beta_alanine_bodylab1

Både beta-alanine og kreatin sammen?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Jeg synes effekten ved beta-alanin og effekten ved kreatin ligner hinanden meget. Betyder det, at jeg reelt ikke behøver begge kosttilskud?

Svar:

Nej, det betyder det ikke. Beta-alanine og kreatin er to helt forskellige kosttilskud, som virker på hver sin måde. Selvom effekten af beta-alanine og kreatin reelt ligner hinanden, så er deres virkemåde meget forskellig. Kreatin virker primært ved at påvirke ATP-CP energisystemet, og virker specifikt ved at kreatin-fosfat donerer sit fosfat molekyle til ADP (ATP som har fået fraspaltet et af sine 3 fosfat molekyler), og dermed ”genoplader” ADP molekylet, så det igen bliver til ATP, og dermed igen har 3 energirige bindinger som kan udnyttes i det anaerobe muskelarbejde. Det er en proces som sker meget hurtigt, og man trækker primært på ATP-CP energisystemet ved meget tungt og hårdt muskelarbejde i den lave rep range.

Effekten ved beta-alanine kommer først rigtigt til sin ret, når man kører med lidt højere reps. Typisk +6 reps og opefter. Beta-alanine virker primært ved at øge koncentrationen af carnosin i musklerne. En højere koncentration af carnosin har en buffer effekt på pH værdien i muskelcellen, hvilket mindsker musklens træthedsakkumulation, og dermed virker præstationsfremmende. Så man kan ikke sige, at man kan undvære kreatin fordi man tager beta-alanine. Og det omvendte gør sig også gældende for den sags skyld. Både Beta-alanine og kreatin kan anvendes med gode resultater hver for sig, men de kan også anvendes sammen, hvis man ønsker effekten fra begge kosttilskud.

Læs mere om beta-alanine her.