og svampe (12, 42 – 44).

Slidgigt, solskoldning, sårheling og sundere kød

Slidgigt er et andet område, hvor effekten af avocadoens sunde stoffer er godt belyst. Ved at kombinere avocadoens olier med olier fra sojabønnen, har medicinalindustrien frembragt lægemidlet Piasclédine®, der herhjemme også kendes som kosttilskuddet ASU (avocado/soja unsaponifiables). ASU har i flere undersøgelser vist små gavnlige effekter på symptomerne ved slidgigt (45 – 50).

Nogle af avocadoens fedtopløselige stoffer (PFA, polyhydroxylerede fede alkoholer) har vist sig at reducere antallet af DNA-skader samt inflammation i hudceller forårsaget af UVB-lys. Stofferne styrker også hudcellernes evne til at reparere skader på deres arvemateriale. PFA beskytter altså mod de skader, der opstår ved solskoldning (51).

I forsøg på rotter har man vist, hvordan avocadoens olier fremmer sårhelingsprocessen, når de påføres ovenpå såret (52, 53). Et af forsøgene viste i øvrigt også anti-inflammatorisk effekt af avocadoens stoffer.

Fødevareforskerne er også interesserede i avocadoen og har i de seneste år eksperimentet i, at forbedre kødprodukters fedtsyreprofil samt antioxidative kapacitet vha. avocado. Indtil videre ser resultaterne lovende ud (44, 54 – 58). Desuden har et studie vist, at man ved at indtage avocado som en del af et måltid indeholdende stegt kød, kan forhindre nogle af de usunde inflammatoriske og vaskulære processer som stegt kød igangsætter (59).

Fedme og diabetes

I avocado findes stoffer der hæmmer funktionen af enzymet acetyl-CoA carboxylase (60). Dette enzym findes i vores krop, og når vi indtager mere energi, end vi har brug for, er enzymet medvirkende til, at overskydende energi omdannes til fedt, som derefter ophobes i dellerne. En anden gruppe af stoffer, plantesterolerne, er mest kendt for deres kolesterolsænkende virkning, men nyere forskning på både mus og mænd antyder, at stofferne også virker slankende, idet både fedtet under huden samt fedtet mellem organerne skrumper ind, når vi indtager plantesteroler (61). Teoretisk kan det derfor tænkes, at avocado i små mængder kan være være behjælpeligt under et vægttab. Som nævnt tidligere, så er avocadospisere slankere end personer, der ikke spiser avocado. Denne sammenhæng kan skyldes stoffer i avocadoen men det kan altså også skyldes alt muligt andet, f.eks. at overvægtige undgår avocado pga. fedt- og kalorieindholdet.

Avocado3

Jeg er kun bekendt med ét studie, hvori man testede en eventuel slankende effekt af avocado på mennesker. Den viste ikke nogen slankende effekt af avocadoen (70). Der findes desuden en undersøgelse på overvægtige som antyder, at avocado er en god mættende frugt samt at insulin- og blodsukkerudsvingene efter et måltid holdes nede, når måltidet indeholder avocado (62). Dette skyldes nok avocadoens høje indhold af kostfibre og fedt. Der findes også et forsøg rotter som har vist, at avocado kan hæmme vægtøgning, når rotterne fodres med en meget usund kost rig på både fruktose og kolesterol (28, 63).  Man har også testet ASU på overvægtige voksne for at se, om dette kunne forbedre deres nedsatte insulinfølsomhed. Her var dog ingen effekt (64). Pga. avocadoens indhold af fedt og fibre kan man med fordel inkludere avocado i sine måltider, hvis man ønsker at mindske den efterfølgende blodsukkerstigning. Af denne grund er avocado også en anbefalesesværdig spise for diabetikere. Mængden af diabetesrelateret forskning er dog sparsom, og jeg har kun kunnet opstøve ét enkelt forsøg på diabetikere (65) samt tre forsøg på rotter (20, 37, 63). Det ene af disse viste, en øget insulinfølsomhed som følge af avocadoindtagelse (63).

