highsplits

Derfor bliver du ikke større!

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Top 5 årsager til at dine muskler ikke vokser! Læs artiklen her

Hvis man besøger diverse træningsfora rundt omkring på nettet, så er der et spørgsmål som går igen og igen. Spørgsmålet ses i mange forskellige udformninger, men kernen i spørgsmålet er altid det samme. ”HVORFOR BLIVER JEG IKKE STØRRE”. Hvis man tager regelmæssigt i træningscentret, for at opfylde drømmen om den veltrænede og muskuløse krop, og der så samtidig ikke sker en meter, rent udviklingsmæssigt, så kan man næsten ikke forklejne folk at de bliver frustreret. Selvom det for den enkelte er en frustrerende affære, så er årsagerne dog ofte ret simple. I denne artikel vil vi se nærmere på de 5 hyppigste årsager til at folk ikke vokser.

1.    Manglende kalorieoverskud

alt

Ovennævnte årsag er den absolutte topscorer. Det er for langt den overvejende del den primære årsag til at musklerne ikke bliver større. Umiddelbart kan det virke uforståeligt at folk ikke selv kan nå frem til denne konklusion, da det reelt er pure logik. Hvis man ikke tager på i muskelmasse, så spiser man for lidt. Men der er mange årsager til at folk ikke når frem til denne konklusion. Den primære grund er nok, at folk mangler forståelse for hvordan musklerne vokser. Mange har den fejlagtige opfattelse, at så længe kroppen får nok protein, som jo er musklernes byggesten, så burde den vokse. Desværre er det ikke så simpelt. De muskelopbyggende processer er særdeles energikrævende. Samtidig er muskeltilvækst ikke en livsvigtig opgave for kroppen. Så er der ikke et overskud af kalorier, så gider kroppen ikke investere livsvigtig energi på at øge muskelmassen. En anden årsag er kalorieforskrækkelse. Mange er panisk bange for at øge deres fedtprocent. Som et resultat heraf spiser de for lidt, og resultatet bliver ikke kun at fedtmassen udebliver, men også muskelmassen. Sidst men ikke mindst, er der gruppen af personer, som TROR de spiser meget. De mener selv at de spiser og spiser, men når man går dem klingen med hvad de reelt spiser i løbet af en dag, så beløber det sig ikke til voldsomt meget. Uanset hvad årsagerne måtte være, så er der stadigvæk kun en løsning på problemet. SPIS MERE.

Få hjælp til en effektiv kostplan her

2.    Folk træner ikke hårdt nok

Det kan godt virke som en ”no-brainer”, da man selvfølgelig ikke vokser, hvis man ikke presser kroppen. Der er alligevel mange som ikke træner hårdt nok. Jeg vil dele dem op i 2 kategorier. I første kategori finder man personer, som grundlæggende har misforstået et velmenende budskab. Op igennem 90’erne dominerede HIT (high intensity training) inspirerede programmer, og træning i al almindelighed fik et udpræget ”no-pain-no-gain” budskab. I bund og grund er det fint nok. Det gjorde folk opmærksomme, at man ikke får fremgang, hvis ikke man engang imellem presser citronen lidt. Der er dog mange som har misforstået dette budskab, og fået den fejlagtige opfattelse at man altid skal give den max gas, hvis man vil have optimale resultater. Mange skribenter har derfor i nyere artikler gjort opmærksom på, at overdreven brug af failure træning og forced reps kan have katastrofale konsekvenser for ens træning, og føre til længerevarende stilstand i træningen. Og det er her problemet opstår. For mange har fejlfortolket dette budskab som om failure træning og forced reps er noget fanden har skabt, og som skal udgås for en hver pris. Det er på ingen måde det som er budskabet. Budskabet er at disse udtrætningsteknikker skal bruges sparsomt og klogt. Hvis man aldrig presser sig selv til det yderste, så får man det problem, at musklerne slet ikke vokser. Muskler vokser nemlig særdeles godt i respons på udtrætning. Den anden gruppe af personer, er personer som ikke kan lide at presse sig selv. De har et forskruet billede af hvad ”hård træning” er. De kan ikke lide den smerte man oplever når man presser sig til grænsen, og er bange for på regelmæssig basis at øge vægten på stangen. Dette resultater i mangelfuld fremgang.

