Billede til blogindlæg introduktion

Hvem er jeg?

Skrevet af
Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner

Introduktion

Mit navn er Christian Vang Madsen. Jeg er 19 år gammel og for tiden imellem studier, idet jeg har afsluttet HTX og venter på at påbegynde mit studie som arkitekt. Jeg har levet ”fitness livsstilen” de sidste 3 år og igennem denne blog vil jeg formidle mine tanker om træning, kost, og generelt hvordan man kan forene en sund og effektiv træningsfilosofi med studielivet og det at være ung. I denne introduktion vil jeg kort gennemgå mit overordnede syn på træning, tilgang til kost og mit mål med at træne og leve sundt.

Kost

Jeg er stor tilhænger af den filosofi som på engelsk kaldes ”flexible dieting”. En flexible diet, eller på dansk fleksibel diæt, bygger på, at man hver dag indtager en bestemt mængde af makroernæringsstoffer dvs. en bestemt mængde protein, kulhydrater og fedt som er bestemt af ens mål (vægttab, vedligeholdelse eller vægtforøgelse). Det der gør flexible dieting specielt er, at det ikke fordømmer såkaldte ”un clean” madvarer som is, slik, kage osv. så længe ens indtagelse af disse madvarer ikke betyder at man overskrider sine makroernæringsstoffer.  Denne del af flexible dieting kaldes også for ”IIFYM: If it fits your macros” som hentyder til at du må spise hvad du vil, bare det passer på din mængde af makroernæringsstoffer. Det skal dog siges at jeg ikke går ind for ”IIFYM” alene, da det ikke tager højde for mikroernæringsstoffer og kostfibre, som også er en vigtig del af en sund kost. Her kommer ”diet”-delen ind i flexible diet idet man hver dag, udover sine makroer, bør indtage 3 stykker frugt, 3 stykker grøntsager og nok kostfibre til at opretholde en sund tarmfunktion (som regel max. 60 gram pr. dag). Dette sikrer, at man udover at opnå sine vægtmæssige mål, også forbliver sund og velnæret.

For at give et konkret eksempel på hvordan en fleksibel diæt kan fungere, følger her mit eget daglige indtag af makroer og kostfibre. Det er dog vigtig at være opmærksom på, at den korrekte mængde makroernæringsstoffer er 100 % individuel, så hvis du selv vil prøve dig frem med en fleksibel diæt, skal du først finde den mængde og fordeling af makroernæringsstoffer som fungerer for dig. Mere om det i et senere indlæg.

Mit daglige indtag er gearet imod at jeg for tiden bulker, dvs. bestræber mig på at bygge mere muskelmasse op og dermed skabe en vægtforøgelse på ca. 200-500 gram pr. uge. Mit indtag er fordelt over 4 måltider og ser sådan ud:

Protein: 190 gram

Fedt: 106 gram

Kulhydrater: 523 gram

Fibre: 30-60 gram

Samlet energiindtag: 3800 kcal.

Disse tal forsøger jeg at ramme hver dag, ved at veje min mad på en køkkenvægt og plotte informationen ind i en app kaldet Myfitnesspal som så udregner makroerne for mig. Jeg forsøger naturligvis at spise sundt, men lader det ikke blive fanatisk, jeg spiser f.eks. nutella og kakaomælk hver dag. Hvad væskeindtag angår, indtager jeg min. 2 liter rent vand om dagen, gerne mere, for at sørge for at jeg altid er velhydreret.

Kosttilskud

Jeg tror på at en fornuftig kost er langt det vigtigste i sig selv, men jeg tager dog en række kosttilskud for at få lige den smule ekstra ud af træningen. Mit problem med kosttilskud har dog altid været frygten for urene produkter. Man ved desværre, at der er mange producenter af kosttilskud som tilsætter ulovlige og skadelige præstationsfremmende stoffer til deres produkter, for at øge deres effekt, dog uden at gøre opmærksom på at deres produkter indeholder disse stoffer, det er faktisk derfor jeg begyndt at bruge Bodylabs produkter, fordi jeg har stor tillid til at deres produkter ikke indeholder skadelige stoffer, både fordi de er en dansk virksomhed som lader sine produkter teste og overvåge af fødevarestyrelsen, og fordi de ikke lover urealistiske resultater ved brug af deres produkter (som mange udenlandske producenter gør).  De kosttilskud jeg benytter mig af er følgende:

Kreatin

Beta alanine

Whey– og kasein proteinpulver

BCAA (aminosyrer)

D-vitamin

Multivitamin

Jeg vil gå mere i dybden med disse kosttilskud senere hen.

Træning

Hvad træningen angår, lader jeg mig inspirere af nogle af de bedste naturlige bodybuildere i verden (som Layne Norton og andre). Jeg er selv komplet naturlig, idet jeg ikke bruger ulovlige præstationsfremmende midler som steroider, og derfor er jeg også påpasselig med at basere min træning på de professionelle utestede bodybuildere, da de i mine øjne har vitterligt anderledes betingelser end jeg selv har, når det kommer til opbyggelse af muskler og tab af fedt. Denne naturlige tilgang til træning har betydet at jeg har fundet ind på et træningsprogram som bygger på knap så høj volumen, og langt højere frekvens end de største bodybuilderes træningsprogrammer. Man hører tit om hvordan de største bodybuilding stjerner kun træner hver muskelgruppe én gang om ugen med et hav af forskellige øvelser og sets.  Jeg har været nede ad den vej, og det viste sig at være langt fra optimalt, for mig i det mindste. Jeg har på den anden side aldrig haft så stor fremgang som efter jeg begyndte på mit nuværende program som indebærer at hver muskelgruppe trænes 3 gange om ugen og indeholder både muskelopbyggende og styrkeforøgende træningsprincipper. Et par af de resultater jeg har fået med min træningsprotokol er en forøgelse på 20 kg i min 1RM i bænkpres og en forøgelse på 25 kg i min 1RM i squat, samt en fornuftig mængde ren muskelmasse. Jeg vil komme langt mere i dybden med min træning senere i bloggen, samt hvordan jeg mener det er altafgørende at finde et træningsprogram der fungere optimalt for en.

Mål med træningen

Da jeg startede med at træne, var det blot for at få en pæn og muskeltonet krop, men efterhånden som træningen skred frem dukkede der flere små mål op på vejen, et af dem var at bænkpresse 100 kg, squatte 140 kg og dødløfte 180 kg. Et mål som gik i opfyldelse sidste år. Senere besluttede jeg mig for at gennemføre et omfattende cut, og se hvor langt jeg kunne komme ned i fedtprocent i anledning af min dimission fra gymnasiet som førte til nedenstående ”transformation”.

Billede til blogindlæg introduktion

Mit næste store mål er at bygge nok muskelmasse på, til at jeg en dag kan deltage i en bodybuilding konkurrence, sandsynligvis i kategorien ”Men’s physique”, eftersom det, i mine øjne, er muligt at opnå en optimal fysik til denne kategori uden brug af steroider og lignende.

Derudover vil mit overordnede mål altid være at være den bedst mulige udgave af mig selv på alle punkter.

For billede-updates og flere tanker omkring kost og træning kan I følge med på min instagram: christianvangmadsen.

Jeg glæder mig til at dele mine oplevelser omkring træning og kost med jer alle sammen.

God træning!

– Christian