Søg
Indkøbskurv Kurv

Slankekur

Slankekur – oversigt over slankekure – fup og fakta

Der er mange måder at tabe sig på, men når det handler om typiske slankekure, så er der langt flere dårlige metoder end gode. I det hele taget er begrebet ”slankekur” tåbeligt, da der ikke findes en ”kur” som kan gøre en slank på langt sigt. De fleste slankekure er opbygget sådan, at man smider en relativt stor portion kropsvægt over en relativt kort periode, og så er man overladt til sig selv. Derfor tager langt de fleste på igen, da de meget hurtigt falder tilbage i gamle vaner. At forblive slank handler om en total livsstilsomlægning, hvor man erstatter dårlige madvaner med gode madvaner, samt får mere motion i det daglige. Men derfor er det alligevel interessant at kigge nærmere på en række af de famøse slankekure og vægttabsmetoder, og se hvilke der er acceptable, og hvilke der falder helt igennem. Jeg vil prøve at give hver enkelt kur og metode en karakter fra 0-5, alt efter hvor effektiv og fornuftig kuren/metoden er.

”Rigshospitalets stofskiftediæt”

Rigshospitalets slankekurDe fleste, som har prøvet kræfter med det at tabe sig, har sikkert hørt om, eller prøvet ”Rigshospitalets stofskiftediæt”. Slankekuren tager 13 dage, og består af tre daglige måltider, hvor dagens første måltid ofte kun består af kaffe eller te med et stykke sukker til. De to øvrige måltider består for det meste af æg eller kød og en portion grøntsager. Slankekuren er ekstremt kaloriefattig og postulatet om, at slankekuren på magisk vis skulle kunne øge ens stofskifte, så man efterfølgende kan gå tilbage til normal kost, uden at tage på, er absurd. Resultatet vil højst sandsynligt være det modsatte. Et så lavt kalorieindtag vil dræbe forbrændingen totalt. Slankekurens troværdighed bliver ikke bedre, når man finder ud af, at slankekuren slet ikke stammer fra Rigshospitalet. Det er ene og alene et ”salgstrick”. Der er ingen, der ved, hvor slankekuren oprindeligt stammer fra. Der er reelt ikke meget positivt at sige om ”Rigshospitalets stofskiftediæt”. Hvis man skal fremhæve noget, så er det, at der trods alt er fokus på et relativt højt proteinindtag, i forhold til det ret lave daglige kalorieindtag. Et lavt proteinindtag er altid et stort negativ, hvis man forsøger at tabe sig, da det giver anledning til en større andel af tabt muskelmasse under slankekuren. Kuren fortjener ikke mere end 1 stjerne, da ingen opnår et varigt og holdbart vægttab på kun 13 dage.

Karakter: 1 stjerne ud af 5 mulige

Slankepulver

SlankepulverGenerelt har slankepulver fået et dårligt ry, fordi mange betragter det som et dårligt alternativ til rigtigt mad. Men de slankepulvere man kan få i dag har faktisk en ganske fornuftig sammensætning, med protein, vitaminer/mineraler, fibre af høj kvalitet og meget af det som et godt måltid bør bestå af. Og selvom rigtig mad er at foretrække, så er der mange, som bare ikke magter at sætte et fornuftigt nærende og kaloriefattigt måltid sammen. Her er slankepulver en nem løsning, da arbejdet her er gjort for en. Hele ideen med slankekure baseret på slankepulver er, at erstatte nogle af dagens måltider med et pulvermåltid. Dette presser det daglige kalorieindtag i bund, og muliggøre et vægttab. Det gode ved slankekure baseret på slankepulver er, at man trods alt får dækket sit behov for protein og mikronæringsstoffer, hvilket betyder, at tabet af muskelmasse minimeres. Problemet med pulverslankekure er det samme, som ved mange andre slankekure. Når man stopper falder mange tilbage i gamle rammer og tager det hele på igen. Slankekure baseret på slankepulver kan være en glimrende måde at tabe sig på, men det bør følges op med en eller anden form for livsstilsomlægning, hvis det skal have en langsigtet effekt. Slankepulver kure får derfor 3 ud af 5 stjerner.

