palle_katring_rasmussen

Palle Katring-Rasmussen – Mr. Fitness 2011

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Palle Katring-Rasmussen gjorde i dette efterår til sit store comeback på den internationale fitness scene. Palle Katring-Rasmussen fik bevist at 40 år ikke er nogen alder, og jeg vandt den officielle Mr. Universe Fitness 2011 konkurrence i Wien, Østrig.

Du har tidligere delt lidt af din historie på Bodybuilding.dk, nærmere bestemt, din egen beretning, om det flotte comeback du præsterede tilbage i 2008 – Men hvordan kom du nogensinde i gang med at løfte vægte, og hvem var inspirationen dengang?

Jeg startede med at træne den 2. juni 1989. Det var min brors fødselsdag og jeg var TRÆT af at være så tynd: 184 og 67 kg. Jeg var jo praktisk talt så mager, at når jeg vendte siden til, så troede folk at jeg var gået 🙂

Fra den allerførste prøvetime vidste jeg, at jeg ville stå på en scene: Det var målet. Jeg husker tydeligt pigen som viste mig rundt i centret og som spurgte høfligt til hvad jeg ville opnå med min træning. Jeg pegede op på en plakat med det lokale badejern fra et hedengangent DM og sagde “jeg vil prøve at se sådan der ud”. Måske var hendes hånlige latter med til at drive mig videre? Jeg ved det ikke, men i hvert fald gik jeg i gang og er aldrig holdt op. Jeg har ingen egentlige inspirationskilder – men Arnold og Lee Haney blev da kigget godt efter i krogene.

palle katring rasmussen
 
Hvordan greb du træningen og kosten an i starten?

De første knapt tre år anede jeg intet om kost. Min filosofi var: Jo mere jeg kaster i hovedet jo bedre. Efter et par år mødte jeg en personlig træner som lærte mig om protein og kulhydrater, og så begyndte jeg så småt at interessere mig for litteratur omkring kost og ernæring. I dag læser jeg alt, men gode råd i omklædningsrummet og snak på diverse fora giver jeg intet for, med mindre folk kan give mig en kilde, hvor jeg kan tjekke op på tingene. Alle tror de ved en hel masse – men de sande guldkorn skal man altså ind og læse noget hardcore udenlandsk medicinale fagskrifter for at få tjek på.

Hvornår besluttede du dig for at et liv med hyggetræning, skulle byttes ud med et “elite liv”, hvor kost og træning skulle fylde en del mere, end hos den gennemsnitlige dansker?

I 1992 begyndte jeg at blive mere målrettet i både kost og træning; og i 20 år har jeg levet med sund kost. I dag lever hele min familie og børn sundt og fornuftigt; men der er stadig plads til julehygge og lørdagsslik.

Hvordan er træningen og kosten struktureret i dag?

I dag er min kost typisk delt op i 7 måltider. Jeg varierer min kost meget men kan give et eksempel på en dags kost:

kl. 6: Havregryn med mælk + en Bodylab Whey 100 Extra Pure proteinpulver shake
kl. 9: Ris, kylling og grøntsager – thai style
kl. 12: Ris, kylling og grøntsager – thai style
kl. 15: Post training: 2 bananer + Bodylab Whey 100 Extra Pure proteinpulver shake
kl. 18: Laks, kartofler og salat
kl. 21: Tre stk. knækbrød med kylling + et glas kakaomælk
godnat: Bodylab Whey 100 Extra Pure proteinpulver shake + æble

Jeg tæller ikke kalorier eller vejer min mad, men bruger spejlet og min sunde fornuft. Og hver dag når der laves aftensmad, laver Mie (min hustru) to portioner ekstra til næste dags kl. 9 + 12 måltider. Så går der ikke længere tid med madlavningen end hos “normale” mennesker.

Jeg træner typisk et 5 dages split. Det varierer meget, og jeg prøver at undgå at “hænge fast” – men efter snart 23 års træning er der jo visse favoritøvelser. Et ex. på en uge er typisk:
Mandag: Ryg-læg
Tirsdag: Forlår-mave
Onsdag: Bryst-læg
Torsdag: Skulder-baglår-mave
Fredag: Biceps-triceps-læg

Jeg er notorisk kendt for korte sessions – max 45 minutter med masser af pyramid, inverted pyramid, dropset, superset osv.  Mit liv leves derhjemme med min familie – IKKE i træningscentret.

palle katring rasmussen

Du har efterhånden en del konkurrencer bag dig – er forberedelserne blevet nemmere igennem årene, eller betyder dåbsattesten rent faktisk bare, at du må kæmpe hårdere for at nå formen?

I 2002 stillede jeg op 6 gange; startede med at vinde en stor konkurrence i London om at få canadisk pro-card (som jeg aldrig fik brugt) og så gik det bare ned ad bakke. Derfor indså jeg, at måden som virkede for mig var målrettede, men færre konkurrencer, samt korte træningssessions. Jo ældre jeg er blevet, jo dybere og mere hakket har jeg kunnet blive; og jeg må sige at selv som 40-årig har jeg ingen problemer med at komme fra off season til season på ganske få uger, på trods af en knap så god grundform denne gang. I min verden er man ikke ældre end man selv føler sig – hvis man også indretter sit liv efter det. Så dåbsattesten har ikke indhentet mig – endnu!

