atkins-diet

Vægttab af Atkins kuren?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Spørgsmål:

Hej Bodylab. Jeg har efterhånden hørt en del om Atkins kuren, men er det noget man kan bruge til at tabe sig med?

Svar:

Atkinson er en af mange populære kure gennem tiden, ligesom suppekure, raw food kure, South Beach kuren, det nylige Paleo princip osv.

Det særlige ved Atkins kuren er at man spiser utroligt lidt kulhydrat (såkaldt low carb), og øger mængen af protein og fedt. Low carb diæter har vundet meget frem på det seneste, og det kan da også sagtens betale sig at spare lidt på kulhydraterne når man vil tabe sig i vægt.

Idéen med diæten er at når man begrænser sit indtag af kulhydrat meget, skaffer kroppen i højere grad energi ved at forbrænde fedtdepoterne – altså sidedellerne. Dette vil dog kun ske såfremt man samtidig er i et generelt underskud af energi, som det også gælder med alle andre diæter og vægttabsprogrammer.

Der hvor Atkins potentielt er problematisk, er at en sådan såkaldt ketogen diæt (low carb diæter kaldes også ketogene diæter, da der ved et så lavt indtag af carbs, dannes en masse ketonstoffer i kroppen), er risikoen for ketoacidose – altså en forgiftning med ketonstoffer. Der skal dog ikke særlig meget kulhydrat til (50-100 g om dagen) for at indgå en ketoacidose, og det får de fleste mennesker medmindre de med vold og magt undgå al kulhydrat.

En anden problematik ved at undgå kulhydrat er at alle de fibre vi skal have, der ,udover at beskytte mod cancer og sænke kolesteroltallet, er essentielle for vores tarmfunktion, er af kulhydratfamilien. Der er altså risiko for at man får for lidt fibre under en Atkins kur.

Rent socialt og psykologisk bør det også nævnes at siden der er en masse fødevarer man ikke kan spise, hvis man følger Atkins principperne, så kan man risikere at det laver problemer i henhold til sociale arrangementer osv., så man bør holde sig for øje at man ikke aflyser for meget med venner og familie, blot fordi man skal spise efter sin Atkins diæt – sidstnævnte er naturligvis helt op til den enkelte at afgøre.

Atkins diæten ophæver ikke nogle naturlove mht. vægttab. Man taber sig stadig udmærket ved at være i kalorieunderskud og ved at holde sit proteinindtag passende højt, men at skære lidt ned på især de hurtige, simple kulhydrater kan være en god idé når man skal tabe sig. Men der er altså ingen vægttab der er blevet ødelagt af en lille mængde sukkerstoffer her og der.