polif

Musklers udseende og rep-ranges?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab, 

Jeg synes selv jeg har en rimelig basisviden når det kommer til styrketræning og vægttab. Og det hele hænger perfekt sammen. Men, vil ens muskler blive ens hvis man for eksempel over et år trænede med 10-20 reps, frem for 6-8 reps?

Og jeg taler ikke nødvendigvis kun om størrelsen på musklerne.

Svar:

Der vil selvfølgelig være forskel på hvor store ens muskler potentielt bliver ved en given rep-range. Men jeg går ud fra det ikke er det du mener med dit spørgsmål. Du tænker på om en arm på 40 cm som er bygget op med 15-20 reps ser anderledes ud end en arm på 40 cm som er bygget op med 5-10 reps. I så fald er svaret nej. Den vil ikke se anderledes ud. Uanset om man laver sæt af 5 reps eller sæt af 15 reps, så er det primært type II fibrene som stimuleres til vækst. Der er selvfølgelig forskel på hvilke motoriske enheder der er aktive. Men den type af hypertrofi der opstår, er nøjagtigt den samme, og det resulterende udseende vil også være det samme.

I praksis vil der dog være forskel på hvor meget muskelmasse en given person vil opbygge med eksempelvis 5 reps vs. 15 reps. Men man kan ikke sige, at en muskel opbygget på 15 reps vil være mere velformet, rund, hård, blød eller hvad der ellers kan karakterisere en muskels udseende. Tilpasningsprocesserne er grundlæggende de samme.

Læs evt. artiklen ”Gentagelser, repetitioner, reps!” her.