stærkudenstr

Stærkere uden at blive større?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Hvis man gerne vil være stærkere, men ikke være meget større, hvordan skal man så træne? Sagen er nemlig den, at jeg er meget tilfreds med min krop som den ser ud nu. Jeg har egentlig ikke lyst til at få store muskler. Men jeg har et meget fysisk krævende arbejde, og er ikke voldsomt stærk af natur. Så jeg har længe overvejet at dyrke noget styrketræning, så jeg kan få mere overskud i hverdagen. Men jeg er bange for at blive alt for muskuløs. Har i et bud på hvordan man bliver stærkere, uden at blive større? Jeg er i øvrigt en ung mand på 26 år, hvis det gør nogen forskel?

Svar:

Man kan sagtens blive stærkere, uden at blive større. Som udgangspunkt handler det jo et langt stykke af vejen om at moderere sit fødevareindtag, og følge en forholdsvist restriktiv diæt. Muskler vokser ikke bare af ingenting, og hvis man ikke spiser efter det, så vil forøgelsen i muskelmasse også være relativt sparsom.

Men man kan også rette træningen 100 % ind efter det. Man bliver nemlig ikke kun stærkere i takt med at musklerne bliver større. Man bliver også stærkere i kraft af det man kalder neurale tilpasninger. Det vil sige tilpasninger i nervesystemet. Kroppen bliver simpelthen bedre til at aktivere den tilgængelige muskelmasse. Når man træner specifikt efter neurale tilpasninger, så kører man typisk sæt af meget lave gentagelser. Helt nede omkring 1-3 reps. Og typisk med meget lange pauser. Det giver en meget ringe udtrætning af musklerne, og derfor er hypertrofi responset også tæt på ikke eksisterende.

Det er pga. denne type træning, at man indenfor styrkeløft finder gutter på 80 kg, som kan bænke over 200 kg. Det er fordi deres nervesystem er toptunet i forhold til at lave de specifikke bevægelser man laver indenfor styrkeløft.

Jeg vil anbefale dig, at læse nedenstående artikel. Her finder du svar på mange af de spørgsmål du måtte have i forhold til denne type træning.

http://news.bodylab.dk/artikler/3064-staerk-uden-storre-muskler