fatherfigure09

Bodybuildingsportens forfædre

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Bodybuilding er i dag en ret stor sport. Specielt i USA, hvor mange konkurrencer transmitteres i TV, og ofte er der mange 1000 tilskuere til de større konkurrencer. Sådan har det dog ikke altid været. Folk kendte ikke ret meget til bodybuilding før Arnold æraen, hvor ”Pumping Iron” filmen spillede en væsentlig rolle i at gøre omverdenen opmærksomme på sporten. Men lang tid før Arnold var da masser af veltrænede og stærke mennesker. Og det var vel at mærke personer som var blevet store og stærke uden brugen af medikamenter, som først rigtigt fik sit indtog i sporten da Dr. Ziegler introducerede Dianabol i slutningen af 50’erne. Selvom Arnold og Franco uden tvivl spillede en væsentlig rolle i promoveringen af bodybuilding sporten, så fortjener vores bodybuilding forfædre alligevel en smule opmærksomhed. Vi vil derfor se nærmere på nogle af de stærkeste og mest veltrænede personer, som på den ene eller den anden måde gjorde sig bemærkede, i starten af det forrige århundrede, og i visse tilfælde helt tilbage i slutningen af 1800 tallet.

Eugen Sandow – bodybuilding sportens fader

I slutningen af 1800 tallet var der rigtigt mange stærke mænd. Men de fleste var det man på daværende tidspunkt kaldte cirkus stærkmænd, og deres fysik havde ikke meget til fælles med bodybuildere. De var ofte stærkt overvægtige, og deres shows handlede ene og alene om fremvisning af overmenneskelig styrke. Men Eugen Sandow var anderledes. Han havde en fysik der mest af alt mindede om de gamle græske statuer.

Sandow blev født i 1867, i det som i dag kendes som Kaliningrad i Rusland. Sandow forlod Rusland for at undgå militær tjeneste, og rejste herefter rundt i Europa som cirkus atlet. Han blev hurtigt populær pga. hans ekstreme styrke og veltrænede fysik. Hans optræden bestod af en blanding af styrkepræstation, ala de gamle cirkus stærkmænd, og en fremvisning af hans fysik. Fremvisningen af hans fysik var ikke klassisk posering som man kender det fra bodybuilding i dag. Det var en blanding af akrobatiske bevægelser, og fremvisning af ekstrem muskelkontrol. Nedenstående youtube klip, som blandt andet blev brugt som intro-klip i starten af Pumping Iron, viser noget af det Sandow lavede på en scene, når han rejste rundt.

http://www.youtube.com/watch?v=qFeZa5UYWYY

Det trofæ man vinder i Mr. Olympia konkurrence er i øvrigt opkaldt efter Eugen Sandow, og trofæet består af en skulptur af Eugen Sandow.

Sandow rejste ikke kun rundt i hele verden med hans show. Han var også en af de første som åbnede et træningscenter, The Sandow Institute, som var tilgængeligt for folk der var interesseret i træning. Sandow døde af et slagtilfælde i 1925, 58 år gammel.

Saxon trioen

Eugen Sandow var ikke den eneste som gjorde sig bemærket i slutningen af 1800 tallet. Der var også 3 brødre, som var blevet ekstremt populære pga. deres meget imponerende styrkeshows. Arthur Saxon, Kurt Saxon og Hermann Saxon var blandt de stærkeste i verden på daværende tidspunkt. Arthur Saxon var kendt for sine ekstremt tunge bent presses, som han hyppigt udførte med mere end 150 kg. Saxon brødrene lavede også en række alternative styrkepræstation, udført som holdarbejde. Man så tit 2 af brødrene ligge på scenen og understøtte en træ-konstruktion, som en bil fyldt med mennesker så kørte hen over.

Saxon brødrene var derudover kendt for at have en ekstrem appetit. En normal morgenmad bestod ofte af 24 æg, 3 pund bacon, havregrød med fløde, honning, marmelade og te med masser af sukker. Middagsmaden og aftensmaden var af samme standard. Men de store mængder kalorier de satte til livs blev trods alt brugt til seriøs træning. Dengang var der ikke noget som hed let træning. Det var altid maksimalt tungt. De lavede en kombination af vægttræning med kettlebells og vægtstænger, og til tider dyrkede de også brydning. De trænede 6 gange om ugen i op til 4 timer af gangen. Der var ikke noget som hed overtræning dengang.

