cutstigning

Stige i styrke under cut?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Nu da der er højsæson for cut vil jeg lige hører om det er muligt at stige i styrke selvom man cutter?

Svar: 

Ja, du kan godt stige i styrke mens du cutter. Det er klart at styrkeudbyttet vil være mindre, end det man kan hente mens man bulker. For det første kan du ikke trække på den styrke man opnår via hypertrofi, da der ikke er en ernæringsmæssig basis for muskeltilvækst.

Samtidig vil energiniveauet under cut være lavere, og restitutionen vil til en vis grad også være hæmmet. Men hvis man træner efter det, så kan man sagtens øge styrken via det man kalder neurale tilpasninger. Styrke handler ikke kun om større muskler, det handler også om nervesystemets effektivitet. Det er derfor styrkeløftere på 70 kg til tider bænkpresser mere end store bodybuildere på 120 kg.

Hvis man vil hente styrke via neurale tilpasninger, så skal man selvfølgelig tilpasse ens træning herefter. De neurale tilpasninger man vil kunne hente ved 3 sæt x 12 reps er ikke så udtalte, som de neurale tilpasninger man kan hente ved 5 sæt x 5 reps. Så sørg for at holde gentagelserne nede i området af 4-6. Mindre kan også forsvares, men så skal man holde en meget høj sæt volumen, hvis man vil være sikker på at holde på massen.