louiscyrthumb

Legenden Louis Cyr

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Året var 1881. I Boston holdte man den årlige stærkmandskonkurrence, hvor store stærke mænd kunne teste deres styrke i forskellige løfte discipliner. I en af disciplinerne skulle mændene løfte en hest fra jorden, og selv de største og stærkeste måtte kapitulere. Det var for stor en mundfuld. Indtil en ung mand på 18 år, med langt krøllet hår, gik op til hesten. Publikum havde kun latter til overs for den unge knægt. Latter som dog hurtigt blev afløst af stilhed, da han overbevisende løftede hesten fra jorden. Den unge mand var legenden Louis Cyr. En af de stærkeste mænd som nogensinde har levet.

De tidlige år

Louis Cyr blev født den 10. oktober 1863, i en lille by uden for Montreal i Canada. Hans oprindelige navn var Noe-Cyprien Cyr, men det blev ændret til Louis Cyr, da hans familie flyttede til USA i 1878. Det var simpelthen lettere at udtale.

Louis Cyr blev født stærk. Styrke løb i hans familie. Hans mor vejede over 100 kg, og havde ingen problemer med at kravle op af stiger med store sække med mel. Til tider arbejdede hun som udsmider på sin mands værtshus, og havde efter sigende intet problem med at smide uregerlige gæster ud. Faderen var ligeledes en stor og stærk mand på over 100 kg. Louis Cyr’s bror var en lovende bokser med en ganske habil styrke. Så styrke var noget naturligt i Cyr familien.

louiscyr

I en alder af 12 år begyndte Louis at arbejde som skovhugger om vinteren, og hjalp om sommeren til på familiens gård. Han imponerede ofte sine medarbejdere med sin enorme styrke, som allerede på daværende tidspunkt var imponerende for så ung en knægt. Louis havde hørt historien om Milo fra Croton, som havde båret rundt på en kalv hver dag indtil den blev en fuldvoksen ko. I processen var Milo selv blevet en stor og stærk mand. Milo havde uden at vide det praktiseret det man i dag kalder progressiv overload. Desværre sparkede Louis Cyr’s kalv ham i ryggen, så han valgte at droppe ideen. I stedet valgte han dagligt at gå rundt med en sæk korn på ryggen, hvor han hver dag øgede sækkens vægt med 2 pounds. Allerede som 17 årig vejede Cyr over 100 kg, og var usandsynligt stærk for en ung mand på denne alder.

Stærkmanden Louis Cyr

Louis Cyr’s stærkmandskarriere tog fart da familien flyttede til USA i 1878. Det var her Louis Cyr tog del i den famøse stærkmandskonkurrence i Boston. Herefter spredtes rygtet om den Canadiske mastodont. Som 19 årig løftede han en massiv sten fra jorden og op på hans skulder, foran en folkemængde. Tilskuerne var så imponerede over bedriften, at de fik stenen vejet. Stenen vejede 514 pounds.

Det var i USA, at Louis Cyr mødte hans kone, Melina Comtois. Louis gjorde hvad han kunne for at forsørge hans familie, og tog mange forskellige jobs. En mand ved navn MacSohmer overbeviste Louis Cyr om at han kunne tjene gode penge på at rejse rundt som stærkmand. MacSohmer beholdte dog størstedelen af de penge han tjente på Louis Cyr, og til sidst fik Cyr nok, og skred med pengene fra et udsolgt show og lod MacSohmer stå tilbage med et forklaringsproblem.

Louis Cyr’s berømte ”backlift”

Louis Cyr’s berømte ”backlift”

I 1883 flyttede Cyr og hans kone tilbage til Canada. Fra 1883 til 1885 arbejdede Louis Cyr som politimand i Montreal. Han blev udstationeret i Saint Cunegonde, som var et af de mest farlige og lovløse distrikter i byen. Der er mange historier om Cyr og hans tid som politimand. Blandt andet skulle Cyr og 4 af hans kollegaer være røget i et slagsmål med en bande af forbrydere, hvor Cyr bogstaveligt talt havde kastet med forbryderne. Han havde løftet dem op, og brugt dem som kasteskyts imod de andre angribere.

