vand

Hvor meget vand om dagen?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg har trænet i et par år nu, og har rigtigt godt styr på både træning og kost. Mit spørgsmål drejer sig om væskeindtaget. Jeg har i lang tid drukket 5-6 liter vand om dagen, og har ikke set noget problem i dette. Men min søster mener at 5-6 liter vand er for meget, og at et så stort vand indtag kan være potentielt farligt. Har hun ret, eller kan jeg roligt fortsætte med at drikke 5-6 liter vand om dagen?

Svar:

Nu er det nok ikke decideret farligt at indtage 5-6 liter vand om dagen, men spørgsmålet er nærmere om det er nødvendigt. Kroppen har under normale omstændigheder brug for omkring 2½ liter væske om dagen. Man får typisk omkring 1 liter væske igennem maden, og har derfor i princippet ikke brug for at drikke mere end 1½-2 liter vand om dagen.

Det er klart, at behovet ændrer sig en smule, hvis man dyrker meget sport, eller opholder sig i meget varmt vejr. Men det ændrer sig dog ikke med så mange liter som du drikker udover dit behov. Men som sagt, så er det næppe farligt. Der skal et større vand indtag til før det bliver decideret farligt.

Men din søster har ret i at der er en teoretisk risiko ved at drikke for meget vand. Vandforgiftning er et veldokumenteret fænomen. Symptomerne på vandforgiftning kan være svimmelhed og almen utilpashed, og tilstanden kan udvikle sig til livstruende situationer med koma og død. Når det får fatale følger skyldes det ofte, at salt balancen forskydes. Det kaldes hyponatriæmi. Natrium/kalium balancen er vital for en normal hjerterytme, og hvis den forskydes i udtalt grad, så kan det give hjerterytme forstyrrelser, og i værste fald hjertestop.

Selvom dit vandindtag ikke nødvendigvis er livstruende, så kunne du måske overveje, om du ikke kunne skære en smule i det. Du kunne også prøve at kigge på farven af din urin. Det kan nemlig bruges som indikator for om man drikker for meget eller for lidt. Hvis urinen bliver mørk og brunlig, så er det et tegn på at man er dehydreret, og derfor drikker for lidt. Hvis den bliver meget lys og vandig, så drikker man for meget. Hvis man drikker den rette mængde, så vil urinen være gul.