painbak

Mindre DOMS med udstrækning?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab, 

Nu skal jeg simpelthen have svar på et spørgsmål, som jeg har diskuteret meget med familie og kæreste.

Kan udstrækning formindske smerten i musklerne dagene efterfølgende?
Spørg fordi man tit hører fra forskellige, at man skal huske at strække rigtig godt ud efter man har været til træning. Men er det for at opretholde fleksibiliteten eller er det faktisk for at formindske den smerte man kan have i musklerne efter ens workout? Jeg mener selv at det ikke har nogen virkning på smerten. For jeg har sku ondt lige meget hvad, hvis jeg har holdt en mindre pause og træner igen.  

Svar: 

Udstrækning har absolut ingen effekt på DOMS. Det vil sige den ømhed man oplever dagen efter træning. Og hvis man ved hvorfor man får DOMS, så giver det ganske god mening. DOMS opstår som et resultat af de mikro-overrivninger der sker i musklerne. Du kan strække ud fra nu af og til jul, men de mikro-overrivninger vil stadigvæk være der, og ømheden vil opstå som et resultat heraf. Dem som påstår de oplever mindre DOMS hvis de strækker ud, oplever det enten pga. placebo effekten, eller også er deres DOMS udvikling tilfældigvis bare mindre i de perioder de strækker ud. Der er absolut ingen videnskabelig dokumentation for at udstrækning mindsker DOMS. Tværtimod. Der findes faktisk undersøgelser som viser at DOMS udviklingen forværres ved kraftig udstrækning efter træning. 

Men hvorfor skal man så strække ud? Det skal man heller ikke nødvendigvis. Det afhænger af flere forskellige faktorer. Man kan godt anvende dynamisk udstrækning som en del af en fornuftig opvarmning. Men den klassiske statiske udstrækning efter træning er ikke nødvendig, med mindre man har fleksibilitetsproblemer, eller specielle behov som gør at man er tvunget til at strække ud. Den gennemsnitlige vægttræningsudøver, som har en helt normalt fleksibilitet, behøver ikke bruge tid på statisk udstrækning efter træning. Dynamisk udstrækning som et led i en god opvarmning er som sagt en anden snak.