stupidbbthumbnail1

Den uintelligente muskelmand

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

”Dum bodybuilder”, ”kødhoved”, ”han har det hele i overarmene” osv. Folk med en stor, stærk og veltrænet krop skal ofte lægge øre til meget fra den gennemsnitlige dansker. Folk kan have meget forskellige holdninger til muskuløse personers fysiske fremtoning, men der hersker en meget generaliseret holdning, at folk med meget store muskler er dummere end gennemsnittet. Men er det virkelig sådan?

Jalousi og usikkerhed

Mange mennesker føler et behov for at udtale sig negativt om personer som har en intimiderende effekt på dem. Den rige direktør som kører i store biler er bare en pamper, en snob, et pengegrisk og selvcentreret fjols. Den flotte blondine er bare blondine dum, og har ikke mange brikker at flytte med. Og det er kun uintelligente mænd som har store muskler. Sagen er dog den, at det er deres egen jalousi og usikkerhed som taler. Nej, den gennemsnitlige danske mand ønsker sikkert ikke at ligne Ronnie Coleman eller Jay Cutler, men han vil med sikkerhed hellere ligne Jean-Claude Van Damme og Arnold Schwarzenegger, end den sofa kartoffel som kigger tilbage på ham, når han står foran spejlet. Heldigvis er det ikke så attråværdigt, når en stor veltrænet krop tilsyneladende suger al intelligens ud af den øverste etage.

stupidbb1

Sandheden er dog, at langt de fleste mænd gerne vil være veltrænet. Klart, der er stor forskel på kropsidealet fra den ene mand til den næste. Nogen vil gerne ligne Kai Greene, mens andre stiller sig tilfredse med at ligne Brad Pitt i ”Fight Club”. Men hovedparten af alle mænd vil gerne have veldefinerede muskler og et flot vaskebræt. Jeg tvivler på at der findes mænd som efterstræber sofa kartoffel looket. Så reelt handler det et langt stykke af vejen om jalousi. Ganske som det gør det for kvinder, når man kalder smukke blondiner for dumme.

Det er i øvrigt også usikkerheden som taler, når mænd er hurtige til at trække steroide kortet. Hvis en mand er stor og veltrænet, så er han med sikkerhed på anabolske steroider, og har en lille pik. Og han dør sikkert også inden han er 50. Det er lettere at pege fingre, end det er at acceptere, at grunden til at man selv er tynd og utrænet, er at man ikke har de mentale forudsætninger for at give den gas i træningscentret hver dag i en årrække, og samtidig smide mange 1000 kalorier i gabet på daglig basis. Så er det mere bekvemt, at forklare det ved, at alle som er større og stærkere, er snydepelse, som kommer til at betale dyrt for deres snyderi.

Er der noget om snakken?

Men ret skal være ret. Jeg har ikke noget problem med at fremstille emnet på en nuanceret måde. Det skal ikke være et ukritisk forsvar af folk med store og veltrænede kroppe. For der findes helt klart store muskuløse mænd, som ikke er de skarpeste knive i skuffen. Og det skyldes i høj grad, at brugen af doping har en social slagside. Brugen af anabolske steroider er klart størst blandt folk med kortere uddannelser og lavere indkomster, ligesom det gør sig gældende med andre typer af stoffer. Derfor vil der blandt nogle af de største bodybuildere man møder også være en større forekomst af personer som ikke er voldsomt skarpe at høre på. Men derfra og så til at skære alle over en kam, er der trods alt rimeligt langt.

stupidbb2

Derudover skal man ikke glemme det faktum, at folk som har en ekstremt flot og veltrænet krop, ofte kan bruge deres krop til at skabe en karriere. Det værende som model, professionel bodybuilder eller noget helt tredje. De kan sågar skabe sociale relationer og parforhold, ene og alene på baggrund af deres fysik. Det betyder, at behovet for at udvikle sociale og mentale kompetencer bliver mindre, og man vil alt andet lige fremstå uoplyst og små dum. Det er det samme man ser hos kvinder, som kan komme rigtigt langt, hvis de bare ser godt ud. Hvis man hedder Amalie og ser godt ud, så kan man sågar gøre karriere ved at promovere sig selv som dum.