Louis Cyr – den canadiske gigant

Man kan ikke snakke om stærke mænd uden at nævne Louis Cyr fra Canada. Han var en canadisk udgave af Paul Anderson, som senere tog styrkesporten med storm. Louis Cyr blev født uden for Montreal i 1863. Han flyttede til USA i slutningen af 1870’erne, hvor han vandt en styrkekonkurrence, ved at løfte en hest. I årene efter rejste han rundt i USA med hans styrkeopvisning, hvor han løftede ekstremt tunge ting. Han slog blandt andet en del af Eugen Sandows styrkerekorder. Han kunne blandt andet løfte 250 kg med en finger. Hans største præstation var et backlift på 3635 pounds. Selvom det var et imponerende løft, så blev hans rekord senere knust af Paul Anderson med et backlift på hele 6270 pounds.

Louis Cyr fik dog store problemer med helbredet senere i livet. Han fik dårlige nyrer, og døde i 1912, 49 år gammel.

Monument af Louis Cyr i Montreal

Hermann Görner – dødløft specialisten

Hermann Görner blev født i Tyskland i 1891. Han begyndt allerede at træne som 10 årig, og da han var 14 år kunne han svinge en 50 kg vægt op over hovedet med en hånd. Han rejste på et tidspunkt rundt med Atlas trioen, som senere blev omdøbt til Hermann Strongfort trioen. Under første verdenskrig mistede han synet på det ene øje pga. en granatsplint, men fortsatte alligevel hans stærkmandskarriere efter krigen. Hans styrkeshows var blandt de bedste på daværende tidspunkt, og han var kendt for hans ekstreme styrke i dødløft og en-arms dødløft.

Han har efter sigende lavet et en-arms dødløft på hele 330 kg, samt et to-hånds dødløft, hvor han kun brugte 2 fingre på hver hånd, på 270 kg. Han var også kendt for ekstremt tunge benpres, hvor han løftede 24 mænd siddende på en platform.

Maxick – mesteren I muskelkontrol

Max Sick, senere kendt som Maxick, var kendt for hans ekstreme muskelkontrol. Senere skrev han faktisk en bog om netop dette. ”Muscle Control” by Maxick. Maxick blev født i Østrig i 1882, og havde i hans tidlige barndom et meget dårligt helbred, som betød at han først lærte at gå som 6 årig. Som 10 årig lavede han sit eget vægtsæt, og udviklede sit eget træningssystem. Hans forældre var dog ikke glad for hans træning, så de ødelagde hans vægtudstyr. Men Maxick var fast besluttet på at han ville udvikle hans muskler og styrke, så han udviklede et træningssystem som bestod af isometriske øvelser og muskelkontrol. Maxick flyttede til England i 1909, hvor han mødte Monte Saldo. Monte Saldo var Eugen Sandows lærling, og rejste ligesom sin læremester rundt i verden og lavede styrkeshows og muskelopvisninger. Maxick og Saldo udviklede et specielt træningssystem som bygger på muskelkontrol og isometriske øvelser. Det kendes i dag under navnet Maxalding. De øvelser som systemet bygger på, kan findes i Maxicks gamle bog ”Muscle Control”. Hvorvidt det er muligt at få fat i bogen den dag i dag skal jeg ikke kunne sige.

Maxick havde en imponerende definition

Bobby Pandour – verdens mest velbyggede mand

Bobby Pandour blev født i Polen, og hans rigtige navn var Wladyslaw Kurcharczyk. I 1907 rejste Pandour til USA, hvor han rejste rundt med cirkusset ”Keith’s Circus”, hvor han optrådte som ”verdens mest velbyggede mand”. En ulykke satte dog en stopper for hans karriere i 1915, og han døde 5 år senere i en alder af kun 38 år. Bobby Pandour var kendt for at følge meget utraditionelle træningsmetoder. Han nægtede eksempelvis at løfte tunge vægte, og meget af hans træning bestod af isometriske muskelkontraktioner. Efter signende rendte han rundt hele dagen og flexede hans muskler hårdt. Pandour havde en ekstremt imponerende fysik, ud fra datidens standard.

