sp01

Antallet af brystøvelser?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg har læst en af Jeres tidligere “Spørg Eksperterne” og den handlede om brysttræning, og der sagde i at han lavede for mange bryst øvelser, og så tænkt jeg, da jeg så hans øvelser, så må jeg også lave for mange. her er mit Bryst program.

 

  • Dumbell press 
  • Dumbell Flyes 
  • Bænkpres 
  • Dumbell skrå press
  • Dumbell skrå flyes 
  • Push ups 

Reps: 12-10-8-6

Jeg ville gerne bede om lidt hjælp til hvordan jeg skal træne bryst, uden at spilde tiden med for mange øvelser, og hvor mange jeg skal bruge for at få et velformet Bryst parti. 

Svar: 

Ja, du har alt for mange brystøvelser i dit program. Alt for mange. Selv hvis du træner efter et program hvor hver muskel kun rammes 1 gang i ugen er det for mange. Og grunden til at jeg nævner dette er selvfølgelig, at det optimale antal øvelser ikke er en statisk størrelse.

Det afhænger i høj grad af hvor tit musklen rammes. Tager man et klassisk 2-split, så er 2-3 brystøvelser rigeligt. Det kunne bænkpres, incline bænkpres med håndvægte og incline flyes. I et fullbody program kan man sagtens opbygge et imponerende bryst med bare bænkpres og dumbell inclines. Man skal huske, at brystet til trods for muskelgruppens størrelse, faktisk er en ret simpel muskel. Der skal ikke mange øvelser til for at træne brystet komplet.

Man kan sagtens finde styrkeløftere som ikke laver andet end bænkpres, som faktisk har en meget harmonisk brystudvikling. Og det er fordi de fleste store basisøvelser faktisk ramme det meste af brystet. Det hænger jo ikke sådan sammen, at bænkpres ikke træner den del af brystet, som decline og incline øvelser fokuserer på. Nu er det svært at sige hvor mange af dine øvelser du bør fjerne, da du ikke skriver noget om hvor længe du har trænet, og hvilken type program du følger.

Men du kan med stor sandsynlighed fjerne noget der ligner halvdelen. Og synes man, at man mangler en større workload på brystet, så er det faktisk ofte bedre at øge antallet af sæt. Jeg vil til en værd tid foretrække 3 brystøvelser af 5 sæt end 5 brystøvelser af 3 sæt.  

Læs evt. artiklen ’Stærkere i bænkpres anno 2012’ her.