muskelmindre

Kan man gøre en muskel mindre?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg har et spørgsmål, som sandsynligvis ville blive anset som blasfemi i de fleste bodybuilding kredse, da alle ved at desto større desto bedre. Men jeg undre mig om, om man faktisk kan gøre en muskel mindre? Hvis man for eksempel har en muskel/muskelgruppe man synes er blevet for stor, tænker jeg teoretisk, at man ville kunne lade være med at ramme denne muskel/muskelgruppe over en periode, hvorefter den ville blive mindre, men er dette rigtigt?

Svar:

Blasfemi eller ej, så har du ret. Det er grundkernen i ”Use/disuse” princippet. Når man bruger en muskel, og udsætter den for noget den ikke er vant til, så bliver den større og stærkere. Hvis man ikke længere stiller de samme krav til musklen, så ser kroppen ingen grund til at bibeholde den ekstra muskelmasse, og musklen vil derfor over tid blive mindre. ”Use it or loose it”. Så hvis du stopper med at træne musklen, så vil den blive mindre før eller siden.

Hvor hurtigt det sker, afhænger af mange forskellige faktorer. Blandt andet hvilken muskel der er tale om. Der vil jo være en større eller mindre indirekte effekt på mange muskelgrupper. Hvis man gerne vil have, at ens triceps bliver mindre, så kan det være svært at opnå, hvis man fortsætter med at træne tungt i bryst og skulder, da triceps aktiveres kraftigt i presseøvelser. Så er det lidt lettere at få mindre ben, ved overhovedet ikke at træne understellet.

Men det korte svar er, ja, en muskel vil blive mindre over tid, hvis man ikke træner den.