farligedips

Er det farligt at køre dips?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,
Jeg har læst på diverse fora, at dips giver anledning til smerter i både skuldre og bryst. Kan det skyldes, at folk udfører øvelsen med dårlig teknik? Eller kan det skyldes andre faktorer?

Jeg spørger, da jeg ønsker at tilføje denne øvelse i mit træningsprogram, da øvelsen er en god “allrounder” til bryst, skuldre og triceps. Jeg overvejer at ønske mig et dip-stativ i julegave, men vil først høre, om man bør holde sig fra denne øvelse?

Sidst, men ikke mindst. Kan man gøre noget for at forebygge fremtidige smerter/skader med dips? Jeg tænker her på træning af rotator-manchetten.

Svar:

Hvis dips giver anledning til skader og ubehag, så skyldes det som sådan ikke at øvelsen i sig selv er decideret farlig. Nogle øvelser har større skadespotentiale end andre, men langt de fleste kan køre dips på regelmæssig basis, uden at komme til skade, hvis de tager de forholdsregler man bør tage.

For det første skal man ikke køre med overdrevet stor ROM (range of motion). Det stiller store krav til skulderleddet, og det er ofte fordi folk går for langt ned, at skaderne opstår.

For et andet, så skal man køre øvelsen med et fornuftigt tempo. Dips er ikke en øvelse man bør køre dynamisk. Kør øvelsen med en kontrolleret rep kadence. Det mindsker også risikoen for skulderproblemer.

Og så er det en god ide, som du selv nævner, at køre noget præhabiliterende træning, såsom rotatormanchettræning og træning af bagskulderen. Specielt hvis man har tendens til ubehag i skulderleddet.