Sparker avocado virkeligt dit kolesteroltal i bund?

Et lavt indtag af frugt og grønt øger risikoen for tidlig død og hjerte-karsygdom. Det menes, at et dagligt indtag af frugt og grønt under 400 gram koster op imod 1,7 millioner dødsfald årligt (66). De gavnlige effekter af frugt og grønt tilskrives bl.a. indholdet af kostfibre og plantesteroler (67). Men kan avocado sænke kolesteroltallet og dermed forebygge hjerte-karsygdom og død?

På forsøgsdyr er billedet desværre en smule sløret. Nogle studier rapporterer om gavnlige effekter på kredsløb og kolesterolniveau (17, 63, 68), mens andre forsøg ikke har fundet samme sunde virkning (28, 69). Den humane forskning er dog heldigvis lidt mere entydig, om end der også her findes et studie, som ikke finder en hjertesund virkning af avocado (70). Ser man på alle de andre forsøg er tendensen dog klart, at avocado sænker blodets indhold af kolesterol og fedt (65, 71 – 77).

Plantesterolerne er stoffer der findes i plantecellernes membraner. De plantesteroler vi indtager gennem kosten er hovedsageligt beta-sitosterol men også campesterol og stigmasterol (78). Disse plantesteroler sænker LDL-kolesterolniveauet i blodet ved af hæmme leverens egenproduktion af kolesterol samt optagelsen af kostens kolesterol i tarmene (38, 61, 79, 80). Derfor anbefales plantesterol til hjertepatienter. Der er dog på det seneste opstået bekymringer om, hvorvidt nogle personer ikke bør benytte plantesteroltilskud (81, 82). Diskussionen af dette er dog uden for denne artikels område.

Forskning har også indikeret, at plantesterolerne måske kan bekæmpe kræft (78), og det er der flere af de andre fytokemikaler i avocado, der også ser ud til at kunne.

A for avocado og anti-cancer

Visse stoffer i avocadoen virker på kræftceller ved at hæmme deres vækst samt ved at igangsætte apoptose, der betyder ’programmeret celledød’ eller ’selvmord’ med helt et almindeligt dansk ord.

Visse stoffer i avocadoen virker på kræftceller ved at hæmme deres vækst samt ved at igangsætte apoptose, der betyder ’programmeret celledød’ eller ’selvmord’ med helt et almindeligt dansk ord. På det molekylære niveau ser effekten ud til at skyldes reaktive iltmolekyler (33, 40). Persin samt persenon A og B er alle tre fedtopløselige stoffer fra avocadofrugten, der aktiverer signalveje som medfører oxidativt stress og selvmord i kræftceller (32, 83, 84).). Stofferne har dog også antioxidative effekter, og af denne grund ser de ud til at mindske skader på cellernes DNA (32). Stofferne har også udvist anti-inflammatoriske effekter, hvilket ligeledes kan være gavnligt i forbindelse med kræft (83, 84). Carotenoider og tocopheroler fra avocadoen ser ud til at hæmme væksten af prostata-kræftceller (85), og en gruppe af stoffer kaldet ’alifatiske acetogeniner’ hæmmer vækst af kræftceller fra munden (34). Konklusionen er derfor, at flere af avocadoens stoffer kan hæmme kræftcellers vækst i en petriskål.

De ovenstående forsøg har alle beskæftiget sig med stoffer fra avocadofrugtens kød. Men der er også forskning der antyder, at stoffer isoleret fra frøet samt bladene har medicinske effekter (15, 86), og at netop disse dele af avocadoplanten, som ikke har nogen umiddelbar ernæringsmæssig interesse, har et højere indhold af sunde plantestoffer end selve avocadokødet (36) samt en højere antioxidativ kapacitet end de ophøjede blåbær (30). Måske udtræk fra avocadoens frø og skind kan anvendes af levnedsmiddelindustrien i produktionen af funktionelle fødevarer.

