research

Er JACK3D ulovligt?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Kan I prøve at give mig en forklaring som man kan forstå, uden at have en medicinsk uddannelse? Kosttilskud som 1.M.R. og JACK3D skulle indeholde et stof der hedder 1,3-dimethylalamin og den danske fødevarestyrelse har 31/10-11 udført en risikovurdering af ingrediensen og konstateret at ingrediensen kan føre til alvorlige skadevirkninger. Men hvad er faren ved dette stof og hvorfor forhandles disse kosttilskud så i Danmark? Er JACK3D ulovligt i Danmark?

Svar:

Problemet ved JACK3D og andre kosttilskud, som også indeholder 1,3-dimethylalamin, er at man reelt ikke ved ret meget om stoffet, da det er et såkaldt RC stof (Research Chemical). 1,3-dimethylalamin har de samme klassiske bivirkninger, som andre central stimulerende stoffer, som koffein, efedrin osv., men man ved absolut intet omkring langsigtede bivirkninger. Grunden til at fødevarestyrelsen er på vagt overfor 1,3-dimethylalamin skyldes at der er registreret nogle få tilfælde af pludselig død, hos brugere af kosttilskud som indeholder 1,3-dimethylalamin. Men emnet er blevet behandlet før, så jeg vil anbefale dig at læse om JACK3D og bivirkninger her.  

Vi er ikke bekendt med at kosttilskud som JACK3D forhandles lovligt i danske butikker – hverken fysiske eller online shops. I så fald er det kun et spørgsmål om få dage inden et evt. ulovligt salg af JACK3D bliver stoppet af myndighederne. Men vi er godt klar over at JACK3D ulovligt sælges af firmaer der reelt er danske firmaer, men enten proforma eller rent fysisk er flyttet til fx Sverige eller England for at undgå kontrol. Hvis et firma er dansk og dermed underlagt dansk lovgivning og kontrol, så har de en smiley på deres webside og en tilhørende kontrolrapport. I Sverige og England er der reelt ingen kontrol med markedet for kosttilskud – derfor er JACK3D dog stadig ulovligt.