panderson06

Paul Anderson! Styrkesportens konge

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hvis man spørger en bodybuilder hvem der er kongen indenfor bodybuilding, så vil hovedparten svare Arnold Schwarzenegger. Hvis man spørger hvem der er kongen indenfor styrkesport, så falder de flestes tanker på legenden Paul Anderson.

Mange mener, at Paul Anderson er den stærkeste mand der nogensinde har levet. Jeg er tilbøjelig til at være enig. 

Man kan med rimelig stor sikkerhed konkludere, at Paul Anderson var clean. Steroider fik ikke rigtigt sit indtog i bodybuilding og styrkesport før midten af 1960’erne, hvor Dr. Ziegler introducerede bodybuildere og styrkeatleter for stoffet Dianabol. Det blev eksempelvis flittigt brugt af styrkeatleter i York Barbell Club i sidst halvdel af 60’erne. Men Paul Anderson havde sin storhedstid 10 år tidligere. Derudover foregik størstedelen af Paul Andersons træning i sine forældres hus og have. Han havde ikke en tilknytning til en klub, som York løfterne havde det. Så man kan med rimelig stor sikkerhed antage, at Paul Anderson aldrig tog anabolske steroider.

Derudover var der på daværende tidspunkt ikke noget der hed løfteudstyr. Nogle løftere brugte vægtløftningsbælte, men det var sjældent man så Paul Anderson med bælte. Dem som ved hvordan styrkeløftsudstyr fungerer, ved også hvor meget den slags udstyr giver. Så man kunne have smidt en betragtelig mængde kg oveni Andersons bedste løft, hvis han havde haft tilgang til den slags. Derudover havde han ikke nogen egentlig træner. Han var sin egen træner, og hans teknik bar præg heraf. Hans cleans blev lavet med noget der ligner semi-sumo stand, og hans jerks var reelt bare et pushpress. Han kunne med garanti have hentet en pæn portion kg, hvis han havde haft nogen som kunne optimere hans teknik.

 

alt

Paul squatter med de legendariske jern hjul

 

Alt dette er selvfølgelig spekulationer. Ingen ved hvor meget Anderson kunne have løftet, hvis han havde voldkrudtet den som mange af nutidens styrkeatleter gør det, og hvis han samtidig havde haft tilgang til styrkeløftsudstyr og en træner som kunne lære ham korrekt teknik i de olympiske løft. En ting er dog sikker. Anderson var på daværende tidspunkt den stærkeste mand i verden. Og ikke kun med marginaler. Han var alle totalt overlegen. Lad os se nærmere på Paul Anderson liv som verdens stærkeste mand.

Paul Andersons tidlige år

Paul Anderson voksede op i Toccoa Georgia i USA. I high school begyndte han at dyrke amerikansk fodbold. Paul Anderson var på daværende tidspunkt ikke noget monster, men var en lille kompakt dreng, som overraskende hurtig for hans størrelse. Paul ville gerne være større, og begyndte derfor at dyrke vægttræning i sine forældres baghave. Allerede som 16-17 årig vejede han tæt på 100 kg, og var stærkere end han selv var klar over. Det opdagede styrkeløfterne Bob Peoples, da Paul Anderson nogle år senere besøgte ham i hans hus. Bob havde på daværende tidspunkt en meget imponerende dødløft rekord. Han havde løftet 330 kg med en kropsvægt på kun 80 kg. Så Bob var bestemt ikke en uerfaren mand indenfor styrkesport. Han havde indrettet sin kælder til træningsrum, og rummet blev populært kaldt ”the dungeon”, fordi der var mørkt, koldt og propfyldt med rustne skiver. Paul Anderson var på daværende tidspunkt en 19 årig knægt på lidt under 120 kg. Her står han så i en t-shirt og et par kondisko, klar til at træne med Bob Peoples. Peoples spørger hvad han vil træne, og Paul svarer: ”squats”. Peoples spørger hvor meget Paul vil have på stangen, og Paul svarer: ”500 pounds”. Bob er ikke helt sikker på om Paul er seriøs, da den amerikanske squat rekord på daværende tidspunkt var sølle 575 pounds (ca. 261 kg). Men Bob smider de 500 pounds på stangen, og Paul går i bund med vægten, og løfter den til Bobs store overraskelse ekstremt nemt. De smider så yderligere 50 pounds på, som Paul også løfter nemt. Bob kalder så på hans kone, så hun kan se det nye vidunder, hvorefter Paul igen løfter de 550 pounds, for ikke kun 1 rep, men 2 nemme reps. Allerede få måneder efter squatter Paul Anderson 660 pounds eller 300 kg. Dette var i sommeren 1952. I årene efter træner Paul Anderson meget intenst, med det mål at gøre sig indenfor olympisk vægtløftning.

