salmon

Fisk kan spare samfundet for milliarder

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Længere liv, færre sygdomme og næsten 15 milliarder sparede kroner. Det er resultatet, hvis alle danskere begynder at spise fisk blot to gange om ugen, viser ny dansk forskning.

 

Et nyt dansk forskningsprojekt har for første gang dokumenteret de samfundsmæssige perspektiver ved at spise mere fisk. Forskerne har dokumenteret, at vi kan spare 14,2 milliarder kroner, hvis alle borgere i Danmark spiser fisk til aftensmad blot to gange ugentligt.

Resultaterne er fremkommet igennem to større forskningsprojekter, som er finansieret af Programkomiteen for Fødevarer og Sundhed under Det Strategiske Forskningsråd. Projekterne har været fire år undervejs, og de har tilsammen haft et budget på 20 millioner kroner.

 

Fisk er bedre end kræftbehandling

“Resultaterne er yderst interessante, fordi de viser, at vi med enkle og få virkemidler kan nå rigtig langt i forhold til at forebygge sygdomme, og faktisk længere, end vi kan ved visse tinge medicinske behandlinger,” siger Metter Wier, der er formand regeringens forebyggelsesudvalg, til Børsen.

Det ene af de to projekter dokumenterer således, at den sunhedsmæssige fordel ved at spise to gange fisk om ugen er bedre end visse kræftbehandlinger, og forebyggelsesmæssigt nærmer fiskespisningen sig effekten ved at holde op med at ryge eller spise seks stykker frugt eller grønt om dagen. Det bør få konsekvenser for myndighedernes indsats på oplysningsområdet, mener forskerne.

 

Få tre måneder mere at leve i

I gennemsnit vil levealderen stige med 3 måneder pr. dansker, hvis vi spiser to gange fisk om ugen. Til sammenligning vil vi leve 2 år længere, hvis vi spiser seks stykker frugt om dagen og leve hele syv år længere, hvis vi holder op med at ryge. Forskerne konkludere desuden, at samfundet vil kunne spare cirka 4.000 kroner pr. borger over 30 år, hvis de spiser fisk regelmæssigt. Forskerne undersøgte også, hvordan et større indtag af fisk kan påvirke fedme. Her var der ikke nogen målbar effekt at spore, men det var der derimod et andet sted. Det viser sig nemlig, at helt unge mænd har en meget stor sunhedsmæssig gevinst ud af indtage store mængder omega 3-fedtsyrer fra fisk. Det nedsætter deres blodtryk og tidligere forsøg har påvist, at omega 3-fedtsyrer har en beskyttende effekt på lever og hjerte. En af de store dræbere i forbindelse med fedmerelaterede sygdomme er nemlig fedt i leveren. Omega 3-fedtsyrer sætter specifikt gang i udskillelse af fedt i leveren, og det kan redde menneskeliv.

 

Danskerne tænker ikke på omega 3-fedtsyrer

Forskningsprojekterne har også vurderet befolkningens kendskab og forhold til omega 3-fedtsyrer i forhold til andre nationaliteter. Det viser sig, at danskerne generelt ikke er med på bølgen, hvor man i andre lande, som eksempelvis Spanien, har fået befolkningen til i høj grad at gå efter produkter, som markedsføres med et højt indhold af omega 3-fedtsyrer. Det tilskrives blandt andet at man i Danmark ikke har kørt offentlige oplysningskampagner, men i stedet har ladet det være op til de frie markedskræfter at få budskaberne ud til forbrugerne.

 

De fisk, som er mest rige på omega 3-fedtsyrer, er vilde rovfisk. Ørreder eksempelvis er ofte opdrættet i dambrug, hvor man benytter foder uden kød. Dermed får man ikke så meget omega 3-fedtsyre, som hvis man spiser en vild ørred. Alternativt kan man indtage omega 3-fedtsyrer som kosttilskud.

 

Læs mere om omega 3 fedtsyrer og fiskeolie her.