fooddietpill

Virker slankepiller egentlig?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab.

Jeg synes efterhånden man hører om flere og flere slankemidler på markedet, og især om slankepiller. Jeg tænker bare tit på om slankepiller overhovedet virker?

Svar:

Først bør det siges at der findes flere forskellige former for slankepiller.

Der er f.eks. slankepiller som virker mættende, slankepiller der influerer på optagelsen af diverse næringsstoffer og slankepiller der øger forbrændingen. Sidstnævnte er som oftest ulovlige.

Slankepiller der virker mættende, indeholder ofte vandopløselige fibre. De fungerer således at de, efter der er blevet indtaget, danner en tyk gelelignende masse i maven og mave-tarm kanalen. Dette giver noget ekstra fylde i både mave og tarme, og bevirker både at maven tømmes langsommere og at der er mere fast indhold i tarmene. Begge dele kan give en øget mæthedsfornemmelse, og derved potentielt et øget vægttab.

Så er der slankepiller som absorberer næringsstoffer fra tarmen; oftest er det fedt der absorberes. Den mest kendte af disse piller på markedet er nok Alli pillen, og for nylig har endnu en af disse piller set dagens lys under navnet XLS Medical. De fungerer begge på samme måde: Det aktive stof i slankepillerne binder en del af det fedt man indtager nede i tarmene, og hindrer derved at det optages i kroppen. Fedt der ikke optages, bidrager ikke med energi (kalorier) og vil ikke være med til at give en eventuel vægtøgning.

Problemerne begynder dog at melde sig ved at det bundne fedt jo også skal ud igen – det bliver ikke i tarmene. Det forlader naturligvis kroppen med afføringen, da det jo er bundet i tarmen af pillerne. En fedtholdig afføring, også kaldet steatoré, er meget ubehagelig og lugter meget grimt. Derudover kan folk opleve ikke helt at kunne kontrollere deres afføring helt som de plejer. Slankepiller som Alli og XLS Medical kræver en samtidig restriktiv, og især fedtreduceret, diæt for at minimere bivirkninger og også for at de overhovedet giver en effekt. Man kan ikke blot spise en af disse slankepiller hver morgen, og så tro at de overflødige kilo rasler af helt af sig selv. Det skal også nævnes at denne slags slankepiller er beregnet til folk med et decideret overvægtsproblem.

Slankepiller der øger forbrændingen, indeholder som oftest stoffet efedrin, der er ulovligt i Danmark. Det er vurderet at efedrin har en del skadelige virkninger, som øget risiko for hjertestop og blodpropper, og alene disse øgede risici burde få de fleste til at undlade at indtage denne slags slankepiller. Nogle slankepiller indeholder eksempelvis chili ekstrakt, da det aktive stof i chili kaldet capsaisin, menes at øge forbrændingen. Den ekstra forbrænding man kan få af at spise chili her og der (eller som tilskud) er dog minimal og vil ikke gøre magiske ting for ens vægttab.