Karakter: 3 stjerner ud af 5 mulige

Slankepiller

SlankepillerSlankepiller er blevet en populær måde at tabe sig på. Der findes mange forskellige typer af slankepiller. Nogle piller fungerer ved at øge forbrændingen, andre virker hæmmende på optagelsen af næringsstoffer mens andre virker appetitdæmpende. Til sidstnævnte hører slankemidlet Trimlet fra Bodylab.

Slankepiller virker absolut bedst, hvis man samtidig har styr på sin kost. Slankepiller vil ikke give noget nævneværdigt vægttab, hvis de bruges som supplement til en elendig kost. De fleste slankepiller har en dokumenteret effekt, og de virker også okay, hvis man i forvejen følger en fornuftig kost. Det største problem med slankepiller er deres bivirkningsprofil. Mange slankepiller er taget af markedet, fordi de simpelthen havde en for problematisk bivirkningsprofil, herunder blandt andet den berygtede pille, ”Letigen” som bl.a. indeholdt efedrin (læs mere som efedrin og slankepiller her). Så man bør undersøge de enkelte slankepiller, og kigge lidt på hvilken dokumentation, der foreligger, inden man begynder at fylde sig med noget, som kan være potentielt farligt. Slankepiller har dog en effekt (selvom den dog er ret minimal, og afhængig af en god kost), og de fleste af dem, som er på markedet lige pt., har kun milde bivirkninger, så slankepiller får derfor 2 stjerner.

Relaterede emner:

Karakter: 2 stjerne ud af 5 mulige

Suppekure

Der findes en del suppekure. Det kunne eksempelvis være den famøse 7 dages kålsuppe kur, hvor man dagligt indtager suppe kogt på hvidkål samt andre grøntsager. Ofte må man supplere med lidt frugt. Suppekure er tæt på at være det tåbeligste inden for slankekure. Det overgås stort set kun af decideret faste. Kalorieindtaget er meget lavt, hvilket også kan ses på det massive vægttab mange oplever på kun 7 dage. Det massive vægttab betyder desværre, at man vil miste en stor portion muskelmasse, hvilket går ud over ens samlede forbrænding. Risikoen for at tage på igen bagefter stiger derfor markant. Suppekure giver et kortvarigt og ofte meget stort vægttab, men de fleste tager det hele, eller mere på bagefter. Selv folk, som spiser nogenlunde fornuftigt bagefter, ender med at tage det meste på igen, fordi syv dage med så lavt kalorieindtag har en negativ indflydelse på forbrændingen. Suppekure er tåbelige, og de får derfor 0 stjerner, da de ikke har nogen som helst positiv effekt på et langsigtet vægttab. Læs mere om Suppekuren.

Karakter: 0 stjerner ud af 5 mulige

Fedmeoperationer

Nu er en fedmeoperation ikke en slankekur, selvom en sådan dog følges op med en specifik diæt. Det er alligevel relevant at bedømme fedmeoperationer, når det handler om det at tabe sig. FedmeoperationFedmeoperationer er selvfølgelig kun relevante for meget overvægtige personer. Men for disse personer er det en ekstremt effektiv metode. Mange smider hele deres overvægt over en 2-3 års periode. Og her snakker vi om personer, som har haft en overvægt på +100 kg. Fedmeoperationer bevirker, at mavesækkens omfang formindskes, og dermed kan personerne kun spise små måltider, og det er den direkte årsag til det massive vægttab. Hvis ikke der var visse risici forbundet med en fedmeoperation, og hvis ikke de kun rettede sig imod stærkt overvægtige personer, så ville metoden få 5 stjerner, men pga. metodens svagheder får den 4 stjerner.

