muscle-inflammatry

Bivirkninger ved kreatin

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab, 

Jeg er en dreng på 18 år, som har trænet med vægte i et par år nu. Jeg har de sidste par måneder suppleret min kost med whey proteinpulver, og kunne godt tænke mig at prøve kreatin, som jeg har hørt en masse godt om. Jeg har dog et par spørgsmål inden jeg beslutter mig? Er der bivirkninger ved kreatin? Og hvor tit skal man tage kreatin? Tager man bare kreatin lige efter træning, ligesom man gør det med proteinpulver?

Svar:

Kreatin er et af de mest velundersøgte kosttilskud overhovedet. Det er derfor ret veldokumenteret, at kreatin har en præstationsfremmende effekt. Samtidig er det et kosttilskud med meget få bivirkninger, og de bivirkninger man kan få ved kreatin er typisk meget milde og forbigående. De mest almindelig er maveproblemer og lidt ekstra væske retention i musklerne. Så du har absolut ikke noget at være bekymret for mht. bivirkninger. Kreatin er for langt de fleste bivirkningsfrit.

Kreatin er et kosttilskud med en akkumulerende effekt. Det har ikke en akut effekt, som eksempelvis koffein, som giver forøget energi kort tid efter indtagelse. Kreatin skal tages over en længere periode før den maksimale effekt indtræder. Kreatin skal derfor taget på daglig basis, så man kan mætte ens kreatin depoter. Der er 2 måder at tage kreatin på. Enten kan man køre en loading fase, hvor man tager 20 gram kreatin om dagen, fordelt på 4 x 5 gram, i en uge, hvorefter man vedligeholder med 3-5 gram. Eller også kan man køre med konstant dosis på 3-5 gram. Fordelen ved loading fasen er at den maksimale effekt allerede indtræder efter en uges brug. Hvis man kører med konstant dosis af kreatin, så opnår man fuld effekt efter cirka en måneds brug.

Du kan sagtens tage dit kreatin lige efter træning. Du kan eventuelt tage det sammen med dit proteinpulver, og blande det i din shake. På de dage du ikke træner tager du bare dit kreatin sammen med et måltid.