Bivirkninger


Avocadoen har ikke rigtig nogle bivirkinger, med mindre man er overfølsom overfor latex. Der er nemlig flere eksempler på, at personer med denne allergi, også er følsomme overfor avocado. Fænomenet ses også ved andre frugter og kaldes på engelsk ”latex-fruit syndrome” (87 – 91).

Avocadoen i køkkenet

Nettet flyder over med lækre opskrifter indeholdende avocado. Der er selvfølgelig de åbenlyse ”kolde” opskrifter som guacamole og hvad-ved-jeg.  Men der findes faktisk også flere blogs med opskrifter på varm avocado (92 – 96). Selvom det ikke anbefales, at man opvarmer en avocado, da det kan medføre en bitter smag (14), så ser flere af de varme opskrifter alligevel lækre ud, og  sålænge opvarmningen er kort, skulle der eftersigende ikke være noget problem (97). Giv det et forsøg i køkkenet!

Avocadoen passer perfekt i salater og forskellige salsaer. Ikke nok med at det smager fantastisk, så er disse kombationer, ernæringsmæssigt, også et ”match made in heaven”. Mange salatgrønsager har et højt indhold af carotenoider men et lavt indhold af fedt. Carotenoiderne er fedtopløselige stoffer, hvorfor salaten eller måltidet altså skal indeholde en fedtkilde for at stofferne optages for alvor. Smid derfor en avocado i salaten og gør den ekstra sund. Carotenoiderne ser nemlig ud til at forebygge både kræft, hjerte-karsygdom samt sygdomme i øjet (29).

Avocado5

Afslutning

Vi har været vidt omkring i avocadoland, og konklusionen er klar. Avocado er en rigtig sund spise fyldt med næring, mikronæringsstoffer, kostfibre og sunde fytokemikalier. Den ser bl.a. ud til at virke anti-inflammatorisk, at kunne sænke blodets indhold af fedt- og kolesterol og så har avocadoen også et muligt kræftforebyggende potentiale. Hvis du ikke allerede spiser avocado regelmæssigt, er det på tide, at du inkluderer denne herlighed i din kost!

Forslag til læsning

Dreher & Davenport: Hass avocado composition and potential health effects, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53:738–750, 2013.
Ding: Chemopreventive characteristics of avocado fruit, Seminars in Cancer Biology, 17: 386 – 394, 2007.
Videnskab.dk, Miljø & Naturvidenskab, Kristian Sjøgren: Avocado skal bekæmpe multiresistente bakterier, 20 februar 2012.