Læs mere om fedmeoperationer her

Karakter: 4 stjerner ud af 5 mulige

Atkins slankekure og andre lav kulhydrats diæter

Slankekure i stil med Atkins diæt, eller andre slankekure som er baseret på et højt indtag af protein og fedt, samt et meget lav indtag af kulhydrater, er blevet en meget populær måde at tabe sig på. Slankekuren virker på 2 måder. Det høje indtag af protein virker slankende, fordi protein mætter mere, samt koster mere energi at fordøje. Samtidig har et højt proteinindtag en bevarende Atkins slankekureeffekt på muskelmassen, hvilket bidrager til at holde forbrændingen høj. Det høje fedtindtag og det lave indtag af kulhydrater gør, at man føler sig mindre sulten. Kroppen kan nemlig ikke nedbryde fedtet helt, når den mangler kulhydrater. Det betyder, at en del af fedtet bliver omdannet til de såkaldte ketonstoffer (acetonelignende stoffer). Denne såkaldte ketose, der opstår ved manglen på sukker i stofskiftet, har en sultdæmpende virkning, som også kendes fra faste. Dette betyder, at kroppen bringes i et stadie, der er meget effektivt for vægttab. Den helt store ulempe ved disse typer af slankekure er de potentielt helbredstruende effekter. Der er nemlig en teoretisk bekymring for, at disse typer af slankekure øger risikoen for hjertekredsløbssygdomme, diabetes og kræft. Derudover kan det give nogle irriterende bivirkninger fra fordøjelsessystemet pga. det lave indtag af fibre.

Der foreligger dog ikke nogen videnskabelige undersøgelser, som kan dokumentere, at disse slankekure er farlige, så det er ene og alene en teoretisk bekymring. Slankekure, som er baseret på et lavt indtag af kulhydrater, er dog ret effektive i forhold til vægttab. Problemet er bare, at det er tvivlsomt, om det er sundt at følge en sådan kost året rundt, da man ikke har mulighed for at spise frugt, fiberholdige fødevarer osv. Derfor får slankekuren samme problem som mange andre slankekure: at det kun bliver en kortvarig kur, og ikke en egentlig livsstilsomlægning. Det er dog en ret effektiv måde at tabe sig på, og diæten får derfor 4 stjerner. Læs mere om Atkins kuren.

Karakter: 4 stjerner ud af 5 mulige

Proteinkur

Det er efterhånden blevet accepteret, at makronæringsstoffet protein spiller en vigtig rolle, når man vil tabe sig. Et højt proteinindtag har den effekt, at det virker mættende, koster mere at fordøje, samt har en god muskelmassebevarende effekt. ProteinkurAlt sammen ting, som vil have en positiv effekt i forhold til vægttab. Det er derfor blevet populært at lave slankekure, som går under navnet ”proteinkure”, hvor en stor del af dagens kalorier kommer fra protein. Det er helt sikkert et fremskridt, i forhold til mange gamle slankekure, hvor proteinindtaget var helt i bund, hvilket resulterede i et meget stort tab af muskelmasse. I dag ved man, at det ikke handler om vægttab i kg., men i en minimering af ens fedtprocent. Der er simpelthen ikke noget sjovt i at være ”tyndfed”. Problemet med en proteinkur er igen det samme som med mange andre slankekure. Man bliver ikke slank af at gå på ”kur” i en kort periode. Man bliver slank af at omlægge sin livsstil. Proteinkure får derfor 3 stjerner. Ikke fordi der er noget galt i at holde et højt proteinindtag, når man vil tabe sig, men fordi protein ikke kan stå alene. Det er helhedsbilledet, som tæller.
3+2 Diæten er et eksempel på en såkaldt proteinkur.