Tomme tønder buldrer mest

Desværre er det også sådan, at de muskelmænd som ikke er de skarpeste kvinde i skuffen, ofte er dem som larmer mest. De fleste som træner i et træningscenter kender en historie om en stor bodybuilder som enten har sagt noget dumt, eller som har opført sig idiotisk. Og det er den slags folk husker. Ikke mindst fordi folk sladrer om den slags. Og så bliver det meget hurtigt til en generaliseret holdning. At alle store og stærke mænd generelt er dummere end gennemsnittet. Den intelligente bodybuilder med en lang uddannelse husker man ikke.

Det er lidt ligesom når man ringer til det offentlige, og gentagne gange får en dårlig behandling. Så er man hurtigt tilbøjelig til at fortælle alt og alle om, hvor sure og inkompetente ansatte i det offentlige er. Eller når en kendt person opfører sig respektløst overfor almindelige mennesker. Så opstår der hurtigt en generaliseret holdning, at alle kendte er snobbede og utilgængelige.

Den intelligente vægttræningsudøver

Selvom der findes mange bodybuildere og løftere som ikke er voldsomt skarpe, så findes der også masser af intelligente mennesker som løfter vægte. Også blandt eliten. Nasser El Sonbaty havde en universitetsgrad i historie, politik og sociologi, og kunne tale Serbokroatisk, Arabisk, Engelsk, Fransk, Italiensk, Spansk og Tysk. Og selv blandt dem som ikke har en længere uddannelse, så findes der masser af bodybuildere og andre styrkeatleter, som succesfuldt driver et træningscenter, fungerer som personlig træner på et meget højt plan eller driver en anden form for forretning. Og der findes rigtigt mange indenfor styrketræningsmiljøet, som har en ekstremt stor viden indenfor anatomi, fysiologi, ernæring, genoptræning osv.

stupidbb3

Man kan også se rent praktisk på det. Med mindre man er proppet med anabolske steroider til op over begge øre, så kræver det immervæk en vis hjernekapacitet, at opbygge en stor, stærk og veltrænet krop. Det handler ikke kun om blindt at løfte tunge vægte. Det handler om at strukturere sin træning korrekt, at sammensætte en fornuftig kostplan, at finde på løsninger når fremgangen går i stå, og generelt analysere alle faktorer på kryds og tværs. Det er sådan man opbygger en stor og stærk krop, hvis man ikke er 100 % båret af kemi.

Der er også masser af eksempler på vægttræningsudøvere som har formået at komme tilbage efter en karriere afsluttende skade, hvor lægerne har konkluderet, at der ikke er nogen vej tilbage. Det kræver trods alt en vis intelligens og indsigt, at kunne finde på løsninger, som gør en i stand til at rehabilitere sig selv, hvor højt uddannede mennesker har givet op.

Konklusion


Folk med store muskler er gennemsnitligt set ikke dummere end alle andre. Myten om den dumme bodybuilder eksisterer kun på grund af folks usikkerheder i forhold til deres egen krop, og fordi mange generelt set har en tendens til at pege fingre af det som er anderledes. Og bodybuildere er i den grad anderledes. De er anderledes på en måde som man ikke kan undgå at lægge mærke til. De opfattes typisk som narcissistiske og kropsfikserede, og det er et langt stykke af vejen med til at cementere opfattelsen af den dumme bodybuilder. Hvis man er så optaget af ens fysiske fremtoning, så må det være fordi man forsøger at kompensere for det man mangler på øverste etage.

Heldigvis er holdningen ikke så udtalt som den tidligere har været. Det skyldes nok i høj grad, at folk fra alle samfundslag, og folk med meget forskellige uddannelsesniveauer i dag dyrker styrketræning, crossfit, styrkeløft, vægtløftning og meget andet som handler om at blive større, stærkere og mere veltrænet. Om ikke andet, så finder alle bodybuilderne, styrkeløfterne, vægtløfterne, stærkmandsatleterne osv. en glæde i det de laver, og realiserer drømmen om den perfekte krop eller overmenneskelig styrke. Man kan håbe at alle de mennesker som bruger en stor del af deres tid på at pege fingre af andre, også finder glæde i deres hverdag, og oplever hvor stort det føles, når man når et mål man har efterstræbt igennem årevis.