Udtrætningsteknikker! No pain no gain – læs artiklen her

3.    For mange isolationsøvelser, for få basisøvelser

I princippet er der ikke noget galt med isolationsøvelser. Man kan sagtens få store muskler ved kun at køre isolationsøvelser. Man gør bare jobbet så meget sværere for en selv, hvis 90 % af ens program består af isolationsøvelser. Dette skyldes, at isolationsøvelsernes effektivitet stiger i takt med at ens styrkefundament forbedres. Og et styrkefundament opbygges langt bedre med basisøvelser end med isolationsøvelser. De fleste nybegyndere har et meget ringe styrkefundament, og 30 kg leg extensions og 10 kg flyes har altså ikke den samme effekt på kroppens overordnede vækst, som 100 kg squat eller 80 kg bænkpres har det. Fremgangen vil derfor være meget hurtigere, hvis den overvejende del af ens program består af basisøvelser, såsom squat, dødløft, bænkpres, bent over rows, military presses osv. Når man så bliver mere avanceret, og får opbygget et solidt styrkefundament, så kan man inkludere flere isolationsøvelser, og sågar med langt bedre resultat heraf.

4.    For mange træningspauser

Et andet stort problem, som folk ofte slet ikke er opmærksom på selv, er træningspauser. Hvis folk har travlt med studie, venner, familie osv., så er det ikke ualmindeligt at man misser et træningpas i ny eller næ. Eller sågar misser adskillige hele uger fra tid til anden. Desværre har det en meget alvorlig konsekvens for ens fremgang. Muskler mister relativt hurtigt deres størrelse, hvis man holder fri fra træningen. Allerede efter 10 dage vil man kunne registrere en ret markant nedgang i muskelcellernes størrelse. Nu er 10 dage selvfølgelig mange dage uden træning, men mister man et træningspas hist og her, så skal der ikke meget til før musklernes vækst går i stå. Det kan godt være man træner nok til at bibeholde ens muskelmasse, men når ens mål nu er at blive større, så kan disse missede pas have ret markant negativ betydning.

5.    For høje splits

Der er alt for mange som lader sig inspirere af hvordan de professionelle bodybuildere træner, og som et resultat heraf følger programmer baseret på meget høje splits, hvor man kun rammer hver enkelt muskel 1 gang i ugen. Hvis man er nybegynder, så har man slet ikke den fornødne styrke og work capacity, til at træne tungt nok, og med høj nok workload, til at det er effektivt at træne på denne måde. Hvis man træner høje splits, hvor man kun rammer musklen 1 gang i ugen, så kræver det hård og tung træning, med mange sæt og øvelser. Er man ikke i stand til dette, så risikerer man at musklen når at dekompensere inden man træner den igen. Muskler restituerer langt hurtigere end mange tror, og hvis man kun træner de enkelte muskler 1 gang i ugen, så skal man gøre sig det klart, at træningen skal være hård, tung og med meget stor workload, for at være effektivt. Og den beskrivelse klinger bare ikke særligt godt med ordet nybegynder. Hvis man kun har ringe træningserfaring, så bør man nok træne lidt hyppigere og med et lavere split. Det kunne være full-body eller 2-split.

Nu har jeg godt nok listet 5 gode grunde til at man ikke vokser, men jeg vil afslutningsvist pointere, at langt de fleste vil kunne løse deres problem ved at bide godt og grundigt mærke i punkt 1. Langt de fleste vokser ikke fordi de spiser for lidt. Hvis man er sikker på, at dette ikke er problemet, så kan man kigge nærmere på de andre mulige problemer.