1_BCL6900

Må træningspasset maksimum vare en time?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg har haft en snak med en instruktør i mit fitnesscenter, hvor jeg hørte ham ad, hvorvidt det var muligt for ham at vise mig øvelserne til programmet, “Back to basics”, som I har lavet en god artikel med. Tidligere har jeg ikke kørt basisøvelserne, da han startede med at vise mig nogle andre øvelser, som var mere isolerende for hver enkelt muskel. Nu er jeg dog blevet klogere gennem læsning af bl.a. jeres artikler og vil gerne opbygge et fundament af styrke.

Men min instruktør siger, at jeg ved et 2-split program maksimum må bruge 1 time pr. gang, da basisøvelserne er meget fysisk krævende? Kan det virkelig passe? Synes jo slet ikke det virker realistisk at kunne lave programmet med de øvelser, der nu er for hver enkelt dag, på mindre end halvanden til to timer pr. gang.

Svar:

Det at din instruktør fra starten af sætter dig på et program af isolationsøvelser burde få alle alarmklokker til at ringe. Han virker ikke til at være super kompetent. Og det samme gør sig gældende med hans ”1 time” udtalelse.

Der er absolut intet forkert i at et program tager mere end 1 time at gennemføre. Det som myten er baseret på er en teoretisk bekymring, som tager udgangspunkt i de hormonelle udsving som opstår i forbindelse med træning. Man ved nemlig, at testosteronniveauet falder efter 45-60 minutters træning. Samtidig stiger mængden af stresshormoner som kortisol. Og da kortisol er kraftigt katabolske har man konkluderet at det er bedst at holde sin træning til under 1 time. Sagen er dog den, at man ikke har kunnet påvise, at det har nogen praktisk betydning. Der er masser af styrkeatleter verden over, som træner i langt mere end 1 time. Nogen har træningspas som varer mere end 3 timer, og da de befinder sig blandt verdenseliten, så er det svært at forestille sig, at de skulle være blevet hæmmet af deres lange træningspas. Det er nok snarere tværtimod.

Så du kan roligt fortsætte dit program som du hele tiden har kørt det. Der sker intet ved at det tager 1½ til 2 timer.