south-beach01

Vægttab med South Beach kuren?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Spørgsmål:

Hej Bodylab. Jeg har hørt noget om den såkaldte South beach kur, men kan ikke helt finde ud af om det er noget der vil give et vægttab? 

Svar:

South Beach kuren går i grove træk ud på at man erstattet ”dårligt fedt” og ”dårlige kulhydrater” med ”godt fedt” og ”gode kulhydrater”. Herved menes at man skærer transfedtsyrer og mættet fedt væk og erstatter med umættet fedt og omega-3 fedtsyrer, samt skærer fødevarer med højt glykæmisk indeks væk og ersattter dem med fødevarer med lavt glykæmisk indeks.

Oprindeligt blev kuren udarbejdet som et værktøj til at forebygge hjertekar sygdomme, men bliver altså nu meget brugt som slankekur.

Ind imellem forveksles South Beach kuren med traditionelle low carb diæter, som f.eks. Atkinson. South Beach kuren går dog ikke så meget ud på at skære kulhydrater væk, men mere at forbedre kvaliteten af kulhydraterne.

 Kuren er yderligere opdelt i 3 faser; fase 1 hvor man i to uger holder et højt proteinindtag og et lavt kulhydratindtag. 1. fase minder på den måde meget om de generelle principper for Atkinsons diæt.

I fase 2 begynder man at indtage flere kulhydratholdige fødevarer, men dog stadig fødevarer med lavt glykæmisk indeks, såsom grøntsager, groft brød og frugt. Her bliver man til man har tabt de kg man vil.

I fase 3 vedligeholder vægttabet fra de to første faser.

South Beach kuren er klart en af de mest simple tilgange til vægttab, idet den er meget simpel og ikke indebærer voldsomt mange restriktioner. Den adskiller sig heller ikke fra nutidens anbefalinger om at undgå for meget sukker og andre hurtige kulhydrater. Kuren er ikke lige så restriktiv som mange andre kure, og det er klart en af dens store fordele.

Hvor meget man kan tabe med South Beach kuren afhænger af hvor mange kalorier man spiser mens man er på den. Selvom man primært får grove kulhydrater, gode fedtstoffer og masser af protein, kan man stadig sagtens ligge i et kalorieoverskud og derved tage på. Tager man på under South Beach kuren så bør man altså se på sit totale indtag og skære lidt i mængden af mad.