teen_styrke

Kan styrketræning hæmme min højde?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Kan styrketræning på nogen måde have indflydelse på min højde? Jeg er en 15-årig dreng der har styrketrænet seriøst i 7 måneder, med gode resultater. Før jeg begyndte var jeg omkring 1.68, nu jeg 1.78 – og jeg ved godt at det nødvendigvis ikke har noget med styrketræningen at gøre,  da jeg er i en alder hvor man vokser.

Men, kan styrketræning have nogen form for indflydelsen på højden når man er i voksealderen? 

Svar:

Hvis jeg forstår dit spørgsmål korrekt, så spørger du om vægttræning kan have en positiv effekt på højdevæksten, hvis man dyrker vægttræning mens man er i voksealderen ? Hvis det er rigtigt forstået, så afhænger det af hvad du ligger i spørgsmålet. Spørger du om man derigennem kan opnå en større maxhøjde, eller om man kan nå sin maxhøjde hurtigere. Hvis du spørger om det første, så er svaret nej. Ens maxhøjde er genetiske bestemt.

Hvis du spørger om det sidste, så er det faktisk muligt, at man når sin maxhøjde hurtigere, hvis man dyrker vægttræning. Jeg vil dog pointere, at det er en teoretisk antagelse. I og med at man stimulerer frigørelsen af både testosteron og mere vigtigt væksthormon, i forbindelse med vægttræning, så kunne man godt antage, at højdevæksten forløber hurtigere, end hvis man var en inaktiv sofakartoffel. Og for en god ordens skyld, så lad os endnu engang slå fast, at vægttræning IKKE hæmmer højdevæksten hos unge mennesker som træner med vægte. Det kan man læse mere emnet i artiklen ’Unge og styrketræning’.