Paul Andersons karriere indenfor olympisk vægtløftning

I årene 1952-55 deltager Paul Anderson i en række olympiske vægtløftningsstævner. Han bliver hurtigt urørlig indenfor amerikansk vægtløftning, hvor han smadrer alle rekorder. I 1955 får den russiske befolkning en smagsprøve på hvad den unge amerikaner kan. Man afholdte et stævne i Moskva, hvor de bedste amerikanske løftere skulle dyste mod de bedste russiske løftere. Stævnet blev holdt på en scene i Gorky Park, i silende regnvejr. Den russiske mester i sværvægt har lige tangeret den olympiske rekord i olympisk pres, som på daværende tidspunkt var på 150 kg. Paul Anderson beder om 182,5 kg, til stor underholdning for det russiske publikum. Hvordan kan han tro han kan løfte 32,5 kg mere end den olympiske rekord? Men det er ikke desto mindre det Paul Anderson gør. Han presser de 182,5 kg op over hovedet i overlegen stil, og der bliver stille i publikum. Det eneste man kan høre er regnen som trommer på scenens tag. Få sekunder efter eksploderer publikum i klapsalver og tilråb. En russer råber sågar: ”jeg kan dø lykkelig nu. Jeg har set det største i menneskets historie”. Andre kalder Paul Anderson ”Wonder of Nature”. Men rekorden han satte denne aften var ikke uden kontroverser. De russiske dommere mente ikke rekorden skulle tælle, da Paul Anderson på ingen måde kunne være et normalt menneske med denne styrke.

 

 alt

Paul til stævne i Tyskland

 

Paul Anderson bliver modtaget som en folkehelt da han kommer tilbage til USA. Han får endda lov til at møde den daværende vice-præsident Richard Nixon. Men han får ikke lov til at hvile længe på laurbærrene. Senere samme år øger han hans pres-rekord til 186 kg ved et stævne i Tyskland.

Året efter, i 1956, stiller Paul Anderson op for USA ved de olympiske lege i Melbourne, Australien. Det starter ikke godt for Paul, som er syg op imod stævnet, men skjuler det for holdets træner. Han har en alvorlig øre infektion, og har meget høj feber. Han taber sig næsten 20 kg, og er på stævnedagen nødt til at indtage 4 aspirin hver 3. time for at holde feberen nede. Der skal dog mere end en øre infektion og lidt vægttab til for at slå Paul Anderson ud. Han vinder en guldmedalje til USA, som i øvrigt er den sidste medalje USA har vundet ved et OL i vægtløftning. 

Paul Andersons karriere indenfor olympisk vægtløftning blev dog ikke så lang. Efter OL i Melbourne begynder Paul mod betaling at stille op i diverse TV-shows med en række styrkeprøver. Det olympiske vægtløftningsforbund betragter ham derfor ikke længere som amatør, men som professionel, hvorfor han ikke længere kan stille op i olympisk vægtløftning.

Paul Anderson efter hans olympiske vægtløftningskarriere

Paul Andersons styrkekarriere stopper dog ikke her. I årene efter laver han en lang række shows og styrkepræstationer, hvor han løfter uhyre tunge vægte. Han slår blandt andet den eksisterende backlift rekord med mange 100 pounds. Et backlift er et løft, hvor man går ind under en platform, som er læsset med en ekstremt tung vægt, hvorefter man stemmer ryggen imod, indtil platformen letter fra jorden. Løftet er gyldigt bare platformen letter fra jorden. Paul løfter hele 6270 pounds, eller 2850 kg. Han lavede også et squat med 15.000 sølv dollars, læsset i kasser på hver sin side af stangen. Det er højest sandsynligt det tungeste squat der nogensinde er lavet uden udstyr. Stangen vejede efter sigende 544 kg. Han lavede også en række meget tunge en arms pres og side presses, med håndvægte på helt op imod 150 kg.

 

alt

Monsteret Paul Anderson

 

Paul Andersons træning 

Som nævnt, så foregik størstedelen af Pauls træning i sine forældres hus og baghave. Det meste af det udstyr Paul Anderson anvendte var hjemmelavet, og hentet fra den lokale losseplads. Det kunne være en stang med 2 tønder fyldt med cement, eller den legendariske vægtstang med de store jernhjul. Generelt var Paul meget innovativ i hans træning, og fik meget ud af lidt. For Paul Anderson var der typisk ikke noget der hed hviledage. Han vekslede mellem at træne underkroppen den ene dag, og overkroppen den næste. Det man i dag populært kalder et upper/lower split, dog uden indlagte hviledage. Paul tog kun en hviledag, hvis han følte han havde brug for det. 

