teen

Teenagere og kosttilskud

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Der er efterhånden rigtigt mange unge mennesker i den tidlige teenage alder som interesserer sig for styrketræning, og det at opbygge en veltrænet krop. Det har dog ikke altid været lige nemt, at befinde sig i denne kategori.

 

Der er nemlig rigtigt mange myter og misforståelser forbundet med det at træne med vægte i en tidlig alder. I mange år troede man, at det var skadeligt for børn og unge, at dyrke vægttræning, da man mente det kunne hæmme højdevæksten. I dag ved man, at det ene og alene bunder i en ubegrundet teoretisk bekymring. Jeg har tidligere beskrevet denne problematik i en anden artikel, så det er ikke selve træningsproblematikken vi skal se nærmere på i denne artikel. Denne artikel omhandler emnet teenagere og kosttilskud, som er et emne der ligeledes har skabt meget debat på nettet og rundt omkring i de danske stuer.

Forældrenes bekymringer omkring kosttilskud

Hvor myten omkring væksthæmning stammer fra de akademiske kredse, hvor man i mange år frygtede, at hård træning kunne belaste knoglerne hos unge vægttræningsudøvere, med det resultat, at der ville opstå skader på epifyseskiverne i knoglerne, så vækstcentret lukkedes, og knoglens længdevækst blev hæmmet, så kommer bekymringerne omkring kosttilskud ofte fra familiens trygge skød.

Det er helt naturligt, at forældre bekymrer sig om deres børns gøren og laden. En ting er forståelsen for at Peter nu bruger 4-5 dage i ugen i det lokale center, med det formål at få større og stærkere muskler. Det kan i sig selv være svært nok. Det er straks værre, at han vil til at supplere hans kost med diverse pulver og piller.

Bekymringerne bunder i langt de fleste tilfælde i uvidenhed, og mediernes dækning af doping problemer og dets lige, spiller en meget vigtig rolle i meningsdannelsen. Når man ikke ved hvad whey protein, BCAA og kreatin er, så er det nærliggende at tro det hører ind under det der doping de snakker om i fjernsynet.

Kosttilskud er ikke doping

Som udgangspunkt, så er det ret let, at berolige forældrene med, at det med 100 % sikkerhed ikke er doping. Det er ret strenge regler for hvad der må sælges som kosttilskud herhjemme, og alt hvad der overhovedet findes på listen over doping præparater, vil aldrig nogensinde være at finde i et kosttilskud. Så frygten for at whey protein, BCAA og kreatin, skulle være noget af det doping de snakker om i fjernsynet, er 100 % ubegrundet. Det vil aldrig ske. Og slet ikke i Danmark.

Kosttilskud er ikke kemisk snask

En anden bekymring som forældre ofte har, er om hvorvidt kosttilskud er farlige eller usunde. Hvor frygten for om kosttilskud er doping er irrationel og ikke særligt godt gennemtænkt, så er denne bekymring til gengæld forståelig nok. Det er nærliggende at tro, at pulver og piller er noget syntetisk snask, som ikke har noget som helst til fælles med rigtig mad. Men faktisk er forskellen ikke så stor. Tager man eksempelvis whey proteinpulver, så stammer det fra mælk. Mælk har 2 proteinbestanddele, hvor kasein er den ene, og whey, eller på dansk, valle, er den anden.

Der er absolut intet unaturligt i whey proteinpulver. Det er ikke noget der fremstilles kemisk i et laboratorium. Der er tale om en række oprensnings- og filtreringsprocesser som tager udgangspunkt i ganske almindelig komælk. Så whey proteinpulver, og mange andre kosttilskud for den sags skyld, er snarere hvad man kan kalde for koncentreret mad.

Teenageres ernæringsmæssige uddannelse

Det betyder dog ikke, at alt og fryd og gammen, og at teenagere bare skal have lov til at fylde sig med alskens kosttilskud. Det er meget vigtigt, at man forstår, at kosttilskud er netop dette. Tilskud til ens kost. Der er rigtigt mange unge, som lader sig forføre af de mange glamourøse amerikanske kosttilskudsreklamer, og man ser ofte, at unge mennesker anvender mange forskellige kosttilskud på daglig basis. Det er ikke vejen frem. Det er vigtigt, at man forstår vigtigheden af en fornuftig kostplan. Almindelig sund og nærende mad bør være fundamentet i ens kostplan. Hvis man lever af pulver og piller, så er der noget galt.

Så hvor der ikke nødvendigvis er noget galt i at en 16 årig knægt indtager whey proteinpulver, BCAA piller og kreatin på daglig basis, så er det vigtigt, at selvsamme knægt forstår, at kosten kommer i første række. Det er vigtigt, at man ikke tager det i omvendt rækkefølge. Mange tror deres manglende fremgang løses med pulver og piller. Og virker det ikke, så supplerer man bare med endnu flere kosttilskud. Det er skruen uden ende. Kosttilskud har for de flestes vedkommende ikke en selvstændig muskelopbyggende funktion. De støtter op omkring en fornuftig kost, og gør det lettere at få dækket sit daglige behov for vigtige makronutrienter. Men hvis man ikke har styr på kosten, så gør kosttilskud hverken fra eller til. Og her kunne forældrene spille en afgørende rolle. Der er stor forskel på at sige, at barnet ikke må tage kosttilskud, da det enten er doping eller kemisk miskmask, og så på at sige, at kosttilskud er okay, hvis træning og kost kommer i første række. Kan man lære sit barn denne fornuftige balance, så kommer man meget længere end med uoplyst moralprædiken.

Teenageres psykologiske konstitution

Et godt råd, som forældre ofte får, er at man skal vælge sine kampe med omhu. Og det gør sig i den grad gældende, når det handler om vægttræning og kosttilskud. Hvis man har en dreng på 16 år, som gerne vil dyrke vægttræning, med det formål at få en veltrænet og stærk krop, og som samtidig ønsker at supplere med lidt basis kosttilskud som proteinpulver og kreatin, så gør man klogt i at støtte op omkring dette projekt.

Vægttræning er en sund aktivitet for alle aldersgrupper, og der er absolut ingen som tager skade af at supplere en sund og varieret kost med lidt kosttilskud. Det man derimod bør være opmærksom på, er at teenagere er meget påvirkelige, og de har meget let ved at blive opslugt af deres fritidsinteresser. Hvor det er tåbeligt, at bruge sine kræfter på at prædike omkring noget som reelt ikke er et problem, så var det måske bedre at bruge sine kræfter på at styre barnet uden om doping og overdreven kropsfiksering. Når man viser, at man har interesse for teenagerens fritidsinteresser, så er vedkommende også langt mere tilbøjelig til at lytte til gode råd. Når man kun møder modstand, så lukker man af for al fornuft.

Konklusion

Alt her i livet handler om balance, og det gode gamle motto, ”alt med måde”, er meget rammende i forhold til det emne vi har kigget nærmere på i denne artikel. Hvis teenagere lærer, at kosten er det absolut vigtigste, når man dyrker fysisk træning, så sker der absolut intet ved, at man supplerer med en række basis kosttilskud. Der er så streng kontrol med kosttilskud i Danmark, at man ikke behøver at frygte, at der er tale om suspekte kosttilskud med skadeligt indhold. Og da langt de fleste kosttilskud fremstilles ud fra ganske almindelige fødevarer, så er der ingen basis for at kalde kosttilskud for unaturlige eller usunde.