mindrearmstyrkenstiger

Mindre arme selvom styrken stiger

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg har cirka trænet i 1,5 år og har haft fremragende resultater indtil videre. Men det, som undrer mig nu, er at mine arme er begyndt at blive mindre selvom kiloene stiger. Har cirka trænet det samme program i 2-3 måneder og har spist det samme antal kalorier, som jeg altid har gjort. Hvad kan grunden til denne “nedgang” være. Er dette overhovedet muligt eller er det hele placebo?

Svar:

Som udgangspunkt kan man godt blive stærkere, selvom musklerne ikke bliver større, og sågar selvom musklerne bliver mindre. Det er der ikke noget underligt i. Det skyldes, at styrke i høj grad også afhænger af neurale tilpasninger. Nervesystemets effektivitet højnes, når man træner med vægte, og derfor kan man blive stærkere uden at blive større.

Hvis det ikke bare er noget du bilder ind, eller noget som kan tilskrives fejlkilder, som eksempelvis dårlige målemetoder, så kan det rent faktisk skyldes, at du spiser for lidt. Du siger selv, at du indtager det samme antal kalorier som du hele tiden har gjort. Men du er ikke den samme person som du var da du startede med at træne. I de 1½ år du har trænet, har du øget din muskelmasse, og dermed også øget din forbrænding. Det antal kalorier du kunne vokse på i starten, kan rent faktisk være under dit nuværende ligevægtsindtag, og dermed have den effekt, at musklerne bliver mindre.

Så du bør overveje at øge kalorieindtaget, og se om det ikke kan kickstarte fremgangen. Den tabte masse burde ryge hurtigt på igen, og inden du ser dig om, så er dine arme større end aldrig før.

Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at der også er træningsmæssige årsager til tilbagegangen. Hvis du eksempelvis skifter til et meget lav voluminøst program, og tidligere har været vant til programmer med meget høj volumen, så kan det i sig selv give en detraining effekt. ”Use it or loose it”. Skifter man til et mindre krævende program end man er vant til, så kan det give en vis form for atrofi.