Du har senest vundet Mr. Universe Fitness 2011 , som blev afholdt i Wien for en måneds tid siden, og dit comeback i 2008, foregik i først Polen (VM) – og efterfølgende Litauen (Mr. Universe, Classic Bodybuilding). Hvorfor har du prioriteret udlandet frem for Danmark? -og hvornår får vi lov at se en hakket Palle på en scene under hjemlige himmelstrøg?

Jeg har stillet op i både Danmark og Norge, men efter at have mærket suset internationalt besluttede jeg mig i 2002 for kun at tage udlandet. Dels grundet at jeg ville fokusere på få konkurrencer – dels fordi det er fedt at ligge 600 atleter back stage med benene oppe. Og så er der internationalt en helt anden mentalitet – jeg husker Danmark meget for janteloven, nedstirring og rivalisering. Internationalt er alle gode og fair kolleger, hjælper hinanden, snakker og udveksler mails osv., så det blev udlandet pga. oplevelsen. Når man nu kun skal “knække arme” en gang hver andet år, er det lidt federe at gøre det med 500 andre gutter, på et kasino i udlandet, frem for at gøre det Herning Hallen (sagt med et glimt i øjet). Så ingen Palle under danske himmelstrøg foreløbigt.

Og så er der også lige den detalje at mine sponsorer honorerer mig efter hvor højt jeg ligger på den officielle verdensrangliste, så jeg vil jo gerne høvle lidt point på kontoen. Jeg ligger pt. i Top 10.

palle katring rasmussen

Hvor mener du selv at din største præstation ligger henne, i karrieren indtil videre?

VM guldet 2004 var første gang jeg vandt noget rigtig stort; og det var et år med masser af presse, Euro Sport interview, gæst i “Go’ Aften Danmark” osv. – så det står lysende klart for mig. Lige herefter kommer 2005 titlen, hvor jeg stod mindre end 8 måneder efter min ulykke, og kunne hæve det eftertragtede trofæ igen. Det var også en fantastisk oplevelse.

Er der noget du har fortrudt på din vej – og er der noget du ville gøre om såfremt at det var muligt?

Nej, jeg har intet fortrudt – kunne jeg gøre det hele om, gjorde jeg det.

Hvilke råd vil du give aspirerende atleter, der selv drømmer at stå på scenen?

Mit livsmotto siger det hele: “Alt godt kommer til den som venter”. Og så skal atleter vælge én person/atlet/træner at lytte til. Jeg synes, der er en tendens til at man lytter til en hel masse, og så kombinerer man alt det “lette/gode” og ender ud med ingenting…

Du er en mand med mange jern i ilden, tømrermester, ægtemand, far og stod blandt andet bag Fodboldselskabet A/S, som købte den engelske klub Croydon Athletic…Er du stadig en del af fitness miljøet når du, om 10 år, er fyldt de 50? Eller har du kastet dig ud i noget helt nyt til den tid?

Ha-ha; ja Mie siger at jeg altid skal have et “projekt”, for ellers går jeg i stå. Men lige pt. er mit projekt at nyde min familie. Og ja – om 10 år er jeg stadig en del af fitness miljøet. Man ved aldrig hvornår sådan en gammel cirkushest som mig lugter savsmuldet i manegen, og tager en omgang mere?

Nogen guldkorn du vil dele med læserne her til sidst?

Brug jeres sunde fornuft. Hvis et-eller-andet råd, element, træningstip, kosttilskud eller lignende lyder for godt til at være sandt – ja så er det nok også sådan! Spis – træn – og sov. Men husk at nyde livet mens det passerer forbi, og undgå at blive fanatikere. Tænk træning – men du behøver ikke tale om det konstant. Din interesse skal gerne holde livet ud.

Palle Katring-Rasmussen meriter, indtil videre:

1997 – DM i Bodybuilding i -90 kg – Nr. 5
2000 – VM i fitness – Nr. 6
2001 – VM i fitness – Nr. 6
2002 – Canadian Pro Qualifier – Nr. 1
         – EM i fitness – Nr. 2.
         – VM i fitness for par – Nr. 4
         – VM i fitness – Nr. 5
         – Mr. Universe Fitness – Nr. 6
         – Fitness Cup Oslo – Nr. 8
2004 – VM i fitness – Nr. 1
         – VM for professionelle i Classic Bodybuilding – Nr. 4
2005 – VM i fitness – Nr. 1
2008 – VM i fitness – Nr. 1
         – Mr. Universe Fitness/Classic Bodybuilding – Nr. 1
2011 – Mr. Universe Fitness/Classic Bodybuilding – Nr.

Mere om Palle Katring-Rasmussen

Læs også interviewet, Fra sejrsherre til sportsinvalid – og den hårde rejse retur, med Palle Katring-Rasmussen her.