John Grimek – en legende indenfor bodybuilding og styrkesport

Går man lidt længere frem i tiden, så finder man en af de største legender indenfor bodybuilding og styrkesport. Nemlig John Grimek. Grimek er et klasse eksempel på bodybuilderne fra første halvdel af 1900 tallet. Da bodybuilding blev en konkurrencesport var det som en sidebeskæftigelse for veltrænede styrkeatleter. Praktisk talt alle bodybuildere på daværende tidspunkt, var primært vægtløftere eller stærkmænd. Grimek havde ikke kun en ekstremt massiv og veltrænet krop. Han var også enormt stærk. Han blev amerikansk mester i vægtløftning i 1936, og deltog i de olympiske lege i Berlin samme år, hvor han fik den højeste total af alle amerikanske løftere. Han var dog ikke kun stærk i de klassiske olympiske løft. Han havde en imponerende styrke i mange forskellige løft, herunder partial squats og hip-belt squats med ekstremt tunge vægte.

John Grimek er også et godt eksempel på at man godt kan holde sig i god form langt op i alderen. Han kørte efter sigende relativt tunge squats i 70 års alderen. John Grimek døde i 1998, i en alder af 88 år.

En æstetisk John Grimek – ingen GH mave her

Doug Hepburn – den første som bænkede 500 pounds

Doug Hepburn blev født i Canada i 1926, og fik som barn polio, hvilket resulterede i at hans ene lægmuskel blev ødelagt, hvilket tydeligt fremgår på mange af de billeder der er taget af ham. Til trods for en ødelagt lægmuskel, så udviklede Doug Hepburn sig til en af de stærkeste atleter i historien. Han blev blandt andet den første som bænkede både 400, 450 og 500 pounds. Han var dog primært vægtløfter, og kunne presse ekstremt tunge vægte over hovedet. Han havde efter sigende et pushpress på 500 pounds. I hans biografi nævner han en række PR løft, som dog ikke på nogen måde er dokumenteret.

  • Strict pres fra rack 450 pounds

  • Pushpress fra rack 500 pounds

  • One-Arm Military Press: 200, og 37 reps med 120 pounds

  • Barbell Curl: 260 pounds

  • Bænkpres: 580 pounds

  • Squat: 800 pounds

  • Dødløft: 800 pounds

Til verdensmesterskaberne i vægtløftning i 1953 lavede han et pres på 371 ¼ pounds, som på daværende tidspunkt var en verdensrekord. Det skal lige nævnes, at man dengang konkurrerede i 3 discipliner i olympisk vægtløftning. Stød, træk og pres. Pres disciplinen blev senere hen fjernet fordi man havde svært ved at håndhæve de tekniske retningslinjer, som løfterne konstant forsøgte at omgås, ved at anvende diverse snydeteknikker.

Man kan se Doug Hepburn udføre øvelsen pres i nedenstående youtube video.

http://www.youtube.com/watch?v=vs8svOg9c9o

Afsluttende bemærkninger

De bodybuildere og styrkeatleter som nævnes i denne artikel er selvfølgelig kun et lille udsnit af de mange veltrænede og stærke mænd, som har levet igennem tiden. Der er blandt andet mange store profiler som kunne have fortjent en plads i artiklen, herunder blandt andet Paul Anderson. Men hvis alle skulle have en plads, så ville artiklen blive alt for lang. Jeg har dog tidligere skrevet en artikel omkring Paul Anderson, hvis man skulle have interesse i at læse denne:

http://news.bodylab.dk/artikler/2971-paul-anderson-styrkesportens-konge

Formålet med artiklen er selvfølgelig heller ikke at lave en komplet kronologisk udredning af alle de atleter som igennem tiden har været med til at sætte sit præg på bodybuilding og styrkesport. Formålet er at gøre folk opmærksomme på, at der faktisk har været mange stærke og veltrænede personer før Arnold Schwarzenegger. Folk har altid været fascineret af store stærke mænd, med veltrænede muskler, og derfor kan man også spore denne type mennesker langt tilbage i historien. Hvis man er interesseret i at læse mere om de gamle stærkmænd og muskel entusiaster, så er der mange gode sider på nettet, hvor man kan læse den slags.