Referencer

 1. Matas.dk, Matas Webshob: Matas Avocado Bodylotion, 400 ml.
 2. B.dk, Livsstil, Thomas Conradsen: Avocado forhindrer grovæderi, 18 januar 2014.
 3. Huntingtonpost.com, Renee Jaqcues: 17 reasons avocacos are the best food in the entire world.
 4. Juicing-for-health: Health benefits of avocado.
 5. BT, Lisbeth Madsen: Avocado holder dig sund og rask, 2. Marts 2013.
 6. Medicalnewstoday.com, Joseph Nordqvist: What are the health benefits of avocados?, 21 december 2013.
 7. Besthealthmag.ca, Ali Hale: 5 reasons to eat more avocados.
 8. Go.tv2.dk, Christian Bitz: Avocado er gudernes frugt, 28. November 2012.
 9. Iform.dk: Avocado – lækkerbisken der sparker dit kolesteroltal i bund.
 10. Superfoodsrx.com: Avocado – overview.
 11. Werman MJ et al: The effect of avocado oils on some liver characteristics in growing rats, Food Chem Toxicol, 27(5): 279-82, 1989.
 12. Yasir M et al: The phytochemical and pharmacological profile of Persea americana Mill, Pharmacogn Rev, 4(7): 77 – 84, 2010.
 13. Takenaga F et al: Lipid and fatty acid composition of mesocarp and seed of avocado fruits harvested at northern range in Japan, J Oleo Sci, 57(11): 591 – 7, 2008.
 14. Arla: Karolines køkkenleksikon: Avocado.
 15. Dabas D et al: Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals, Curr Pharm Des, 19(34): 6133 – 40, 2013.
 16. Kulkarni P et al: In vitro evaluation of genotoxicity of avocado (Persea americana) fruit and leaf extracts in human peripheral lymphocytes, J Environ Sci Health C Environ Carcinog Ecotoxicol Rev, 28(3):172 – 87, 2010.
 17. Owolabi MA et al: Vasorelaxant action of aqueous extract of the leaves of Persea Americana on isolated thoracic rat aorta, Filoterapia, 76(6): 567 – 73, 2005.
 18. Ojewole JA et al: Anticonvulsant effect of Persea Americana Mill (Lauraceae) (Avocado) leaf aqueous extract in mice, Phytotherapy Research, 20: 696 – 670, 2006.
 19. Adeyemi OO et al: Analgesic and anti-inflammatory effects of the aqueous extract of leaves of Persea Americana Mill (Lauraceae), Fitoterapia, 73(5): 375 – 80, 2002.
 20. Lima CR et al: Anti-diabetic activity of extract from Persea Americana Mill. Leaf via the activation of protein kinase B (PKB/Akt) in streptozotocin-induced diabetic rats, J Ethnopharmacol, 141(1): 517 – 25, 2012.
 21. Falodun A et al: Novel anticancer alkene lactone from Persea Americana, Pharm Biol, 51(6): 700 – 706, 2013.
 22. Lans CA: Ethnomedicines used in Trinidad and Tobago for urinary problems and diabetes mellitus, J Ethnobiol Ethnomed, Oct 13, 2006.
 23. Salazar MJ et al: Effect of an avocado oil-rich diet over an angiotensin II-induced blood pressure response, J Ethnopharmacol, 98(3): 335 – 8, 2005.
 24. Tabuti JR et al: Medicinal plants used by traditional medicine practitioners in the treatment of tuberculosis and related ailments in Uganda, Journal of Ethnopharmacology, 127: 130 – 136, 2010.
 25. Fulgoni III VL et al: Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008, Nutrition Journal, 12:1, 2013.
 26. Dickey LB: The avocado and vitamins, Science, 65(1671): 15, 1927.
 27. Fødevaredatabanken, Fødevareinstituttet, DTU.
 28. Naveh E et al: Defatted avocado pulp reduces body weight and total hepatic fat but increases plasma cholesterol in male rats fed diets with cholesterol, J Nutr, 132(7): 2015 – 8, 2002.
 29. Unlu NZ et al: Carotenoid Absorption from salad and salsa by humans Is enhanced by the addition of avocado or avocado oil, Journal of Nutrition, 135: 431 – 436, 2005.
 30. Kosińska A et al: Phenolic compound profiles and antioxidant capacity of Persea Americana Mill. Peels and seeds of two varieties, J Agric Food Chem 60(18): 4613 – 9, 2012.
