istock_000011075058xsmall

Dosering og indtagelse af beta-alanin

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af Jens Lund

Hej ekspert

I en artikel af Jens Lund, fortæller han om et forsøg, hvor man ved at indtage 6,4 g beta alanin pr dag, kan forøge sin muskeludholdenhed. Jeg har også forstået det sådan, at man som med kreatin, ind imellem skal holde pause fra produktet. På dette grundlag har jeg følgende 3 spørgsmål:

Er 6,4 g. den optimale dosis pr. dag?

I hvor mange uger skal man tage beta-alaninen?

I hvor mange uger skal man holde pause med beta-alanin?

Svar:

Hej Nete

Det er 3 gode og ofte stillede spørgsmål. Jeg har desværre ikke et svar til dig, men jeg kan i stedet prøve at give dig lidt info, som du og andre kan handle ud fra.

Grunden til at jeg ikke kan besvare spørgsmålene er, at man endnu ikke kender den optimale dosis beta-alanin, ligesom man heller ikke kender den optimale fremgangsmåde for brugen af kosttilskuddet.

Jeg vil anbefale, at du læser denne artikel (http://news.bodylab.dk/artikler/1903-hvordan-doseres-beta-alanin) om dosering af beta-alanin og bivirkningerne ved tilskuddet.

Hvad angår dagsdosis så har forsøgspersonerne i de fleste videnskabelige forsøg indtaget mellem 3,2 og 6,4 gram beta-alanin dagligt. Valget af disse doser skyldes nok, at man ofte har anvendt kapsler med et indhold på 800 mg. Der er mig bekendt ikke nogen undersøgelse, der har sammenlignet effekten af forskellige doser på præstationsevne og ophobningen af carnosin i musklerne. 

Men når du har valgt en dagsdosis, gælder det om at få indtaget spredt ud over dagen i nogle mindre doser, som er små nok til ikke at udløse den prikkende og stikkende følelser. Det kunne f.eks. være 5 x 1 gram dagligt. Ud fra brugererfaringer kan det tyde på, at man den lidt ubehagelige prikken og stikken, der kan forekomme ved for høje doser, bliver mindre med tiden.

Når det kommer til sikkerheden ved brug af beta-alanin, ser der ikke ud til at være nogle problemer ved op til 12 ugers brug. Man har dog endnu ikke undersøgt de helbredsmæssige effekter ved at benytte beta-alanin i mere end 3 måneder, hvorfor jeg ikke kan svare dig på, om det er nødvendigt at holde pauser. Desuden ved man heller ikke, hvor lang en tilskudsperiode der skal til, før musklerne er mættede med carnosin. Det er noget fremtidig forskning skal afklare. Hvis man vælger at holde pauser, så ser udvaskningen ud til at foregå med en hastighed på 2 – 4 % pr. uge.

Det er altså ikke rigtigt til at give nogle fyldestgørende svar på de spørgsmål, du stiller, idet der simpelthen ikke er offentliggjort noget forskning, der besvarer spørgsmålene. Men find et dagligt indtagelsesmønster, der passer dig og følg dette i op til 12 uger. Om man så vælger at indlægge en pause på nogle uger, må være op til den enkelte. Men det er måske en god idé at gøre, så længe vi ikke kender noget til langtidseffekterne af beta-alanin.

Jeg håber, at du blev lidt klogere.

Jens Lund