Efter hans tid som politimand rejste Louis Cyr rundt i landet med en gruppe, som bestod af en bryder, en bokser og en vægtløfter. I 1886 deltog Louis Cyr i en stærkmandskonkurrence i Quebec, hvor han mødte den regerende Canadiske mester, David Michaud. Cyr løftede her en vægtstang på 99 kg op over hovedet med en arm. David Michaud klarede kun 72 kg. De dystede også i backlift, hvor Cyr løftede hele 1075 kg. Michaud klarede kun 939 kg. Louis Cyr var dermed officielt den stærkeste mand i Canada.

I årene efter rejste Louis Cyr rundt i Nordamerika med hans eget cirkus, Cyr Brothers. Overalt på hans rejse udfordrende han stærke mænd i forskellige discipliner, og til trods for at han løftede imod mange af de stærkeste mænd i Amerika, så var han ubesejret i praktisk talt alle discipliner. Efterhånden blev han i USA og Canada opfattet som værende den stærkeste mand i verden.

Sagen var dog den, at mange af de mest kendte stærkmænd på daværende tidspunkt, kom fra Europa. De mest kendte var Eugen Sandow og Charles Sampson, som begge proklamerede, at de var verdens stærkeste mand. De fik nu muligheden for at møde Louis Cyr. Ham kom til Europa i 1892, hvor 5000 mennesker sad i Royal Aquarium i London, og ventede på at se den Canadiske gigant. Blandt publikum var mange af Europas stærkeste mænd, herunder også Sandow og Sampson.

louiscyr2

Da tæppet på scenen blev trukket til side, og afslørede hvilken gigant der stod bag ved, var det ikke til de sædvanlige øredøvende klapsalver og hujen. Der var stilhed i hele salen, da publikum erfarede hvor stor og kraftfuld Louis Cyr så ud. Det blev annonceret, at Louis Cyr blev betragtet som verdens stærkeste mand i USA og Canada, og at han aldrig havde bakket ud af en udfordring.  Man havde deponeret 1000 pund, som skulle dække det beløb som Sandow eller Sampson ønskede at satse på dem selv. Det blev proklameret, at ingen kunne tillade sig at kalde sig verdens stærkeste mand, hvis ikke de havde udfordret Louis Cyr. På scenen lå der et fint sortiment af vægte, og det stod alle frit at komme op og løfte dem. Der var dog ingen respons fra salen. Ingen af de stærke mænd rejste sig. Heller ikke Sandow eller Sampson.

Louis Cyr opfattede det som en stilsigende udfordring. Han var fast besluttet på at vise dem hvor stærk han var. Han valgte en-arms bent press som den første øvelse, og endte med på overbevisende maner at løfte samme vægt som Eugen Sandow efter sigende skulle have løftet kort tid forinden. 269 pounds med en arm. Vægten blev øget til 273½ pounds, og Sandow sad nede i salen og holdte hårdt fast i armlænet. Cyr løftede vægten, og havde dermed slået Sandows rekord med 4½ pound. Herefter lavede han en masse andre løft, som lå langt over det som andre stærke mænd havde løftet. Han sluttede aftenen af med et backlift, hvor han inviterede en række af de største mænd i publikum til at sidde på platformen, som han efterfølgende løftede. Vægten blev estimeret til 3635 pounds. Det satte punktum for en aften hvor Louis Cyr på overbevisende vis havde slået fast hvem der var verdens stærkeste mand.

Louis Cyr’s styrke rekorder

Som det er tilfældet med mange andre stærke mænd igennem historien, så er mange af Louis Cyr præstationer vandrehistorier og fordrejninger af sandheden. Der er dog en del af hans løft som er dokumenteret. Disse løft viser, at der var tale om en mand som var uhyrligt stærk. Specielt fordi han ikke trænede specifikt efter styrke på samme måde som nutidens styrkeatleter gør det. En stor del af hans styrke kommer fra hans genetik, hårdt fysisk arbejde, og styrkeopvisninger.

