højdevækts

Kan styrketræning hæmme højdevæksten?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg er en dreng på 15 år som har trænet seriøst 5 gange om ugen i snart et år. Før jeg begyndte at træne meget seriøst, har jeg trænet siden jeg var 13, 2-3 gange om ugen, indtil jeg i januar 2013 besluttede mig for at tage det til nye højder. Jeg har fået fantastiske resultater og alt kører. På nær min højde! Jeg er kun 1,76 cm høj og er knap vokset 2 cm siden jeg begyndte at træne. Kan det virkelig have noget med min træning at gøre? Har altid kørt tungt, så kan det have indflydelse på det? Eller er det bare en gammel myte? Alle mine venner er vokset over hovedet på mig og fortæller mig at jeg burde droppe styrketræningen hvis jeg vil blive højere. Jeg spiser sundt og ca. 5 måltider om dagen, så det kan ikke have med min kost at gøre. Håber i kan hjælpe!

Svar:

Jeg kan garantere dig for at det ikke har noget med din træning at gøre. At hård træning skulle kunne hæmme højdevæksten er en myte, som tilsyneladende er svær at komme af med. Der er lavet mange forskellige epidemiologiske undersøgelser som viser, at personer som starter med hård træning i en tidlig alder, gennemsnitligt set opnår den samme højde, som den resterende del af befolkningen.

Derudover så er belastningen på knoglerne, ved tung og hård styrketræning, mange gange mindre, end den belastning knoglerne udsættes for i sportsgrene, hvor man hopper og har hurtige skift. Hvis man skulle være bekymret for at dyrke styrketræning i en ung alder, så burde man være yderst bekymret for at dyrke sportsgrene som basketball og håndbold.

Din højdevækst er genetisk bestemt, og den højde du har nu er med 100 % sikkerhed den højde som du er programmeret til at have.

Du kan i øvrigt læse denne artikel, som dækker emnet lidt mere dybdegående end jeg har gjort her:

http://news.bodylab.dk/artikler/1479-unge-og-styrketraening