proteinskadernyre

Skader proteinrig kost nyrerne?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,
Jeg skriver til jer fordi at jeg så det her indslag i dr1’s 18:30 tv-avis d. 20/01, om danskernes stigende forbrug af proteinrig kost. I indslaget bliver en overlæge på Roskilde sygehus interviewet, som udviser bekymring fordi han mener at nyrerne svulmer op og med tiden udvikler ar-dannelser hvis man har et særlig højt protein indtag.

 
I kan selv se og læse det via disse links:

http://www.dr.dk/tv/se/tv-avisen-med-sporten/tv-avisen-med-sporten-394#!/15:05 (spol frem til 12:11)
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/01/19/185425.htm

Jeg syntes hele tiden man læser og hører om, hvor gammel en myte det er og at der intet videnskabeligt belæg er for det, for dernæst at høre om hvor skadeligt det kan være.
Er det muligt at få kastet et helt og aldeles objektivt syn på det, både hvordan det fungere teoretisk men også i praksis?

Jeg er særlig interesseret, idet jeg kun har en nyre, som dog fungerer helt som den skal. Skal jeg droppe mit høje proteinindtag, hvad så med det anabolske udbytte af min træning og kost?

Svar:

Problemet er, at lægerne blander fysiologi sammen med pato-fysiologi. Der er lavet mange undersøgelser på svin, mus og rotter, som dokumenterer, at et højt protein indtag kan give skader på nyrerne. Men når man graver i det videnskabelige materiale, så konkluderer alle undersøgelser lavet på mennesker, at raske mennesker IKKE tager skade af et højt protein indtag. Man kan ikke registrere en forringelse i nyrer funktionen. Men lægerne tager tilsyneladende udgangspunkt i det de ved om pato-fysiologi. For nyrer som allerede er syge, og som ikke fungerer optimalt, har ikke godt af et højt protein indtag. Et højt protein indtag kan forværre eksisterende nyrer sygdom. Men har man sunde, raske og velfungerende nyrer, så er der ikke nogen videnskabelig dokumentation for at et højt protein indtag ødelægger nyrerne.

Du kan læse mere om højt protein indtag, og de bekymringer der er forbundet hermed i denne artikel.