Kernen i Pauls træning var squats. Paul var bygget til squat, og det var klart hans stærkeste løft, hvilket ikke forekom så mærkeligt, når man så hans korte kompakte bygning, med lår på størrelse med træstammer. Man kunne formode at Paul elskede squats, men det var ikke nødvendigvis tilfældet. Som Paul engang sagde i et interview til Muscle & Fitness. ”I have done thousand and thousand of squats in my lift, and I hated everyone of them”. Paul forstod bare nødvendigheden af at opbygge et solidt styrke- og massefundament. Og hvilke øvelser gør det bedre end squat og dødløft. Ofte brugte han hele dagen på hans squat træning. En underkropsdag kunne godt bestå af squat med forskellige rep ranges. Om formiddagen kunne han varme op til et par tunge sæt af 3-5 reps i squat, hvorefter han satte sig hen under træet i forældrenes baghave, og drak mælk. Om eftermiddagen kunne han varme op til et par tunge sæt af 10 reps, hvorefter samme procedure med mælken blev gentaget. Og så om aften lavede han måske tunge partials med hans betontønder, hvorefter han igen indtog store mængder mælk. Det er med garanti herfra det gode gamle råd med ”milk and squats” stammer, for folk der gerne vil tage muskelvægt på.

 

alt

Paul squatter et par piger og sine store cementtønder

 

Paul var generelt ikke en mand med en stor appetit. Efter signede, bestod en stor del af hans kost af flydende kalorier. Han indtog mange liter mælk om dagen, og drak samtidig en masse ting som virker mystisk i dag. Det siges, at han ofte tog ned på det lokale slagteri og fik flere liter ko blod, som han også drak. Men tilsyneladende fik han de kalorier han havde brug for. For de perioder hvor han var tungest, vejede han helt op imod 170 kg, til trods for at han kun var 180 cm høj.

 

Paul Anderson i årene efter hans løftekarriere

I løbet af Pauls løftekarriere blev han mere og mere religiøs, og gled langsomt over i kristent velgørenhedsarbejde. Paul og hans kone startede et kristent hjem for utilpassede unge, som de passede i årene frem til Pauls død i 1994. Paul Anderson døde af en nyresygdom som allerede blev opdaget da han var barn. Alle de børn som igennem tiden har boet hos Paul Anderson har stor respekt for manden, og tilskriver ham den succes de har opnået i livet.

 

alt

 

Paul Andersons styrkerekorder

Lad os afslutte artiklen om Paul Anderson med at kigge på nogle af de styrkerekorder han har sat igennem årene, i forbindelse med træning, stævner og styrkeshows. 

–       Clean and press: 185,5 kg i 1955 i München Tyskland

–       Snatch: 145 kg I 1955 i München Tyskland

–       Clean and Jerk: 196,5 kg i 1955 i Cleveland

–       1-arms overhead pres: 140 kg håndvægt

–       Squat: 544 kg

–       Backlift: 2850 kg

Der findes en lang række andre rekorder, som er mere eller mindre udokumenteret. Det siges eksempelvis at han kunne bænkpresse 285 kg, men det virker mildest talt urealistisk, når man tænker på at han praktisk talt aldrig kørte bænkpres. Hans primære overkropstræning var overhead øvelser og diverse træk. 

Der er dog ikke tvivl om, at mange af hans rekorder kunne være meget bedre, hvis han havde lidt bedre teknik. Hans clean and jerk var som nævnt et pushpress, hvilket fremgår tydeligt af mange af de videoer der findes med Paul. Det blev tilsyneladende dengang godtaget som et jerk.

Jeg vil afslutningsvis smide et par links til et par videoer jeg har uploadet fra Paul Anderson dokumentaren, som delvist danner grundlag for denne artikel. 

 

Paul Andersons innovative træning:

http://www.youtube.com/watch?v=549VsYNhCUw&feature=plcp 

 

Paul Anderson i konkurrence:

http://www.youtube.com/watch?v=AIsWXvIAW2Q&feature=plcp

 

Paul Anderson da han kommer hjem efter stævnet i Rusland i 1955: 

http://www.youtube.com/watch?v=bMlCLxPXEyc&feature=plcp

 

Relaterede artikler: 

Joe Kinney – verdens stærkeste hænder

 

Kilde:

Paul Anderson – the world’s strongest man in recorded history – VHS documentary