bls07

Grænsen mellem styrkeløft og bodybuilding?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg er en ung fyr på 19 år, som nu har trænet seriøst i 2 år. Jeg har fået gode resultater, og er gået fra at være “småfed” til at være muskuløs, men stadig med lidt fedt på kroppen, for at kunne øge min masse.

Jeg har selv leget en del med at øge muskelmasse, men er gået hen og begyndt at køre tungt i dødløft, squat og bænkpres, og dermed fokusere på stigning i 1RM.

Hvis jeg skal øge muskelmasse og have det som fokus, hvordan skal jeg så prioritere? Hvilket gentagelses-interval skal jeg gå efter? Og hvor går grænsen mellem styrkeløft og bodybuilding?

Svar:

Grænsen mellem bodybuilding og styrkeløft er i høj grad flydende, og der er et stort område, som begge anvender til hver deres målsætning. Tung styrkeløft omkring 1-3 reps med lange pause mellem hvert sæt, har minimal hypertrofi stimulerende effekt. Bodybuildere træner sjældent så tungt. De befinder sig bedst mellem 5-15 reps. Men styrkeløftere træner ofte med højere reps i grundtræningsfaser.

Når fundamentet skal på plads, så er det ikke unormalt, at styrkeløftere ligger på mellem 4-6 reps. Og så lavt kommer mange bodybuildere også, når de kører tung træning på basisøvelserne. Så hvis man har den målsætning, at man både vil være stor og stærk, så bør man holde sig omkring 4-6 reps på basisøvelserne. Den gode gamle 5×5 struktur holder stadigvæk, hvis man vil være stor og stærk. Så kan man altid supplere med øvelser lavet for højere reps i mere normal BB stil. Man skal dog gøre sig det klart, at styrkefremgangen dør, hvis man oversvømmer sit program med alt for mange øvelser til hver muskelgruppe.

Hvor det kan være fordelagtigt i forhold til bodybuilding, at have mange øvelser, så er det det bestemt ikke for styrkeløft. Så hold det på et fornuftigt plan, hvis du stadigvæk ønsker 1RM fremgang. Du behøver reelt ikke træner lave gentagelser voldsomt tit for at rykke på din 1RM. En klassisk 5×5 struktur kan sagtens gøre det det meste af tiden. Det vil også have en positiv effekt på din muskelmasse. Så kan du altid køre en 2-3 lav rep faser henover året, hvor du bygger op til en ny 1RM over 4-5 uger.