koffein_benchpress

Stærkere i bænkpres med koffein

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Der findes masser af undersøgelser som viser at koffein har en præstationsfremmende effekt i forbindelse med udholdenhedssport.

Der er dog ikke lavet nær så mange undersøgelser, som beskæftiger sig med koffein i forbindelse med kraftsport, såsom styrkeløft, bodybuilding, vægtløftning osv. Og de undersøgelser der er blevet lavet har ikke kunne give et endegyldigt svar.

En nyere undersøgelse fra Journal of Strength and Conditioning Research har dog kunnet påvise en præstationsfremmende effekt i bænkpres, ved indtagelse af koffein. Forsøgspersonerne blev delt op i 2 grupper. Den ene gruppe fik 5 mg koffein pr. kg kropsvægt*, og den anden gruppe fik en placebo. Det gode ved den her undersøgelser er, at der blev taget hensyn til personerne vægt. I tidligere undersøgelser har forsøgspersonerne fået en statisk dosis koffein, uanset kropsvægt, køn og andre faktorer, hvilket kan betragtes som en væsentlig fejlkilde.

Forsøgspersonen blev først bedt om at teste deres 1RM. Herefter blev de over 2 forskellige træningspas bedt om at udføre 1 sæt til failure i bænkpres, med 60 % af deres 1RM. Samtidig forsøgte man at undersøge hvilken effekt koffein har på psykologiske aspekter, såsom RPE (rating of perceived effort), som er en subjektiv bedømmelse af hvor hårdt man føler man selv arbejder. Man målte også PHR (peak heart rate), for at se hvilken indflydelse koffein indtagelse har på hjertefrekvensen, og blod laktat målinger.

Resultaterne viste klart, at koffein har en præstationsfremmende effekt, på sub-maksimale sæt udført til failure. De testpersoner som havde indtaget koffein tog i gennemsnit 2 gentagelser mere end placebo-gruppen. Samtidig have koffein gruppen en højere PHR og højere blod laktat end placebo-gruppen. RPE var den samme for begge grupper. Opfattelsen af træthed var mindre i koffein-gruppen. Og samtidig var følelsen af at have et overskud af energi større i koffein-gruppen. Så man kan konkludere, at indtagelse af koffein inden et vægttræningspas kan have en præstations-fremmende effekt på sæt udført til failure. Samtidig vil man føle mindre træthed, og have mere overskud.

*For en person på 80 kg giver det en dosis på 400 mg svarende til 6 kop stærk kaffe eller 4 stk. koffeinpiller.

Kilde:

J Strength Cond Res. 2011 Jan;25(1):178-85. The effect of caffeine ingestion on mood state and bench press performance to failure. Duncan MJ, Oxford SW. Human Performance Laboratory, Department of Biomolecular and Sports Sciences, Coventry University, Coventry, United Kingdom. michael.duncan@coventry.ac.uk