watblue

Er det farligt at drikke for meget vand?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab, 

Jeg har et spørgsmål. Jeg er en nybegynder indenfor styrketræning, har trænet i to måneder. Jeg har et spørgsmål som jeg har gået og tænkt meget over. Kan man drikke for meget vand på en dag? 
Siden jeg begyndte, at styrketræne, har jeg haft en stor tørst. Jeg drikker ca. 8 liter vand om dagen. Vil gerne vide hvis det er skadeligt på nogen måde?

Svar: 

8 liter vand er alt, ALT for meget. Man siger kroppen har brug for 2½ liter væske om dagen. De fleste får typisk omkring 1 liter væske fra maden. Derfor behøver man som sådan ikke drikke mere end 1½ liter væske om dagen. Det kan selvfølgelig svinge en smule alt efter kropsvægt og fysisk aktivitet. En bodybuilder på 120 kg som træner 2 gange om dagen har selvfølgelig et lidt større væske behov end en gut på 70 kg som aldrig træner. Men det er bestemt ikke en forskel på adskillige liter.

Og ja, det kan rent faktisk være farligt at drikke så meget vand. Vandforgiftning er et velkendt fænomen. Symptomerne på vandforgiftning kan være svimmelhed og almen utilpashed, og tilstanden kan udvikle sig til livstruende situationer med koma og død. Når det får fatale følger skyldes det ofte, at salt balancen forskydes. Det kaldes hyponatriæmi. Natrium/kalium balancen er vital for en normal hjerterytme, og hvis den forskydes i udtalt grad, så kan det give hjerterytme forstyrrelser, og i værste fald hjertestop.

Det er selvfølgelig noget der kun sker i ekstreme situationer, med stort vandindtag på meget kort tid. Jeg skal ikke kunne sige om 8 liter er decideret livstruende, men det er helt sikkert ALT for meget. Du kan uden problemer skære dit vandindtag ned til ¼ af det du indtager nu, og så være dækket ganske fint ind. Noget andet er, at du måske bør søge læge, hvis du har en så stor tørst som du siger. Ekstrem tørst kan være et tegn på sukkersyge.