 31. Reddy M et al: Fatty acid profile and elemental content of avocado (Persea americana Mill.) oil: Effect of extraction methods, J Environ Sci Health, 47(6): 529 – 37, 2012.
 32. Paul R et al: Avocado fruit (Persea Americana Mill) exhibits chemo-protective potentiality against cyclophosphamide induced genotoxicity in human lymphocyte culture, J Exp Ther Oncol, 9(3): 221 – 30, 2011.
 33. Ding H et al: Selective induction of apoptosis of human oral cancer cell lines by avocado extracts via a ROS-mediated mechanism, Nutr Cancer, 61(3): 348 – 56, 2009
 34. D’Ambrosio SM et al: Aliphatic acetogenin constituents of avocado fruits inhibit human oral cancer cell proliferation by targeting the EGFR/RAS/RAF/MEK/ERK1/2 pathway, Biochem Biophys Res Commun, 409(3): 465-9, 2011.
 35. Ashton OB et al: Pigments in avocado tissue and oil, J Agric Food Chem, 54(26): 10151 – 8, 2006 (Abstract).
 36. Wang W et al: Antioxidant capacities, procyanidins and pigment in avocado of different strains and cultivars, Food Chemistry, 122: 1193 – 1198, 2010 (Abstract).
 37. Ortiz-Avila O et al: Dietary avocado oil supplementation attenuates the alterations induced by type I diabetes and oxidative stress in electron transfer at the complex II-complex III segment of the electron transport chain in rat kidney mitochondria, J Bioenerg Biomembr, 45(3): 271 – 87, 2013.
 38. Duester KC: Avocaco fruit is a rich source of beta-sitosterol, Journal of the American Dietetic Association, 101(4): 404 – 405, 2001.
 39. Lu QY et al: Inhibition of prostate cancer cell growth by an avocado extract: role of lipid-soluble bioactive substances, J Nutr Biochem, 16(1): 23 – 30, 2005.
 40. Lu QY et al: California Hass avocado: profiling of carotenoids, tocopherol, fatty acid, and fat content during maturation and from different growing areas, J Agric Food Chem, 57(21): 10408 – 13, 2009.
 41. Kawagishi H et al: Liver Injury Suppressing Compounds from Avocado (Persea Americana), J Agric Food Chem, 49: 2215 – 2221, 2001.
 42. Lu YC et al: Secondary metabolites from the unripe pulp of Persea Americana and their antimycobacterial activities, Food Chem, 135(4): 2904 – 9, 2012.
 43. Raymond Chia TW & Dykes GA: Antimicrobial activity of crude epicarp and seed extracts from mature avocado fruit (Persea americana) of three cultivars, Pharm Biol, 48(7): 753 – 6, 2010.
 44. Rodríguez-Carpena JG et al: Avocado (Persea Americana Mill.) phenolics, in vitro antioxidant and antimicrobial activities, and inhibition of lipid and protein oxidation in porcine patties, J Agric Food Chem, 59(10): 5625 – 35, 2011.
 45. Maheu E et al: Randomised, controlled trial of avocado–soybean unsaponifiable (Piascledine) effect on structure modification in hip osteoarthritis: the ERADIAS study, Ann Rheum Dis, 73: 376 – 384, 2014.
 46. Ragle RL & Sawitzke AD: Nutraceuticals in the Management of Osteoarthritis – A critical Review, Drugs Aging, 29(9): 717 – 731, 2012.
 47. Christensen R et al: Symptomatic efficacy of avocado-soybean unsaponifiables (ASU) in osteoarthritis (OA) patients: a meta-analysis of randomized controlled trials, Osteoarthritis Cartilage, 16(4): 399 – 408, 2008.
 48. Angermann P: Avokado/sojaunsaponifiables til behandling af knæ- og hofteledsartrose, Ugeskrift for Læger, 15. August 2005.
 49. Ernst E: Avocado–soybean unsaponifiables (ASU) for osteoarthritis – a systematic review, Clin Rhematol, 22: 285 – 288, 2003.
 50. Frech TM & Clegg DQ: The utility of nutraceuticals in the treatment of osteoarthritis, Current Rheumatology Reports, 9: 25 – 30, 2007.
 51. Rosenblat G et al: Polyhydroxylated fatty alcohols derived from avocado suppress inflammatory response and provide non-sunscreen protection against UV-induced damage in skin cells, Arch Dermatol Res, 303: 239 – 246, 2011.