Karakter: 3 stjerner ud af 5 mulige

Faste som slankekur

Ligesom suppekure, så er fastekure noget af det mest tåbelige man kan foretage sig. Der er absolut ikke noget sundt i at faste over længere perioder. Meget tyder på, at det kan være sundt og effektivt i forhold til vægttab, at indlægge korte fasteperioder henover døgnets 24 timer, ligesom man gør det i IF diæten (Intermittent Fasting), hvor man må spise indenfor et 8 timers vindue, og herefter ikke må spise i 16 timer. Men faste over mange dage eller sågar uger, er direkte tåbeligt, og tjener ikke noget formål. Mange gør det fordi de tror det virker udrensende, uden at kunne argumentere for hvad det er de specifikt vil udrense. En sund velfungerende krop kan sagtens udrense det som skal udrenses på almindelig daglig basis. Faste har den uheldige effekt, at muskelmassen ædes op med lynets hast, og har en meget uheldig konsekvens for forbrændingen. Derfor får fastekure 0 stjerner, ligesom suppekure.

Karakter: 0 stjerner ud af 5 mulige

Alternative slankekure

Akupunktur slankekur

Nogle vil måske mene, at de metoder, jeg nævner i dette afsnit, fortjener hver sit eget punkt, men alle er så tåbelige, at de meget let kan få en samlet bedømmelse. Der findes nemlig en lang række metoder, som lover et vægttab, men som ikke kan karakteriseres som andet en hokus pokus. Her snakker vi om ting som akupunktur som slankemetode (til trods for at akupunktur kan være effektivt for mange andre ting), slankeplastre, slankesko, hypnose og andet alternativt gøjl, som højest kan have en placebo effekt i forhold til ens appetit. Ingen af metoderne har en positiv effekt i sig selv, og det giver egentlig sig selv, da vægttab primært kommer fra en manipulering af ens diæt. Disse metoder får derfor 0 stjerne.

Karakter: 0 stjerner ud af 5 mulige

Konklusion

Den opmærksomme læser vil noterer sig, at ingen af de nævnte ting i denne artikel fik 5 stjerner. Hvorfor? Slankekure er IKKE vejen til et varigt vægttab, ligegyldigt for effektive de er på kort sigt. Det handler om at ændre sin livsstil. Spis sundere og få mere motion. Og så handler det om et simpelt plus- og minusregnskab. Spiser man mere, end man forbrænder, så tager man på. Spiser man mindre, end man forbrænder, så taber man sig. Det er selvfølgelig en grov forenkling af tingene, da det også handler om kostens sammensætning, og hvilke fødevarekilder man vælger. Men korrekt ernæring er ikke raketvidenskab. Det er relativt let at spise sundt. Og det er også relativt nemt at tabe sig, og holde en fornuftig kropsvægt henover hele livet. Det er der ingen slankekur i hele verden, som kan give dig.

  • Bodylab Zero Topping (290 ml)
    1889 anmeldelser
    • 0 gram tilsat sukker
    • Praktisk squeeze bottle
    • Brug den på skyr, grød, frugt eller pandekager
    39,00DKK
  • Bodylab Diet Shake (1100 g)
    1156 anmeldelser
    • Vores klassiske Diet Shake
    • Rent mælkeprotein, fibre og vitaminer
    • Tre velsmagende varianter
    229,00DKK
    229,00DKK
    Vælg variant
  • Bodylab Trimlet (180 stk)
    92 anmeldelser
    • Effektiv slankepille med glucomannan-fiber
    • Tilsat chrom
    • Øger mæthedsfornemmelsen
    199,00DKK
    199,00DKK
  • Bodylab Trimlet+Koffein (180 stk)
    78 anmeldelser
    • Slankepille med glucomannan-fiber + koffein
    • Tilsat 50 mg, koffein pr. kapsel
    • Bidrager med ekstra energi
    249,00DKK
    249,00DKK
Trustpilot
personlige tilbud, proteinrige opskrifter og gratis træningsprogrammer ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.
Varen er lagt i kurven
Indkøbskurv
Indkøbskurv0
Vi anbefaler