svedogkalorier

Stopper væksten ved styrketræning?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Jeg er en dreng på 17 år, og jeg er virkelig glad for styrke- og vægttræning. Jeg har en alsidig træning med både kondition og vægte, og jeg træner de fleste muskelgrupper i kroppen i løbet af en uge. Jeg løfter ekstra tungt når det kommer til store løft som squat, dødløft og bænkpres, dog er jeg ikke som sådan “vægtløfter” (olympic vægtløfter) men mere muskelopbygger.

Mit spørgsmål er om min træning kan påvirke min vækst (min højde)?. Jeg er jo nok ikke er helt færdigudviklet som 17  årig endnu. Kan jeg stoppe med at vokse ved at løfte tunge vægte, og burde jeg dyrke noget mere kondition? Jeg er 175 høj og vejer 65 kg.

Svar:

Nej, det går på ingen måde ud over din vækst. Det er i øvrigt et spørgsmål som er blevet dækket før, så jeg tillader mig at bruge det samme svar til dig. Det er en meget udbredt myte, at styrketræning skulle hæmmes ens vækst. Myten har rod i en teori som siger, at når en knogle belastes for meget i en tidlig alder, så lukkes vækstzonerne i knoglen. Og når vækstzonerne er lukket, så vil der ikke kunne foregå yderligere vækst. Det er bare aldrig registreret i praksis. Der findes mange statistiske undersøgelser, som viser at unge mennesker som starter med styrketræning i en tidlig alder, gennemsnitligt set når nøjagtigt den samme højde som deres jævnaldrende. Derudover er det lidt paradoksalt, at man kaster sig over styrketræning, da biomekaniske undersøgelser har vist, at de spring og skift der sker i forskellige typer boldsport, belaster knoglerne i langt højere grad end kontrolleret styrketræning. Så hvis der var en reel bekymring, så burde man ikke tillade unge mennesker at gå til boldsport. Det er dog ikke tilfældet, og der er ingen grund til at forbyde unge at dyrke hverken boldsport eller styrketræning. Grunden til at vi tager spørgsmålet op endnu engang, skyldes at mange tilsyneladende opfatter det som værende et faktum, at vægttræning i en tidlig alder, hæmmer vækst. Det er lidt ærgerligt, at denne myte eksisterer, da vægttræning er en god og sund aktivitet for alle i alle aldre. Så du kan roligt fortsætte din vægttræning, uden at være bekymret for din vækst.