cvchestmuscle

Kan man ikke træne det indre bryst?

Bedøm artiklen:
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner
Skrevet af

Hej Bodylab,

Jeg sad og læste på jeres facebook side, og kunne se at en bruger havde fået svar på et spørgsmål angående brysttræning. I fortæller så, at man ikke kan træne den inderste del af brystet. Jeg har altid fået at vide, at man træner den inderste del af brystet, når man laver øvelser som cable crossovers og pec-deck flyes. Er det helt forkert eller hvad?

 

Svar:

Jeg ved godt mange har den holdning, at øvelser som cable crossovers og pec-deck flyes træner den inderste del af brystet. Sagen er dog den, at det bunder i en mangelfuld viden omkring muskelfysiologi.

Brystmusklen spreder sig vifteformet fra overarmsknoglen, og ud imod kravebenet, brystbenet og ned imod den nederste del af brystkassen. Det er derfor man kan flytte belastning op og ned ved at ændre vinklen på bænken. Som en konsekvens heraf, så vil incline bænkpres fokusere mere på den øverste del af brystet, mens decline bænkpres fokuserer mere på den nederste del af brystet. Det skal dog pointeres, at alle presseøvelser i store træk træner hele brystmusklen. Man flytter bare fokus en smule ved at ændre bænkens vinkel.

Man kan derimod ikke flytte stresset på tværs af brystmusklen. Når et muskelsegment i brystmusklen aktiveres, så aktiveres det i hele dets længde. Det er lidt ligesom det at trække i en elastik. Man kan ikke selektivt få elastikken til at give sig mere i den ene ende, end i den anden. Det er det samme med de aktive brystmuskelsegmenter. De vil kontrahere sig henover hele fladen. Grunden til at mange tror at pec-deck flyes og cable crossovers træner den inderste del af brystet, skyldes at disse øvelser fungerer efter peak-contraction princippet. Belastningen er typisk størst i den sidste del af bevægelsen, og man vil derfor føle en kraftig kontraktion i slutningen af bevægelsen. Det giver en illusion af at øvelsen specifikt træner den inderste del af brystet. Det er dog ikke tilfældet. Så det korte svar er, nej, man kan ikke selektivt træne den inderste del af brystet.