 52. Nayak BS et al: Wound Healing Activity of Persea americana (avocado) Fruit: A Preclinical Study on Rats, J Wound Care, 17(3): 123 – 6, 2008 (Abstract).
 53. Oryan A et al: Avocado/soybean unsaponifiables: a novel regulator of cutaneous wound healing, modeling and remodelling, Int J Wound, 10 december 2013.
 54. Rodríguez-Carpena JG et al: Avocado by-products as inhibitors of color deterioration and lipid and protein oxidation in raw porcine patties subjected to chilled storage, Meat Sci, 89(2): 166 – 73, 2011.
 55. Rodríguez-Carpena JG et al: Partial replacement of pork back-fat by vegetable oils in burger patties: effect on oxidative stability and texture and color changes during cooking and chilled storage, J Food Sci, 76(7): C1025 – 31, 2011.
 56. Rodríguez-Carpena JG et al: Inhibition of cholesterol oxidation products (COPs) formation in emulsified porcine patties by phenolic-rich avocado (Persea Americana Mill.) extracts, J Agric Food Chem, 60(9): 2224 – 30, 2012.
 57. Rodríguez-Carpena JG et al: Avocado, sunflower and olive oils as replacers of pork back-fat in burger patties: effect on lipid composition, oxidative stability and quality traits, Meat Sci, 90(1): 106 – 15, 2012.
 58. Utrera M et al: Formation of lysine-derived oxidation products and loss of tryptophan during processing of porcine patties with added avocado byproducts, J Agric Food Chem, 60(15): 3917 – 26, 2012.
 59. Li Z et al: Hass avocado modulates postprandial vascular reactivity and postprandial inflammatory responses to a hamburger meal in healthy volunteers, Food Funct, 4(3): 384 – 91, 2013.
 60. Hashimura H et al: Acetyl-CoA carboxylase inhibitors from avocado (Persea americana Mill) Fruits, Biosci. Biotechnol. Biochem., 6587):1656 – 1658, 2001.
 61. Trigueros L et al: Food Ingredients as anti-obesity agents: A Review, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53: 929 – 942, 2013.
 62. Wien M et al: A randomized 3×3 crossover study to evaluate the effect of Hass avocado intake on post-ingestive satiety, glucose and insulin levels, and subsequent energy intake in overweight adults, Nutrition Journal, 12: 55, 2013.
 63. Pahua-Ramos ME et al: Reduced-calorie avocado paste attenuates metabolic factors associated with a hypercholesterolemic-high fructose diet in rats, Plant Foods Hum Nutr, 69(1): 18 – 24, 2014.
 64. Martínez-Abundis E et al: Effect of avocado soybean unsaponifiables on insulin secretion and insulin sensitivity in patients with obesity, Obes Facts, 6(5): 443 – 8, 2013 (Abstract).
 65. Lerman-Garber I et al: Effect of a high-monounsaturated fat diet enriched with avocado in NIDDM patients, Diabetes Care, 17(4): 311 – 5, 1994.
 66. Hartley L et al: Increased consumption of fruit and vegetables for the primary prevention of cardiovascular diseases, Cochrane Database Syst Rev, 4 June, 2013.
 67. Retelny VS et al: Nutrition protocols for the prevention of cardiovascular disease, Nutr Clin Pract, 23(5): 468 – 76, 2008.
 68. Pahua-Ramos ME et al: Hypolipidemic effect of avocado (Persea americana Mill) seed in a hypercholesterolemic mouse model, Plant Foods Hum Nutr, 67(1): 10 – 6, 2012.
 69. Kritchevsky D et al: Cholesterol vehicle in experimental atherosclerosis 24: avocado oil, J Am Coll Nutr, 22(1): 52 – 5, 2003.
 70. Pieterse Z et al: Substitution of high monounsaturated fatty acid avocado for mixed dietary fats during an energy-restricted diet: effects on weight loss, serum lipids, fibrinogen and vascular function, Nutrition, 21(1): 67 – 75, 2005.