 • Hans bedste backlift, hvor han løftede en platform med 18 mænd, som samlet set vejede 1976 kg er veldokumenteret.
 • Han kunne løfte en vægt på 242 kg med 1 finger.
 • Som 19 årig løftede han en massiv sten på 514 pounds op på hans ene skulder.
 • Han slog Eugen Sandows bent press rekord med et løft på 124 kg.

Samtidig overværede en stor mængde mennesker en af hans største styrkepræstationer nogensinde. I 1891 modstod han trækket fra 4 heste. De blev placeret med 2 heste på begge sider af Louis Cyr, og hestene blev pisket for at maksimere trækket, indtil publikum var overbevist om at han kunne modstå trækket.

Louis Cyr modstår hestenes træk – her ”kun” med 2 heste

Louis Cyr modstår hestenes træk – her ”kun” med 2 heste

Af statur var Louis Cyr en massiv mand. Ja, han var overvægtig, hvilket mange af datidens stærke mænd var det. Men han havde alligevel nogle imponerende fysiske mål.

 • Højde: 178 cm
 • Kropsvægt: 140 kg
 • Nakke: 53 cm
 • Overarme: 56 cm
 • Underarme: 48 cm
 • Bryst: 140 cm
 • Talje: 110 cm
 • Lår: 84 cm
 • Lægge: 58 cm

Man kan snildt forestille sig hvor stor og frygtindgydende Louis Cyr måtte have været for den almindelige person.

Man kan kun spekulere i hvor stærk Louis Cyr ville have været, hvis han havde trænet ligeså struktureret og målrettet som nutidens stærke mænd gør det. For slet ikke at tale om anabolske steroider. Louis Cyr’s storhedstid lå mange årtier før anabolske steroider fik deres indtog, og han ville have været et uhyre, hvis han havde krudtet den i samme grad som nutidens stærke mænd.

Legendens eftermæle

Louis Cyr fik desværre helbredsproblemer ret tidligt. Da han var sidst i 30’erne havde han både hjerteproblemer, nyreproblemer og astma. Meget af det kan sikkert tilskrives de store mængder mad han satte til livs igennem årene.

Selvom hans helbred skrantede, så var Louis Cyr stadigvæk imponerende stærk. Han blev i 1906 udfordret af en ung stærkmænd ved navn Hector Decarie, og den nu 42 årige Cyr tog imod udfordringen. Selvom Cyr lavede et backlift på hele 2870 pounds, og faktisk slog Decarie på point samlet set, så blev han for første gang i sit liv slået i flere discipliner. Cyr indså at hans kræfter var på retur, og valgte derfor at trække sig tilbage, og give titlen som verdens stærkeste mand videre til Decarie.

Louis Cyr døde af nyresygdom den 10. november 1912 i Montreal. I lang tid efter var Louis Cyr synonymt med styrke. Hans navn går sågar igen i digte. Nedenfor er et fint lille digt af Henry Drummond, hvor Louis Cyr nævnes.louiscyr4

”Little Bateese”

But see heem now lyin’ dere in bed,

Look at de arm onderneat’ hees head;

If he grew lak dat till he’s twenty year

I bet he’ll be stronger than Louis Cyr

I dag står der et stort flot monument af Louis Cyr i Montreal, som minder alle Canadier om, at Louis Cyr, verdens stærkeste mand, var fra Canada.

Der er for øvrigt lige blevet lavet en spillefilm som handler om Louis Cyr’s liv. Man kan se et par trailere via nedenstående links, hvis man skulle have interesse i at vide mere om Louis Cyr.

https://www.youtube.com/watch?v=7MPomXfleeM

https://www.youtube.com/watch?v=BXHkxpqMsHU

Kilder:

Weider, Ben: The Strongest Man in History: Louis Cyr, Amazing Canadian: Iron Mind Enterprises

http://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Cyrre