qque_09

Vægttab og gevaldig opstramning

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg er 43 og vejer 90 kg og 175 høj, jeg er startet med en kostomlægning for 3 uger siden og i fitness for 2 uger siden

Jeg er helt rundt på gulvet af alle de “råd” om pulver og dit dut og dat jeg skal bruge så jeg ved slet ikke hvilket pulver jeg skal bruge HJÆLP 🙂 jeg vil gerne tabe 15 kg og jeg vil gerne strammes op jeg er i fitness hver anden dag men vil rigtig gerne hver dag må jeg det? vil i ikke godt hjælpe mig med en plan på hvad jeg skal have af pulver osv.

Svar:

Tillykke med dit valg om at ændre livsstil. Det er en ny og spændende rejse, som vil føre dig et bedre sted hen. Der kan være afstikkere, men sådan er rejser jo.

Ja, der er mange råd der flagrer rundt i fitness miljøet, men heldigvis kan du bare lukke ørerne for langt de fleste af dem, for de er bare støj, eller ”broscience” som det kaldes blandt fitness nørder. Indledningsvis skal du glemme alt om kosttilskud og fokusere på at spise en sund grundkost. De vigtigste elementer i dét er at du skal skære ned på det unødvendige, nemlig salt og sukker (herunder slik) og skrue op for det nødvendige, nemlig grøntsager og gode proteinkilder.

Du bør satse på at spise mindst 600 g grønt om dagen og få 1.5-2.0 g protein per kg kropsvægt per dag, altså 135-180 g/dag og helst fra rigtig mad frem for proteinpulver. I praksis er det urealistisk at fjerne alt det usunde på én gang, men det er en god ide at sætte kvoter på (e.g. kun slik fredag aften e.l.). Men prioritér først at få det nødvendige og dernæst at skære det unødvendige fra.

Når grundkosten er på plads, kan du overveje kosttilskud. Men eftersom der ikke rigtigt er nogle tilskud der hjælper direkte på blivende vægttab er det begrænset hvad der kunne være interessant for dig. Stimulanser som koffein eller synephrin piller giver generelt ikke blive vægttab og er ikke specielt sunde. Tilskud der hæmmer fedt- eller sukkeroptag giver generelt heller ikke blivende vægttab – det gør KUN blivende livsstilsændringer. Som det eneste ”aber dabei” kan man sige at små kasein shakes før store måltider kan hjælpe med at styre appetitten, hvilket kan være en fordel under vægttabsprocesser.