meatklog

Spis dobbelt så meget protein og bliv klogere

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Danske forskere dokumenterer nu for første gang en direkte sammenhæng mellem hjernens funktion og indtag af protein. Og det er ikke blot en teoretisk ændring på forsøgsmus, men en betydelig forandring hos helt almindelige mennesker.

Det viser resultaterne fra Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet har gennem tre uger studeret effekten af en specielt proteinrig kost på 23 danske mænd mellem 19 og 31 år. Halvdelen af forsøgspersonerne fik en normal kost, men den anden gruppe fik dobbelt så meget protein, som det danske gennemsnit. Det vil sige tre gram pr. kilo kropsvægt. Proteinkilderne var i forsøget primært mælk og kød, men det kunne også have været proteinpulver i form af whey proteinpulver (på dansk valleproteinpulver) eller soja proteinpulver.

Markant ændring i hjernefunktionerne

 

Forskerne fra Københavns Universitet testede herefter forsøgspersonernes. Der viste sig ikke at være nogen fysiske ændringer hos dem, som havde indtaget dobbelt protein dosis, men fysisk træning var heller ikke en del af eksperimentet. Derimod var der en markant ændring i hjernefunktionerne hos de personer, som havde indtaget store mængder protein. De mentale og kognitive funktioner blev undersøgt på flere forskellige måder, fortæller ph.d. Lene Holm Jakobsen fra Københavns Universitet:

 

“En computertest viste, at antallet af fejl blev mindre, og hastigheden for afgivelse af de rigtige svar blev forbedret hos de personer, som havde spist store mængder protein. Tidligere studier, som har undersøgt det samme, har kun været af en enkelt dags varighed, så vores undersøgelser viser for første gang, at virkningen af et vedvarende, højt proteinindtag holder,” siger Lene Holm Jakobsen.

 

Proteintilskud gør os klogere livet igennem

 

Dermed er det for første gang dokumenteret at proteinindtag, der er højere end det nuværende anbefalede, har en direkte og målbar effekt på helt almindelige menneskers mentale evner. De forsøgspersoner, som fik dobbelt protein, var både bedre til at give rigtige svar – og de var hurtigere til at gøre det.

 

Det har tidligere været dokumenteret, hvordan protein er helt afgørende for opbygningen af spædbørns og børns hjerner, men de nye resultater peger på, at ekstra protein kan gøre os klogere og mere kvikkere hele livet igennem.

 

Protein har gennem de seneste år været under stor forskningsmæssig bevågenhed. Store undersøgelser har påvist en forlænget levetid ved indtag af høje mængder protein, at det er nemmere at holde vægten med højt proteinindtag, og nu forskes der intensivt i proteins egenskaber som ”brain-booster”.

 

Det seneste forskningsprojekt fra Københavns Universitet blev iværksat for at undersøge, om der eventuelt skal ændres på de anbefalinger, som sundhedsmyndigheder giver til borgerne om mængden af proteinindtag.

 

Relaterede artikler om protein og sundhed

 

Proteinpulver kan øge levetiden

 

Ny forskning – protein slanker

 

Højt proteinindtag – hvor sikkert er det?

 

Læs mere om protein og proteinpulver her.