skovtur

Gå en tur – i skoven!

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

På Rigshospitalets trapper kan man støde på plakater, der inspirerer patienter, pårørende og ansatte til at droppe elevatoren og i stedet tage trappen. Samme plakater ses i den del af Rigshospitalet, hvor Bente Klarlund Pedersens Center for Inflammation og Metabolisme holder til.

På centeret undersøger man, hvorfor fysisk aktivitet er sundt samt konsekvenserne ved inaktivitet. Én af plakaterne er påtrykt et citat af den tyske filosof Friedrich Nietzsche:

”Det er når man går, at store tanker fødes”

På en anden plakat er lægevidenskabens fader Hippokrates citeret:

”En gåtur er den bedste medicin”

En af biologiens helt store kanoner og manden bag evolutionsteorien Charles Darwin, ville sandsynligvis, hvis han kunne, nikke ja til det første citat. Det fortælles nemlig, hvordan Charles Darwin, når han tumlede med videnskabelige spørgsmål, gik en tur ad The Sandwalk – en sti nær hans bolig, som han selv kaldte ”Thinking Path”. Var der tale om svære spørgsmål, gik han to runder, hvorefter han som regel havde fundet en løsning. Måske har du, ligesom disse kloge hoveder, også oplevet de positive effekter af en gåtur. Hvis ikke, har du noget til gode. Må jeg i øvrigt foreslå, at du går en tur på den næste tømmermandsplagede søndag. Enten i godt selskab eller evt. med musik i ørene. Husk dog væske, hvis du begiver dig ud på en længere tur. Min erfaring er nemlig, at man glemmer kvalmen og hovedpinen, mens man går, og når man kommer hjem, er det intet problem at få ordentlig mad indenbords og derefter falde rigtigt i søvn. Nok om personlige erfaringer – lad os få noget videnskab på bordet. Det er sundt at gå men sandsynligvis endnu sundere at gå i de rigtige omgivelser. Forsøg har nemlig vist, at gåture i skoven virker afslappende, kan øge immunfunktionen, reducere niveauet af stresshormoner samt har positive effekter på nervøsitet, depression, forvirring og vrede. I et nyligt publiceret studie sammenlignede man desuden effekten på blodtrykket af gåture i skovomgivelser med gåture i byen.

16 raske japanske mænd i alderen 36 – 77 tog en septemberdag til en skovpark i et forstadsområde til Tokyo, hvor de gik en morgen- og eftermiddagstur på 2 timer. En uge forinden havde deltagerne gået en matchende ”kontroltur” i en urban del af Tokyo. De indtog samme antal kalorier på de to udflugter og indtog ikke alkohol under forsøgsperioden. Man udtog blodprøver om morgenen inden afgang samt morgenen efter udflugten. Blodtrykket blev målt før udflugten (kl. 08.00 om morgenen), kl. 13.00, under gåturen (kl. 16.00) og morgenen efter udflugterne (kl. 08.00). Vejret var fantastisk begge dage med temperaturer på ca. 30 grader.

Forsøget viste, at både det systoliske og diastoliske blodtryk var signifikant lavere kl. 13.00 den dag deltagerne gik tur i skoven sammenlignet med den dag de gik i byen. Tilmed var det diastoliske blodtryk også signifikant lavere kl. 16.00 efter gåturen i skovområdet. Lignende positive effekter af en gåtur i skoven, har man, i et andet forsøg, også set på unge mandlige studerende. Den positive effekt på blodtrykket er således ikke kun gældende for ældre mænd. Forsøget viste desuden, at gåturen i skoven øvede niveauet af hormonet adiponectin, der udskilles fra fedtvævet, og som regulerer visse stofskifteprocesser. Lave niveauer af adiponectin er associeret med overvægt, type II sukkersyge, hjerte-karsygdomme og det metaboliske syndrom.

Har du adgang til skov, park eller andre grønne områder, er der altså mere sundhed at hente her sammenlignet med gåture i byen. Og det er sandsynligvis ikke kun den fysiske sundhed der forbedres. På en tredje af Rigshospitalets plakater kan man nemlig læse et citat af Søren Kierkegaard.

”Tab for alt ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom; jeg har gået mine bedste tanker til og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den”

Kilde

Li, Q. et al: Acute effects of walking in forest environments on cardiovascular and metabolic parameters, Eur J Appl Physiol, 111: 2845 – 2853, 2011.