weight_loss

Hold vægten med højt indtag af protein

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Ny forskning og storskalaforsøg viser, at der skal protein til for at holde vægten. Den nye viden er delvist i strid med de officielle kostråd, som anbefaler at man holder igen med den væsentligste proteinkilder, kød.

Den nye forskning har blandt andet omfattet et internationalt ernæringsforsøg, hvor mere end 1.500 personer har deltaget. Projektet har gået under navnet Diogenes-studiet, og det har blandt andre inkluderet det danske Institut for Human Ernæring, som har haft en ledende rolle.

Officielle kostråd skal ændres

Hvis man er slank, og aldrig har haft problemer med vægten, så kan man godt spise efter kostrådene. Men studiet her viser, at de kostråd ikke er effektive nok til folk, som har problemer med overvægt
Sådan udtalte Arne Astrup sig, der er institutleder på Institut for Human Ernæring, ved et pressemøde hvor resultaterne fra Diogenes blev offentliggjort. Arne Astrup påpeger, at resultaterne fra undersøgelsen giver os markant ny viden om kost, vægt og fede, og de nye opdagelser bør foranledige en ændring af de officelle kostråd.

Særlig vigtigt er, at Diogenes-studiet gør op med myten om, at de overvægtige først og fremmest skal spise mindre for at genvinde deres normalvægt.

Verdens største forsningsprojekt af sin art

Diogenes-studiet er verdens største kostforskningsprojekt. Det har inkluderet 772 europæiske familier, herunder 938 voksne og 827 børn. Forskningsprojektet var sat sådan op, at alle de overvægtige deltager skulle starte med at tabe sig otte procent over et to-måneders forløb. Dernæst skulle undersøgelsen finde frem til, hvordan forsøgspersonerne best kunne holde vægten.

Forsøgspersonerne blev opdelt i fem hold, som skulle spise forskelligt. De blev instrueret i, at de måtte spise præcist de mængder, de havde lyst til, men sammensætningerne af måltiderne måtte ikke ændres. Samtidigt blev deltagerne opfordret til at skrue ned på sukker og alkohol.

Højt indhold af protein gav vægttab

Resultatet var entydigt. Det hold som spiste en kost med et højt proteinindhold og med et lavt GI (glykæmisk indeks – indeks for madens evne til at få blodsukkeret til at stige) var bedst til at holde vægten. Faktisk tabte denne sig gruppe sig i gennemsnit et halv kilo ud over de otte procent, de indledningsvist havde tab sig. Det var også i denne gruppe, at flest deltagere gennemførte forskningsprojektet. Arne Astrup siger:

“Det viser, at de her kostråd passer godt til den smag, som folk har, og det er rigtig godt. Vi spiser jo primært for nydelsens skyld og for at blive mætte, så det giver ikke meget mening at lave kostråd, som ingen kan holde ud at følge.”

Fulgte kostrådene og tog på

I de andre grupper var der et større frafald, og blandt dem som var i stand til at gennemføre studiet var der en gennemsnitlig vægtøgning. Den mest markante vægtøgning fandt sted i den gruppe som fik det laveste daglige indtag af protein. Forsøgspersonerne i denne gruppe to i gennemsnit 1,65 kilo på. Dem som fulgte en diæt, der minder om de officielle danske kostråd tog omkring et kilo på.

“Jeg var faktisk overrasket over, at deltagerne tog på, selv når de fulgte de gældende kostråd, fik assistance af en diætist og var med i et studie, hvor de blev vejet regelmæssigt, hvilket ellers er med til at holde folk i ørerne,” siger Arne Astrup, der på denne baggrund mener, at de officielle kostråd ikke længere er gode nok til at fungere som rettesnor for folk, som prøver at holde vægten efter et vægttab.

Børn tabte sig spontant

Et andet markant resultat af forskningsprojektet er, at kostomlægningen i høj grad påvirkede familiernes børn. De familier, som fik kost med høj protein / lav GI, oplevede et fald i forekomsten af overvægt blandt børnene fra 46 procent til 39 procent i forsøgets første seks måneder.

“Det er børn, som i princippet ikke engang ved, at de spiser anderledes end de plejer. De taber sig spontant, uden at man fortæller dem, at ‘nu skal de tabe sig’ eller sætter fokus på deres vægt. Tænk, hvis man kunne overføre det på samfundet,” udtaler Arne Astrup til Ekstra Bladet.

Relaterede artikler

3+2 Diæten – læs den her

Vægttab og styrketræning – læs den her