biceptear

Overreven biceps ved dødløft

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg er rigtigt glad for dødløft. Øvelsen ligger rigtigt godt til mig, og jeg er gået fra 80 kg x 5 reps til 160 kg x 5 reps på 1½ år. Sad forleden og så en video på youtube, hvor en styrkeløfter river hans biceps over på den arm hvor han holder håndfladen fremad ved mixed grip. Jeg er blevet panisk bange for at det kan ske for mig, da jeg også køre med mixed grip. Er det en meget udbredt skade? Er det noget man skal være bekymret for som hobbyløfter?

Svar:

Det er faktisk en relativt sjælden skade. Specielt blandt løftere som ikke anvender anabolske steroider. Ofte sker der nemlig det, at musklerne bliver stærkere i et meget hurtigere tempo, end sener og bindevæv, når man tager anabolske steroider. Derudover, så er der ofte tale om løftere som løfter mellem 300-400 kg i dødløft. Her snakker vi altså om et helt andet pres på senen, end hos hobbyløftere, som ligger mellem 100-200 kg. Jeg tror faktisk aldrig jeg har hørt om en løfter som har overrevet sin biceps ved dødløft, uden at have været på et meget højt styrkemæssigt niveau.

Derudover sker det ofte fordi løfteren har en tendens til at bøje svagt i armen i toppen af løftet, i stedet for at lade armene hænge lige ned. Det smider et væsentligt antal kg over på biceps senen. Og så kan det give problemer.

En løsning er at træne med dobbelt overhåndsgreb, og så bruge trækremme for at forhindre grebet i at svigte. Det er helt okay, hvis man ikke skal stille op i styrkeløft, og er afhængigt af et stærkt greb. Alternativt kan man anvende låsegreb, hvor man låser tommelfingrene under de andre fingre, og dermed skaber et langt stærkere greb om stangen. Det opleves dog af mange som ret smertefuldt, hvilket dog er noget som aftager over tid, når man har vendt sig til det.

Men umiddelbart er det ikke noget du skal bekymre dig om.