hypertrofihyperplasi

Hypertrofi og hyperplasi

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,
Jeg havde fået den opfattelse af at hypertrofi var forøgelse af enkelte celler og hyperplasi var spaltning eller opbygning af nye tilsvarende celler uden af de “gamle” forsvinder. begge dele giver derved større muskler, og at hypertrofi “opstår” ved lav-rep ved høj belastning, og hyperplasi kan opstå ved høj-rep ved lav belastning, denne opfattelse blev afvist af en uddannet fitness instruktør som dog ikke havde dokumentation for dette og ønskede ikke fremskaffe dokumentationen.

Stædig som jeg er, ville jeg gerne finde belæg for min opfattelse. og faldt over følgende artikler:

http://www.livestrong.com/article/348093-high-reps-muscle-hyperplasia/
http://www.sport-fitness-advisor.com/hyperplasia.html

Er der noget om det og kender i til andre eksempler der kan slå fast med 7-tommer søm om der ved hyperplasi (celledeling kan øge størrelsen på muskulaturen i menneske kroppen).

Svar:

Havde du spurgt for 30 år siden, så havde svaret helt klart været, nej, hyperplasi forekommer ikke i menneskers muskler.

Men svaret er ikke så entydigt i dag. Der er flere undersøgelser som peger på, at hyperplasi godt kan forekomme i musklerne hos mennesker. Evidensen for hyperplasi er bare ikke ligeså klar og tydelig som evidens for hypertrofi.

Og de fleste eksperter er enige om, at en forøgelse af musklens fysiologiske tværsnit primært skal forklares ud fra hypertrofi processer. Hvis hyperplasi forekommer, så spiller denne proces en langt mindre rolle, end hypertrofi.

Derudover er det næppe noget man skal indrette sin træning efter.