omega3_artikel

Protein og omega 3 opbygger større muskler

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Det er muligt, at indtagelse af omega-3 tilskud kan øge effektiviteten af ens proteinpulver. Det er en potentiel mulighed, hvis man ser på en undersøgelse som en international forskergruppe lavede i 2003.

Man gav 200 patienter som var indlagt på sygehuset med kræft i bugspytkirtlen et proteinpulvertilskud, for at minimere det vægttab som mange kræftpatienter oplever i kraft af deres sygdom, men også pga. den nedsatte appetit som de forskellige kræftbehandlinger ofte medfører.

Testpersonerne blev delt op i 2 grupper. En gruppe indtog et proteinpulvertilskud, som bestod af en 237 ml proteindrik, som indeholdte 16 gram protein. Patienterne blev opfordret til at drikke 2 af disse hver dag. Det endte dog med et gennemsnit for alle patienterne på 1,4 proteindrikke om dagen.

Den anden gruppe indtog den samme mængde protein, men tog samtidig et tilskud af omega-3. For at beskytte fedtsyrerne indeholdte omega-3 tilskuddet samtidig anti-oxidanter. Der var tale om vitaminerne A, C og E, samt selen. Energi-indholdet i selve proteindrikken var på 310 kcal.

Før eksperimentet startede havde patienterne i gennemsnit et vægttab på 2 kg pr. måned. Denne mængde blev betydeligt reduceret, da de startede med proteinpulvertilskud, som man kan se på nedenstående illustration.

Men det som er mere interessant, er deres udvikling af fedtfri masse. Så selvom de reelt tabte sig stadigvæk, så øgede de faktisk deres fedtfrie masse, som man kan se på nedenstående illustration.

 

Det mest interessante er dog, at den gruppe som sammen med proteintilskuddet også indtog omega-3 fedtsyrer, faktisk øgede deres fedtfrie masse næsten dobbelt så meget som gruppe der kun indtog et proteintilskud.

Den stimulerende effekt som fedtsyrerne havde, står endnu mere klart, når man ser på sammenhængen mellem antallet af proteindrikke som blev indtaget, og øgningen i fedtfri masse.

Nedenstående figur viser resultaterne for de patienter som tog det almindelige proteinpulvertilskud. Og figuren længere nede viser resultaterne for dem som drak et proteinpulvertilskud, som var tilsat omega-3 fedtsyrer.

 

 

Så som man kan se, så tyder meget på, at et tilskud af omega-3 fedtsyrer sammen med ens proteinpulver, kan føre til større muskelvækst. Nu er der selvfølgelig stor forskel på alvorligt syge kræftpatienter, og sunde og raske idrætsudøvere. Men det er alligevel en interessant undersøgelse, som kan give stof til eftertanke.

Læs mere om omega 3 og fiskeolie her.

Kilde:

K C H Fearon et al: Effect of a protein and energy dense n-3 fatty acid enriched oral supplement on loss of weight and lean tissue in cancer cachexia: a randomised double blind trial.