qque_02

Proteinrig opvækst = Muskuløs på længere sigt?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg har et spørgsmål, som jeg ikke har fundet noget svar på endnu og kommer derfor til jer. Lad os sige jeg fik en søn engang, og selvfølgelig ønskede at han skulle blive ligeså bidt af træning og kost som jeg selv, ville det så have en indflydelse på hans muskelmasse, hvis han helt ned fra 3-5 års alderen fik proteinrig kost, f.eks. en slags lean-bulk? Ville det give ham bedre fysik og måske “gener” i fremtiden? Hvad med i puberteten, hvor hormonerne er lidt ustyrlige, ville det påvirke hans fysiske udvikling ved kcal-overskud og f.eks. 3 gram protein pr. kg. kropsvægt? Ovennævnte tankegang var ment uden styrketræning, men nok snarere fodbold/håndbold eller lignende som unge drenge ofte dyrker.

Det skal selvfølgelig være frivilligt hvad han vil spise, men man kan vel altid forsøge at påvirke det ved at servere god og proteinrig mad sålænge han spiser hjemme.

Svar:

At spise en proteinrig diæt alene påvirker ikke muskelmassen i fravær af træning, så længe det er underforstået at vi snakker et proteinindtag i normalområdet og man i øvrigt har en nogenlunde stabil vægt. Til gengæld tror jeg måske jeg ville være en smule bekymret for de eventuelle negative effekter. Selvom et højt proteinindtag er problemfrit i raske unge mænd, så er der ikke rigtigt nogen der ved om der er konsekvenser ved et livslangt ekstra højt proteinindtag og slet ikke i børn. Jeg synes bestemt ikke det er noget man skal gamble med. Og nej, der findes heller ikke noget der tyder på at det vil ændre barnets forudsætninger for at træne eller bygge muskler senere i livet.

Som forælder forstår jeg selvfølgelig godt dine ønsker på dit fremtidige barns vegne, men den slags aspirationer kommer der meget, meget sjældent noget godt ud af. Vejen til et liv som et sundt og helt menneske med en interesse for sundhed er meget snørklet og der er desværre mange omveje der ender i spiseforstyrrelser eller andre former for forstyrret selvbillede. Personligt tror jeg ikke det er en vej man kan skubbe unge ind på aktivt, ved at udsætte dem for bestemte stimuli.

Jeg tror kun man kan facilitere det ved at være et godt eksempel og ved at give dem mulighed for at vælge disse valg selv. Selv det muligvis er et sidespor er det værd at bemærke at Team Danmarks træningskoncept for børn og unge, ATK (Alders-relateret Trænings Koncept) i meget høj grad fokusere på at børn indtil 11-års alderen ikke skal fokusere på at træne, men på at lære at træne. Selvom det ikke helt er det samme, siger det alligevel noget om hvordan man tilgår børn og unge i deres kropslige udvikling.