eix08

Bodymin vitaminpiller

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg er efter at have læst en artikel om vitaminpiller, blevet lidt usikker på, om jeg ‘tør’ indtage jeres vitaminpiller.

http://videnskab.dk/krop-sundhed/vitaminpiller-kan-sla-dig-ihjel

Som det fremgår kan Vitamin A og vitamin E være skadeligt..

I vitaminpillerne ‘Bodymin‘ er der både A og E vitamin.

Bør jeg være bekymret, måske evt stoppe/købe andre vitaminpiller?

Svar:

Det at personen Christian Gluud står i spidsen for denne meta-analyse er i sig selv problematisk, at han er en meget kraftig anti-kosttilskuds person. Hvis man gennemfører en meta-analyse med disse forudsætninger, så ender man typisk op med noget bras. Og det er han netop også blevet kritiseret for. En ting er, at man kan skimme den videnskabelige database, og finde undersøgelser, hvor man kan se en meget svagt forøget dødelighed, ved indtagelse af vitaminpiller.

En anden ting er, at man i processen sorterer undersøgelser fra, som rent faktisk viser det modsatte, og med langt højere procenter. Hvis Christian Gluuds dagsorden var at bevise, at kosttilskud har en gavnlig effekt, og dermed giver en nedsat dødelighed, og han derfor var nødt til at sylte undersøgelser, som viste, at kosttilskud giver en svagt forøget dødelighed, så havde han endte op med helt andre resultater. Blandt de fravalgte studier finder man nogle af de mest velkontrollerede og største undersøgelser med antioxidanter (mm), som har vist en gavnlig effekt på helbredet, herunder GISSI studiet (Lancet 1999) og Linxian studiet (J Natl Canc Inst 1993). Desuden har man fravalgt andre velkontrollerede men mindre studier, der har vist en rigtig god effekt af kosttilskud, blandt disse var dødeligheden nedsat med 66 % (Sasazuki 2003), med 49 % (Takagi 2003) og ikke-statistisk sikkert med 84 % (Wenzel 1993).

Pointen er, at en meta-undersøgelsen generelt set kan være en god ting. HVIS man i udvælgelsesprocessen har været grundig og uvildig. Og meget tyder på, at Christian Gluud IKKE har været det. Så hans budskab skal nok tages med et meget stort gran salt. Det er klogt, at gøre opmærksom på, at fedtopløselige vitaminer ikke bør tages i mega doser, men det er heller ikke tilfældet for Bodylab’s vitaminpiller. De holder sig for alles vedkommende omkring ADT. Hvis man ser lidt bredere på problemstillingen, og medtager de mange undersøgelser, som rent faktisk viser det modsatte, og sågar med meget mere overbevisende procenter, så er der ikke den store fare ved at indtage vitaminpiller.