varige_effekter_af_doping

Steroider giver forspring livet igennem

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af Admin

Forskere fra Oslos Universitet har påvist, at doping med anabolske steroider har en livslang effekt på kroppen. Det er ikke kun bivirkningerne, der bliver tilbage, også de ønskede præstationsfremmende virkninger har vist sig at være permanente.

Det sætter antidoping-arbejdet i et helt nyt lys. Politikken med at straffe dopingdømte med karantæne er dermed ikke længere et effektivt våben, med mindre man straffer med livslang karantæne. Det vil være en ultimativ dom over professionelle sportsfolk, som sportsverdenen næppe kan leve med.

Forskningen er udført af Institut for Biovidenskab på Oslo Universitet, og her sammenligner man den livslange effekt af doping med de naturlige positive effekter, som styrketræning har. Styrketræner man i sin ungdom, så vil det nemlig have en vedvarende effekt på musklerne resten af livet, uanset om man stopper træningen eller fortsætter. Den samme proces træder i kraft, når man indtager anabolske steroider: effekten bliver der livet igennem, også selvom der ikke længere kan findes rester af steroider i kroppen.

Resultaterne fra forskningen indebærer, at de nuværende to-års straf for brug af anabolske steroider kan få det svært fremover:

Permanente positive resultater

“Vi har påvist, at de resultater man får ved doping er permanente,” siger professor i biologi Kristian Gundersen fra Oslos Universitet. -Og flere eksempler tyder på, at dopingdømte stadig har en masse krudt i sig efter en overstået karantæne og et rent medicinskab. I 2003 tog den britiske sprinter Dwain Chambers den første positive test for stoffet, THG – en anabolt steroid. Han fik to års karantæne, men vendte tilbage i juni 2006. Senere erobrede han både europæiske guld og VM-guld. Spørgsmålet, som forskerne stiller sig, er om Dwain Chambers succes skyldes de langvarige effekter af doping.

“Der er bestemt en fordel af steroider meget længere end to år, “siger Jo Bruusgaard, der en af forskerne bag undersøgelsen.

Cellekerner ligger i dvale

Flere tidligere undersøgelser har vist, at brugen af anabolske steroider, resulterer i en stigning af antal af cellekerner i musklerne – og dermed øges muskelmassen. Det de norske forskere har påvist er, at cellekernernes antal er permanent efter træning, og de ligger i dvale i kroppen selv, når man holder op med at udøve sport. Næste led i forskernes arbejde er at teste steroider på mus over længere tid for mere præcist at kunne måle effektern.

“Vi må ændre vores syn på, hvordan musklerne opfører sig ved træningsstop. Man har tidligere troet, at hvis man holder op med at træne eller er helt inaktiv, så kommer man på et tidspunkt tilbage til udgangspunktet, “siger Gundersen og fortsætter: – “Træning gør muskelfibre større og inaktivitet gør dem mindre, men der er en varig effekt på antallet af muskelcellekerne, som gør det nemmere at træne sig op igen,”siger professor Gundersen.

Effekten er størst hos unge

En helt anden konsekvens af den nye viden er, at det vigtigt at træne mens man er ung.

“At danne nye muskelkerner er meget nemmere, når du er ung, end når du er gammel. Så det betaler sig at udøve, mens du er ung, for du får gavn af det hele livet,”siger Gundersen. Han tilføjer, at mange sportsfolk har en erfaring for, at de hurtigere kan træne sig op end andre mennesker. Det har i nogle miljøer været kaldt “musklernes hukommelse”, og det er af forskere tidligere blevet tilskrevet, at sportsfolk har en mere effektiv træningsteknik. De nye resultater peger på, at trænede muskler faktisk har en indbygget hukommelse og dermed hurtige kan optrænes.

Undersøgelsen er offentliggjort i denne uge i en artikel i det seneste nummer af det ansete amerikanske tidsskrift National Academy of Sciences.

VIGTIGT: Bodylab opfordrer på ingen måde til brug af doping/steroider. Læs mere om bivirkningerne ved steroider her.