sodacolour

Azofarvestoffer! Hvorfor undgå azofarver?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

- Hvorfor du bør undgå kosttilskud og andre produkter som indeholder disse azofarvestoffer

Der er mange ting man som kritisk forbruger bør være opmærksom på, når man handler fødevarer, kosttilskud og andre levnedsmidler.

Selvom der findes EU regler for langt de fleste skadelige tilsætningsstoffer, så undres man stadigvæk over at man overhovedet må bruge mange af disse ting i mad som i sidste ende havner i vores maver. En af disse ting er azofarvestofferne, som tidligere har været meget udskældt. 

Den 20. juli sidste år (2010) trådte en række nye EU-regler, omkring mærkning i kraft. I forhold til azofarvestofferne betød dette, at levnedsmidler, som indeholder de 5 mest brugte azofarvestoffer, skal mærkes med sætningen, ”Kan have en negativ indvirkning på børns aktivitet og koncentrationsevne”. Man kan spørge sig selv, hvorfor man laver en skærpelse som denne, og ikke et decideret forbud. For der foreligger så meget negativ viden omkring azofarvestoffer i dag, at det er totalt hul i hovedet, overhovedet at tillade brugen af disse farvestoffer.alt

Hvor bruges azofarvestofferne i dag?

Indenfor EU, er det i dag tilladt at bruge 11 forskellige azofarvestoffer.

–       Tartrazin (E102)

–       Sunset Yellow FCF (E110)

–       Azorubin (E122)

–       Amaranth (E123)

–       Ponceau 4R (E124)

–       Red 2G (E128)

–       Allura Red AC (E129) (FD&C Red 40)

–       Black PN (E151)

–       Brown FK (E154)

–       Brown HT (E155)

–       Rubinpigment (E180)

Disse azofarvestoffer findes i mange forskellige fødevarer, men specielt i slik, sodavand og saftevand, finder man meget hyppigt disse farvestoffer. Derudover bruges azofarvestoffer også til farvning af tekstiler og lædervarer.

Azofarvestoffer i kosttilskud

Også diverse procenter af kosttilskud anvender disse azofarvestoffer. Især i kosttilskud fra USA findes disse i stor stil pga. et ønske at et lidt ’farligt’ udseende. Det kan være svært at spotte om et kosttilskud indeholder azofarvestoffer, da producenterne typisk bruger forkortelser og listen af ingredienser ofte er alenlang. Her er et eksempel på et kosttilskud hvori azofarven Allura Red AC indgår:

alt

Hvad er konsekvensen ved indtagelse af disse azofarvestoffer?

Problemet med azofarvestofferne er, at de alle sammen har hver deres sæt af potentielle bivirkninger. De 7 nederste stoffer på listen menes at være stærkt allergifremkaldende, mens de 4 øverste forbindes med bivirkninger som astma, nældefeber og diarre. Tartrazin, Sunset Yellow, Azorubin og Ponceau 4R, er derudover forbundet med hyperaktivitet hos børn.

Visse azofarvestoffer kan danne kræftfremkaldende stoffer (arylaminer), og er derfor blevet forbudt. Men man undre sig over hvorfor forbuddet ikke er mere universelt. Det kan godt være man ikke kan påvise kræftfremkaldende egenskaber ved de azofarvestoffer som er tilladte, men da der er tale om beslægtede stoffer, så burde man lade tvivlen komme forbrugerne til gode. Specielt når man i dag har en lang række alternativer, som ikke er forbundet med nogen sundhedsrisiko.

Konklusion om azofarvestoffer

Jeg ved godt det er en belastning at læse deklarationer, når man er ude at handle, men man bør efter min mening gå langt uden om produkter som anvender azofarvestoffer. Man sender dermed et signal om at man ikke vil acceptere den slags i vores fødevarer. Heldigvis er visse større firmaer blevet bevidste om problemet, og forsøger nu at bruge sundere alternativer. Blandt andet har slikfirmaerne Haribo og Bonbon droppet azofarvestofferne. Proteinpulver fra Bodylab Nutrition indeholder ingen azofarvestoffer.