 71. Carranza-Madrigal J et al: Effects of a vegetarian diet vs. a vegetarian diet enriched with avocado in hypercholesterolemic patients, Arch Med Res, 28(4): 537 – 41, 1997 (Abstract).
 72. López Ledesma R et al: Monounsaturated fatty acid (avocado) rich diet for mild hypercholesterolemia, Arch Med Res, 27(4): 519 – 23, 1996 (Abstract).
 73. Carranza J et al: Effects of avocado on the level of blood lipids in patients with phenotype II and IV dyslipidemias, Arch Inst Cardio Mex, 65(4): 342 – 8, 1995 (Abstract).
 74. Colquhoum DM et al: Comparison of the effects on lipoproteins and apolipoproteins of a diet high in monounsaturated fatty acids, enriched with avocado, and a high-carbohydrate diet, Am J Clin Nutr, 56(4): 671 – 7, 1992.
 75. Alvizouri-Muñoz M et al: Effects of avocado as a source of monounsaturated fatty acids on plasma lipid levels, Arch Med Res, 23(4): 163 – 7, 1992 (Abstract).
 76. Berry EM et al: Effects of diets rich in monounsaturated fatty acids on plasma lipoproteins – the Jerusalem Nutrition Study: high MUFAs vs. high PUFAs, Am J Clin Nutr, 53(4): 899 – 907, 1991.
 77. Berry EM et al: Effects of diets rich in monounsaturated fatty acids on plasma lipoproteins – the Jerusalem Nutrition Study II. Monounsaturated fatty acids vs. carbohydrates, Am J Clin Nutr, 56(2): 394 – 403, 1992.
 78. Grattan BJ Jr: Plant sterols as anticancer nutrients: evidence for their role in breast cancer, Nutrients, 5: 359 – 387, 2013.
 79. Amir Shaghaghi M et al: Cholesterol-lowering efficacy of plant sterols/stanols provided in capsule and tablet formats: results of a systematic review and meta-analysis, J Acad Nutr Diet, 113(11): 1494 – 503, 2013.
 80. Laitinen K & Gylling H: Dose-dependent LDL-cholesterol lowering effect by plant stanol ester consumption: clinical evidence, Lipids in Health and Disease, 11:140, 2012.
 81.  Weingärtner O et al: Plant sterols in food: No consensus in guidelines, Biochem. Biophys. Res. Commun, 446(3): 811 – 813, 2014.
 82. Silbernagel G et al: Plant sterols and atherosclerosis, Curr Opin Lipidol, 24: 12 – 17, 2013.
 83. Kim OK et al: Novel nitric oxide and superoxide generation inhibitors, persenone A and B, from avocado fruit, J Agric Food Chem, 48: 1557 – 1563, 2000.
 84. Kim OK et al: An avocado constituent, persenone A, suppresses expression of inducible forms of nitric oxide synthase and cyclooxygenase in macrophages, and hydrogen peroxide generation in mouse skin (Biosci Biotechnol Biochem, 64(11): 2504 – 7, 2000.
 85. Lu QY et al: Inhibition of prostate cancer cell growth by an avocado extract: role of lipid-soluble bioactive substances, J Nutr Biochem, 16(1): 23 – 30, 2005.
 86. Bonilla-Porras AR et al: Pro-apoptotic effect of Persea americana var. Hass (avocado) on Jurkat lymphoblastic leukemia cells, Pharm Biol, nov 5, 2013.
 87. Abrams EM et al: Anaphylaxis related to avocado ingestion: a case and review, Allergy, Asthma & Clinical Immunology, 7:12, 2011.
 88. Asero R et al: Causes of Food-Induced Anaphylaxis in Italian Adults: A Multi-Centre Study, Int Arch Allergy Immunol, 150: 271 – 277, 2009.
 89. Blanco C: Latex-fruit syndrome, Curr Allergy Asthma Rep, 3(1): 47 – 53, 2003.
 90. Blanco C et al: Avocado hypersensitivity, Allergy, 49(6): 454 – 9, 1994 (Abstract).
 91. Perkin JE: The latex and food allergy connection, J Am Diet Association, 100(11): 1381 – 4, 2000.
 92. Mark’s Daily Apple: Crispy and creamy avocado fries
 93. Michellekristensen.dk: Avocado Muffins.
 94. Paleoleap.com: Bacon-wrapped avocado
 95. Fitsugar.com, Lizzie Fuhr: Paleo-powered breakfast: Eggs baked in avocado, 11 februar, 2014.
 96. Twin-food.dk: Bagte avocadoer med æg.
 97. Altomkost.dk: Avocado – en frugt, et bær eller en grønsag?, 6 juli 2010.