Polarisering i protein-debatten skaber forvirring

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Sundhed og protein er to meget omtalte emner i medierne og ofte sættes der lighedstegn mellem de to. Således er protein egenhændigt blevet det makronæringsstof næsten alle forbinder med netop sundhed, når det kommer til mad.

Og protein er noget der optager folk. Det er evident, hvis man fx kigger på salget af proteinholdige fødevarer – her er skyr muligvis det bedste eksempel, med en stigning i salget på 400% det sidste år.

Når et bestemt emne får så  meget medieeksponering, opstår der som regel skarpe meninger i kølvandet herpå, og protein er ingen undtagelse. Problemet er imidlertid, at de eksperter der bruges igen og igen, polariserer debatten til et punk, hvor den bliver ukonstruktivt og skaber decideret forvirring.

På den ene side har vi eksempelvis eksperter som Arne Astrup der anbefaler et højt proteinindtag og på den anden side har vi en ekspert som Per Brændgaard, der, blandt andet, både påstår, at protein feder og at det giver kræft.

http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE7026860/proteiner

http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE7026818/proteiner

Enten udråbes protein som muskelopbyggende, slankende og supersundt – eller også er det den sikre vej til kræft og nyresygdom.

polarisering3

Sandheden er et sted midt i mellem, men de nødvendige nuancer for at italesætte dette, bliver aldrig bragt på banen – sandsynligvis fordi det er for kedeligt til at blive omtalt i medierne.

”Protein er sundt i de rette mængder” giver ikke en særligt spændende overskrift.

Kigger vi på videnskaben er den ganske klar: et indtag på 1,5-1,8 g/kg kropsvægt lader til at understøtte trænende individer med at opbygge muskelmasse mere optimalt end mindre. Træner man ikke kan dette indtag sænkes alt efter aktivitetsniveau.

Protein feder ikke, med mindre et overskud af kalorier er tilstede.  Der er ingen fødevarer eller makronæringsstoffer der feder i sig selv – det er overskuddet af kalorier der giver mere fedtvæv.

Det er ikke protein i sig selv der øge risikoen for visse kræfttyper, det er specifikke kilder, nærmere bestemt forarbejdet kød og rødt kød. Og tilberedningen har også noget at sige – kraftigt stegt eller grillet kød lader heller ikke til at være godt.

polarisering4

Har man en præeksisterende nyresygdom eller på anden måde en svækket nyre, kan et højt proteinindtag være problematisk, men det er intet i den videnskabelig litteratur, der understøtter at det et højere proteinindtag er forbundet med en øget risiko for at give nyreproblemer, hvis man ikke har problemer i forvejen.

Den kedelige sandhed er, at indtager man protein med sund fornuft og i de mængder der er videnskabelig konsensus for, så har det positive effekter, såsom at det hjælper med at holde på muskelmasse under et vægttab, det hjælper med at opbygge muskelmasse og det er mættende, hvilket gør det til et effektivt redskab, når man forsøger at smide overskydende kg.

Den unødvendige polarisering af debatten, efterlader et unuanceret perspektiv og forvirrer snarere en oplyser, med en lind strøm af modsatrettede udtalelser.

‘Taberne’ her er borgerne der følger med i aviserne og fjernsynet, der ikke nødvendigvis har ressourcer og tid til at sidde og kigge videnskabelige studier igennem på egen hånd – og det er problematisk.

‘Taberne’ her er borgerne der følger med i aviserne og fjernsynet, der ikke nødvendigvis har ressourcer og tid til at sidde og kigge videnskabelige studier igennem på egen hånd – og det er problematisk.

Det burde være eksperternes opgave og pligt at forsøge at nuancere i en så tilstrækkelig grad, at den almene borger kan træffe et fornuftigt valg omkring mad og ikke føler de enten er sunde eller spiller russisk roulette med deres helbred.

Jeg opfordrer til en højere grad af nuancering og mindre polarisering, for at skabe et kongruent og videnskabeligt baseret billede af sundhedsprofilen på protein.

Det er muligvis kedeligt, men det er den løsning alle parter er bedst tjent med.