dlogspejl

Kigge i spejlet under dødløft

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg har længe kørt dødløft, og har fået en ganske god teknik selv under tunge løft. Problematikken er, at jeg plejer at køre dødløft med siden til et spejl, hvor jeg så under løftet, drejer hovedet 90 grader og kigger i spejlet, for at holde øje med ryggen under hele løftet. Jeg har prøvet hvor jeg kigger lige ud under løftet, men jeg har svært ved at mærke præcis hvornår ryggen er i den position hvori den skal holdes, og dette finder jeg nemmere ved at gøre, simpelthen ved selv at kigge efter i spejlet.

Jeg ved godt at dette ikke er optimalt, men er det direkte skadeligt? Umiddelbart tænker jeg selv at det vel er vigtigst at have solid holdning under hele løftet.

Skal jeg løbe tilbage til startlinjen for at lære at kigge ligeud under løftet eller kan jeg fortsætte med at holde øje med mig selv i et spejl?

Svar:

Det er en rigtig dårlig praksis du har gang i der. Af flere årsager.

For det første, så skal du huske, at et tungt dødløft stiller krav til hele ryggen. Der er et meget voldsomt træk i den øverste del af ryggen, og specifikt i trapezius. Og trapezius bevæger sig op af nakken, og hæfter på kraniet. Og det skæve træk det giver at dreje hovedet og kigge ind i spejlet er ekstremt uhensigtsmæssigt. Ikke kun fordi det øger risikoen for skader, men også fordi du risikerer at få et skævt træk. Det er jo ikke sådan, at den hellige grav er velforvaret, bare fordi du kan se at din rygsøjle er ret, hvis du som konsekvens af dit spejlkiggeri, så drejer svagt i rygsøjlen. Så giver det en uhensigtsmæssig belastning på en anden måde, og en dårlig teknik som du ikke er bevidst om i spejlet.

For det andet, så er det en dårlig ide at bruge spejle til at være opmærksom på teknikken. God teknik er noget som skal sidde på rygraden. Det er rigtigt dårligt at være afhængig af at kigge ind i et spejl for at være sikker på at man gør det rigtigt. Og det gør sig specielt gældende for folk der ønsker at stille op i eksempelvis styrkeløft. Hvis man kun ved hvornår man har nået korrekt dybde i squat, fordi man kigger sig selv i spejlet når man laver squat, så aner man simpelthen ikke hvor man er, når spejlet fjernes. Så det er altid en god ide ikke at være afhængig af et spejl.

Så ja, jeg vil helt klart mene at du skal starte forfra, og indøve korrekt teknik uden at kigge ind i spejlet. Det er du bedst tjent med på sigt. Både i forhold til god teknik, og i forhold til det at undgå skader.